În eforturile de a găsi o rezolvare pentru a combate criza datoriilor suverane, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy subliniază că cea mai bună soluţie rămâne redactarea unui pact de disciplină fiscală pentru Zona euro. Mai mult decât atât, cei doi declară că se fac progrese rapide în acest sens.

22911-800_merkel_sarkozy_eurozone_ap_120109.jpgPesimismul piețelor financiare a fost alimentat de situația din Grecia, dar mai mult decât atât, de greutatea cu care guvernele din Zona euro implementează Mecanismul european de stabilitate. Astfel că Angela Merkel declară că nu va renunța la ideea introducerii unei taxe pe tranzacțiile financiare, mai ales că se bucură de sprijinul Franței la acest capitol.

„Personal, sunt de acord cu o astfel de taxă numai în Zona euro. Nu avem un acord pe această chestiune în guvernul german, dar, personal, mă voi lupta pentru ea, dacă nu vom avea succes în a-i convinge pe cei 27. Vrem ca, până în martie, miniştrii de finanţe să-şi comunice opinia finală, legat de cum putem merge mai departe", a declarat cancelarul german.

Pentru a fi eficientă, această taxă ar trebui aplicată în toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, Marea Britanie și Suedia se opun vehement. În acest context, Parisul a anunțat că ar putea acționa unilateral pentru introducerea unei astfel de taxe în Franța.

CITEŞTE ŞI Sarkozy şi Merkel decid soarta Europei. Ce se va întâmpla cu România?


10 January 2012