În timp ce state precum Grecia, Spania sau Portugalia sunt zguduite de proteste civile faţă de măsurile dure de austeritate, cea mai renumită ţară europeană pentru politica sa de neutralitate adoptă măsuri neobişnuite de precauţie, notează CNBC. Ministrul elveţian al Apărării consideră că forţele militare trebuie să fie pregătite pentru posibile tulburări interne, efect al măsurilor dure de austeritate.

26809-swiss_soldier.jpgElveţia a lansat, în urmă cu o lună, exerciţiul militar „Stabilo Due”, ca măsură de precauţie împotriva instabilităţii din Europa, dar şi pentru a testa viteza de reacţie a armatei în situaţii extreme. Exerciţiul a fost pus în practică luând în calcul o hartă de risc creată în 2010, conform publicaţiei Der Sonntag. În urmă cu doi ani, personalul militar a întocmit o analiză în care a detaliat pericolul unor tulburări interne între diferite grupuri, precum şi posibilitatea sosirii a numeroşi refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia.

Ministerul Apărării din Elveţia a declarat că ia în calcul desfăşurarea de trupe în următorii ani. Elveţia nu este nici membră a Zonei euro şi nici a Uniunii Europene.

„Nu este exclus ca repercusiunile crizei financiare resimţite de Elveţia să conducă la proteste şi violenţe civile. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia va cere ajutor, în astfel de situaţii”, a declarat pentru CNBC un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Pentru exerciţiul militar „Stabilor Due”, au fost mobilizaţi 2.000 soldaţi, în opt oraşe elveţiene diferite. În această misiune, a cărei organizare a durat ani de zile, au fost convocaţi atât soldaţi de infanterie, cât şi personal al forţelor speciale sau al forţelor aeriene.

Ministrul elveţian al Apărării a avertizat asupra escaladării violenţelor în Europa, declarând pentru revista Schweizer Soldat că nu exclude ca, în următorii ani, să fie solicitate serviciile armatei. Acesta a mai spus că numeroase state europene au neglijat modernizarea armatelor, din cauza nevoii stringente de a reduce cheltuielile, astfel că în prezent nu mai pot susţine costurile unor sisteme de luptă moderne. Mai mult, situaţia ar putea deveni dramatică, iar statele care nu se pot apăra s-ar putea confrunta cu posibilitatea „şantajului”. În interviul acordat revistei elveţiene, ministrul s-a întrebat cât timp mai poate fi calmată criza doar cu bani.

  • Liniştea a numeroase oraşe europene a fost tulburată de proteste, de când criza financiară a lovit continentul, în urmă cu patru ani
  • Atena – 70.000 demonstranţi au protestat în faţa Clădirii Parlamentului, în septembrie, manifestaţie încheiată cu înfruntări violente între poliţie şi demonstranţi
  • Lisabona – mii de oameni au protestat zilele trecute faţă de măsurile dure de austeritate
  • Madrid – circa 2.000 protestanţi s-au adunat în centrul oraşului, săptămâna trecută, nemulţumiţi de actualul nivel de trai

La sfârşitul acestui an, şeful armatei, André Blattmann, intenţionează să propună utilizarea a patru batalioane de poliţie militară, respectiv 1.600 soldaţi ce vor păzi puncte strategice din ţară, printre care aeroporturi, fabrici industriale, dar şi organizaţii internaţionale din Geneva.

CITEŞTE ŞI: Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu


15 October 2012