Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele opt luni ale acestui an a scăzut cu câteva procente, dar cu adevărat remarcabil este numărul firmelor care şi-au încetat activitatea. Acesta a scăzut cu peste 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Experţii în insolvenţă spun că oamenii de afaceri români au învăţat să lucreze în condiţii de criză, dar că acest lucru nu le garantează totuşi stabilitatea, dat fiind contextul economic internaţional.

21109-insolventa.jpgUn număr de 13.265 de firme au intrat în insolvenţă în primele opt luni, cu 5,7% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2010. În acelaşi interval, 14.829 de societăţi şi-au suspendat activitatea, în scădere cu 72,8%, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Dintre firmele care nu au reuşit să facă faţă crizei şi au apelat la procedura de insolvenţă, cele mai multe sunt din domeniul comerţului, urmate de cele din sectorul construcţiilor şi din industria prelucrătoare.

  • În Bucureşti au fost cele mai multe intrări în incapacitate de plată - 1.413 firme
  • Urmează Dolj, cu 935 firme
  • Şi Constanţa, cu 808 firme 

Chiar dacă statistica arată o îmbunătăţire a situaţiei, experţii sunt de părere că acest lucru nu ar trebui să fie interpretat drept un trend. Problemele economice nu numai că există, dar se anunţă agravarea lor. În plus, există multe firme care deşi nu au capitulat, se luptă din răsputeri pentru a se menţine active pe piaţă, dar nu au şanse de supravieţuire pe termen scurt sau mediu.

"Per total, anul 2011 nu va fi cu mult sub nivelul anului 2010 în privinţa numărului de dosare noi de insolvenţă, deoarece al doilea semestru al anului va înregistra un trend ascendent în acest sens. Cauzele acestei evoluţii sunt termenele acordate în a doua parte a anului, precum şi evoluţia mediului economic caracterizat prin menţinerea efectelor crizei financiare şi dificultatea accesării finanţărilor bancare", se arată într-un comunicat al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Întreprinzătorii români s-au obişnuit cu termeni precum reorganizarea judiciară

Potrivit CITR, deşi în mod tradiţional principalii iniţiatori ai procedurilor de insolvenţă sunt creditorii, în ultima perioadă numărul dosarelor deschise la cererea debitorului este în creştere. Astfel, în prezent, aproximativ 40% din proceduri sunt iniţiate de debitoare, restul de 60% fiind deschise la cererea creditorilor.

"Influenţa principală în acest sens stă în informarea mai bună a antreprenorilor şi educarea lor în această direcţie, oferindu-le perspectiva acestei opţiuni de redresare economică - reorganizarea. Astfel, treptat tot mai multe companii înţeleg beneficiile reorganizării unei societăţi în incapacitate de plată, depăşind preconcepţia sinonimiei dintre insolvenţă şi faliment", a declarat, în comunicat, Andreea Anghelof, managing partner CITR.

În România erau înregistrate la sfârşitul lunii august aproape 930.000 de firme, în condiţiile în care de la începutul anului au fost înmatriculate peste 95.500 de firme noi, faţă de 75.500 în intervalul similar din 2010.

 

22 September 2011