Ministerul Dezvoltării anulează subvenţia de până la 30% care era acordată până acum celor care îşi construiesc sau cumpără o locuinţă nouă prin credit ipotecar. Este vorba despre una dintre facilităţile pentru care trebuia să lupţi pentru a o obţine, fiind posibilă doar printr-o cerere făcută la Primărie. Chiar şi aşa, această măsură ajuta câteva sute de oameni pe an.

Sursa: stiri.info-heaven.roPotrivit unui act normativ vechi de cinci ani, tinerii care îşi construiau sau îşi cumpărau o locuinţă nouă prin credit ipotecar beneficiau de un sprijin din partea statului. Acesta era acordat prin OUG 51/2006, şi însuma 30% din costul de construcţie, dar nu mai mult de 15.000 de euro şi nu mai mult decât contravaloarea creditului ipotecar construit. Pentru a obţine aceşti bani, proprietarii trebuia să depună o cerere, însoţită de documentele care atestă finalizarea locuinţei prin credit ipotecar, la primăriile de care aparţineau. Acestea decontau banii, după care şi-i recuperau de la Guvern.

Preţurile caselor sunt mici, ci nu se mai justifică ajutorul de la stat

Această măsură nu mai este însă considerată necesară de Ministerul Dezvoltării, din motive legate de situaţia economică.

"Criza economică a condus la scăderea preţurilor materialelor de construcţii şi implicit a locuinţelor nou construite. În această situaţie raportul între costul de construcţie şi veniturile potenţialilor beneficiari nu mai impune intervenţia directă a statului, mai ales în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente" se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totuşi, măsură este valabilă încă, din cauză că nu a fost aprobată încă de Guvern. Ea va avea putere legală abia după publicarea în Monitorul Oficial. Cererile care vor fi depuse până în acel moment vor fi onorate. Numai anul acesta, au fost acordate 285 de subvenţii, în valoare de 2,9 milioane euro, potrivit Money.ro. Aparent, anul acesta a fost cel mai activ de până acum, căci de la începutul programului până acum, subvenţiile se ridică la un total de 3,8 milioane euro.



4 October 2011