Preţul unei case la curte în perioada de glorie a pieţei imobiliare era mult ridicat de valoarea terenurilor care ajunseseră atunci la niveluri record. Astăzi, piaţa terenurilor este aproape blocată, ceea ce a făcut ca preţul acestor proprietăţi să scadă dramatic spre disperarea proprietarilor. Este un moment bun de achiziţie dacă intenţionaţi să construiţi o casă, spun agenţii imobiliari. În Domneşti, spre exemplu, preţul terenurilor este de trei ori mai mic comparativ cu anul 2008.

29488-29486-2404776_0.jpgDacă în perioada de boom imobiliar loturile de teren pentru construcţia de case (500 -700mp) se vindeau cu un preţ ce varia între 30.000 şi 60.000 euro, acum aceleaşi loturi pot fi cumpărate cu sume cuprinse între 10.000 si 18.000 euro. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea agenţiilor imobiliare au ieşit din aceasta zonă, comisionul mic nejustificând munca depusă de agenţii imobiliari.

În zona Domneşti, cel mai bine se vând loturile de teren pentru construcţia de case care au suprafeţe cuprinse între 500 – 700 mp şi care au utilităţile (gaze şi curent) pe lot sau într-o zonă apropiată. Apoi, proprietăţile care se vând bine sunt imobilele noi (case, vile) cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 75.000 euro. Proprietăţile care depăşesc suma menţionată au foarte puţine şanse de vânzare”, spune Bogdan Dobriţoiu, director general General Service 2000.  

Terenurile situate în extravilan au preţuri cuprinse între 5- 12 euro/mp, iar cele situate în intravilan costă între 15-25 euro/mp sau, uneori, 30 euro/mp. Terenurile situate în acest moment în extravilan sunt propuse pentru trecerea în intravilan prin extinderea P.U.G-uli localităţii Domneşti”, explică Nelu Neagu, Director Departament Terenuri în cadrul aceleiaşi agenţii imobiliare.

TE-AR PUTEA INTERESA: Berceni, o zonă cu vile la preţ de apartament

Mulţi dintre dezvoltatorii care au ales să investească în zona Domneşti au preferat să construiască ansambluri rezidenţiale de vile şi aici amintim Curtea Domnească, Ansamblul Olteni 1 şi 2. S-au construit şi câteva blocuri cu trei etaje şi mansardă, căci planul urbanistic nu permite un regim de înălţime mai mare. Preţul pentru o garsonieră este de aproximativ 27.000 euro, iar pentru un apartament cu două camere de 40000euro. O locuinţă cu trei camere poate fi cumpărată cu 48.000-50000 euro.

Profilul cumpărătorilor din Domneşti

Cumpărătorii proprietăţilor din zona Domneşti, sunt în general persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, dar există şi un segment important cu vârste cuprinse între 45 şi 60 de ani, fiind în general familii care locuiesc în Bucureşti, în apartamente de bloc. Aceştia caută, in special, case nou construite în diferite stadii de execuţie, (la ,,roşu” ,,gri” sau la ,,cheie”) cu preţuri între 40.000 şi 70.000 euro. Ambele categorii de persoane doresc să locuiască în zone liniştite fără poluare atmosferică sau fonică”, susţine Nelu Neagu.

Dar de ce aleg cumpărătorii zona Domneşti?

La capitolul infrastructură, zona Domneşti stă foarte bine, primăria aducând în toate zonele noi rezidenţiale gaze, curent, iar acum sunt lucrări în desfăşurare pentru apă curentă şi canalizare. Apoi, în zonele unde construcţia de case este în desfăşurare au fost făcute drumuri  pavate cu pietriş, urmând ca acestea să fie asfaltate după încheierea lucrărilor”, ne-a declarat Bogdan Dobriţoiu, director general General Service 2000.  

Și tot ca bile albe ale zonei mai putem aminti preţurile de achiziţie mici şi suprafeţele de teren generoase pe care au fost construite imobile noi sau care sunt puse în vânzare ca atare. Acest lucru dă zonei un aspect degajat şi plăcut. Locuitorii din Domneşti se plâng în prezent de problemele legate de traversarea şoselei de Centură şi a căii ferate, dar autorităţile promit că aceste inconveniente vor dispărea în scurt timp, proiectele necesare fiind aprobate şi în curs de desfăşurare.

 CITEȘTE ȘI: Chitila, un cartier cu locuinţe ieftine în nordul Capitalei. Află avantajele, dar şi dezavantajele zonei


14 February 2013