Edinburgh este unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, iubit deopotrivă de turişti şi de localnici. Votat pentru al 13-lea an la rând „cel mai bun oraş din Regatul Unit” de către cititorii Guardian şi Observer, Edinburgh se remarcă în numeroase domenii pe plan european, deşi este un oraş relativ mic. Preţul proprietăţilor imobiliare este simţitor mai mic decât în Londra, însă nu este mai prejos de cel al locuinţelor din alte mari capitale europene.

30487-edinburgh.jpgEdinburgh este capitala Scoţiei, dar nu şi cel mai mare oraş, acesta fiind Glasgow. În ciuda faptului că nu este printre cele mai mari oraşe europene, Edinburgh joacă un rol important pe scena educaţională şi culturală a Bătrânului Continent – deţine unele dintre cele mai bune şcoli şi universităţi din lume, găzduieşte numeroase festivaluri şi evenimente. De asemenea, capitala scoţiană este un important centru financiar – după Londra, Edinburgh este oraşul cu cea mai puternică economie din Regatul Unit, fiind considerat „cel mai potrivit oraş european al viitorului pentru investiţii străine directe” în 2012/2013, titlu acordat de FDI Magazine.

  • Capitala Scoţiei se întinde pe o suprafaţă de peste 260 kmp, având o populaţie de circa 500.000 locuitori
  • Istoria îndelungată a oraşului şi numeroasele sale clădiri medievale atrag anual peste un milion de turişti, Edinburgh fiind cea mai populară destinaţie turistică din teritoriile britanice, după Londra

Piaţa imobiliară a Scoţiei a fost afectată de evenimentele economice ale ultimilor ani, iar preţul locuinţelor din Edinburgh a scăzut cu până la 30%, faţă de anul 2007. Analiştii internaţionali susţin însă că sectorul real estate a depăşit cea mai grea perioadă, fiind deja pe drumul cel bun – numărul tranzacţiilor imobiliare a urcat cu 10% în a doua jumătate a anului 2012 faţă de anul anterior. De asemenea, autorităţile au anunţat că anul acesta vor lansa un program, pentru a stimula activitatea de pe acest segment: statul va garanta creditele ipotecare, în timp ce clienţii interesaţi vor veni cu un avans minim de 5% din valoarea proprietăţii. Programul nu se va adresa numai clienţilor aflaţi la prima achiziţie imobiliară, spre deosebire de programul Prima Casă din România.

Preţ mediu al apartamentelor din Edinburgh, conform Numbeo:

  • Apartament central – 3.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.250 euro/mp

Datorită numărului mare de turişti veniţi atât în concedii, cât şi în interes de afaceri, oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este bogată. Cele mai multe locuinţe de pe acest segment sunt complet utilate şi mobilate modern, iar clienţii interesaţi pot alege de la studiouri micuţe şi până la apartamente spaţioase de lux. Deşi preţurile sunt simţitor mai mici comparativ cu o cameră de hotel de condiţii similare, chiriile sunt demne de o capitală europeană şi de o destinaţie turistică atât de atractivă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 700 euro/lună; 550 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 euro/lună; 950 euro/lună

Edinburgh este împărţit în numeroase cartiere, însă cele mai cunoscute sunt Centrul Vechi şi Centrul Nou, ambele incluse pe lista monumentelor UNESCO. Cele mai apreciate zone rezidenţiale sunt Morningside – unde preţul locuinţelor este pe măsura renumelui, şi Southside – un cartier liniştit, cu numeroase case cu grădină, preferat de familii, datorită numărului mare de şcoli bune.

CITEȘTE ȘI: Capitala Venezuelei, printre cele mai costisitoare oraşe din America de Sud

 

25 May 2013