Săptămâna trecută s-a încheiat cu cea mai slabă cotaţie a leului, de la introducerea monedei unice europene. Cursul pe care l-a anunţat BNR a fost de 4,4265 lei/euro. De la această cotaţie a pornit astăzi şi piaţa valutară, dar sub ameninţarea unei intervenţii în forţă a Băncii Naţionale, în cazul în care cursul va depăşi 4.46 lei/euro.

24732-dscn5235.jpgDeprecierea leului faţă de moneda europeană poate fi ţinută sub control. Aceasta este premisa de la care pleacă premierul Victor Ponta, în urma unei discuţii pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Desigur, o asemenea echilibrare a cursului se poate face doar prin intervenţia puternică a Băncii Naţionale, care a luat deja în calcul impactul economic al unei asemenea mişcări.

„Punctul de vedere al guvernatorului este că această situaţie poate fi ţinută sub control şi că fluctuaţia nu va influenţa major pieţele financiare. Banca Naţională era pregătită pentru acest fenomen. Mai este un fenomen pe care nu putem să-l controlăm în niciun fel, dar putem să-i prevenim efectele, şi anume Grecia: băncile greceşti au o participare pe piaţa românească foarte importantă”, a spus Victor Ponta.

Premierul a subliniat şi faptul că guvernatorul BNR şi ministrul Finanţelor sunt atenţi la orice semnal vine din Grecia, ba chiar că au o strategie şi lucrează la a tempera sau preveni, pe cât posibil, efectele negative pe care situaţia din Grecia le poate avea asupra României.

Problemele politice din România, cea mai mare slăbiciune pentru evoluţia cursului de schimb

Dincolo de perspectiva premierului Ponta, există viziunea celor care lucrează în fiecare zi cu tranzacţii pe piaţa valutară. Ei sunt de părere că nu contextul economic mondial este cea mai mare problemă a monedei naţionale, ci chiar instabilitatea din ţară. Pe toate planurile.

„Contextul extern este, desigur, nefavorabil leului, însă nu cred că acesta este determinant pentru dinamica curentă. Am văzut o înrăutăţire a contextului extern, poate chiar mai puternică, în a doua jumătate a anului trecut, iar în acea perioadă leul a fost ceva mai stabil”, spune Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

„Schimbările politice frecvente de la începutul acestui an, fluxurile reduse de capitaluri externe private, în contextul crizei datoriilor suverane din Zona euro şi rezultatele încă modeste în accesarea fondurilor europene sunt principalii factori care explică deprecierea leului cu 2,4% din luna ianuarie până în prezent”, completează analistul BCR, Eugen Șinca.

Astfel, România ar trebui să îşi facă o serie de priorităţi pentru perioada următoare, spun analiştii. Mai întâi trebuie rezolvate problemele locale şi apoi se pot găsi soluţii pentru cele internaţionale. Dar menţinerea stabilităţii politice, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene structurale şi transmiterea unui mesaj coerent pieţelor globale, inclusiv prin intermediul acordului cu FMI şi UE, sunt cruciale pentru sănătatea monedei naţionale.

Fără intervenţia BNR, cursul va ajunge la 4,5 lei/euro până miercuri

Dealerii sunt de părere că, dacă Banca Centrală nu va interveni, cursul ar putea depăşi în numai două şedinţe nivelul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară. Cererea pentru euro este ridicată şi vine atât din partea investitorilor străini, cât şi a băncilor locale.

„Este posibil însă ca deprecierea curentă să se încheie printr-o intervenţie agresivă, care să le amintească încă o dată participanţilor la piaţă de forţa pe care o poate avea banca centrală în această piaţă de dimensiuni relativ reduse. O asemenea mişcare este probabilă, având în vedere că temperarea deprecierii, cu scopul susţinerii stabilităţii financiare, care a părut că a fost implementată în ultimii ani, pare şi mai potrivită în prezent”, a încheiat oficialul ING, Vlad Muscalu.

Ultima dată când BNR  intervenit direct pe piaţa interbancară, a fost în ultimul trimestru al lui 2008. Explicaţia oficială pentru acest gest a fost un atac puternic asupra leului, pe fondul turbulenţelor cauzate de căderea crizei financiare internaţionale. La momentul respectiv, BNR a vândut direct aproximativ 40 milioane euro, pentru a echilibra piaţa.

CITEȘTE ȘI Banii puşi în bancă te pot scoate în pierdere. Află care conturi aduc dobânzi şi care te lasă cu gaură în buzunar.

 

14 May 2012