Vânzările de locuinţe în Domneşti se fac la modul cel mai agresiv cu putinţă. Anunţurile potrivit cărora acolo se vând case cu 50.000 euro au împânzit Bucureştiul. Surprinzător este că aceste case chiar există, mulţi le şi cumpără, doar că suferă de câteva neajunsuri care îndepărtează o bună parte dintre clienţii care merg să le vadă. Totuşi, asemenea oferte sunt de natură să blocheze piaţa apartamentelor. Atunci când concurează cu un asemenea preţ la case, constructorii îşi dau seama că este absolut inutil să încerce să mai construiască blocuri.

26099-domnesti.jpgZona Domneşti s-a consacrat ca fiind locul perfect pentru cei care vor case la preţ de apartament. Pe bună dreptate, dat fiind numărul mare de oferte prin care potenţialilor clienţi li se prezintă casă şi curte la un preţ de 50.000 euro. Ofertele sunt cât se poate de reale, iar proprietăţile de acest gen se găsesc uşor. Chiar dacă modul în care au fost construite nu este asociat întotdeauna cu calitatea.

„Sunt pe toţi stâlpii anunţuri de tip „Casă în Domneşti, 50.000 euro”. Dar este vorba despre construcţii din OSB, la care nu au văzut niciodată urmă de cărămidă şi alte materiale solide. În plus, stai ca la bloc: ai un perete comun cu cealaltă casă, o curte de 90 mp. Totuşi, s-au vândut, au un succes teribil”, spune Anca Ghiţă, manager General Service 2000.

Proprietarii care construiesc în zonă îşi alocă un buget mediu de 70.000-80.000 euro

Preţurile pot ajunge şi la 250.000 – 300.000 euro în zonă, dar este vorba despre case apreciate la nivel de arhitectură şi construcţie. Structura lor este pe grinzi, sunt făcute din cărămidă şi au dosare de prezentare care include proiectul de rezistenţă, proiectul de instalaţii sau recepţii intermediare. Cele mai căutate sunt însă casele din categoria intermediară de preţ.

„Se vând cel mai des casele ridicate în regie proprie, cu 70.000-80.000 euro, singur în curte, cu teren de 500 mp, iar casa să fie undeva la 150 mp, maximum 200 mp utili”, continuă Anca Ghiţă.

Apartamentele în blocuri sunt cele mai puţin căutate în zonă. De-a lungul timpului, doar câţiva constructori s-au încumetat să investească în asemenea clădiri. Riscurile sunt mari pentru ei, căci în zonă, casele se vând la acelaşi preţ la care se vând şi apartamentele.

„Sunt construite câteva blocuri, două micro cartiere, au cam trei-patru blocuri fiecare şi blocurile sunt de trei etaje plus mansardă. Preţurile sunt de Prima Casă. Nu au un succes teribil pentru că vânzătorii concurează cu ofertele de 50.000 euro pentru case. Aşa că s-au vândut aceste blocuri, iar dezvoltatorii nu au mai continuat dezvoltarea acestui tip de proiect”, arată oficialul General Service 2000.

Preţul terenurilor bune, cu utilităţi, porneşte de la 20 euro/mp

Cei care vor să construiască acolo, găsesc terenuri bune, cu preţuri care pornesc de la 20 euro/mp. Totuşi, cu cât este lotul mai aproape de Bucureşti, cu cât are mai multe beneficii în apropiere, cu atât este mai scump. Preţul poate urca şi până la 70 euro/mp.

„Proprietarii de loturi valoroase nu mai sunt dispuşi să negocieze. Trendul este de întărire a preţului. A crescut cererea şi a scăzut oferta. După 2009 şi prima jumătate a lui 2010, cei care au avut probleme financiare au cam ieşit din piaţă şi au dispărut ofertele de tip dumping" arată Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Răsăriteană.

Marea problemă a zonei Domneşti este încă accesul. Pentru a ajunge pe şoseaua de centură, şoferii trebuie să traverseze o şină de cale ferată, iar la orele de vârf, traficul se blochează. Totuşi, lucrările din zonă le dau speranţe localnicilor că lucrurile se vor schimba în curând.

„Sunt planuri de modernizare, deja au început lucrările pentru lărgirea liniei de centură şi poduri de traversare a liniei ferate, identic cu proiectul care a fost deja finalizat pe zona de nord a centurii. Acum se lucrează pe părţile de vest şi sud, care se vor uni la un moment dat”, arată Anca Ghiţă.  

Pentru cei care nu au maşină, transportul către Bucureşti şi înapoi se face cu o linie de autobuz destul de rapidă. Este vorba despre aceeaşi linie care funcţionează acolo de zeci de ani deja, dar şi mijloacele de transport în comun au fost modernizate. De altfel, zona Domneşti este într-o continuă expansiune din anii 1990 încoace, iar primarii care s-au succedat de-a lungul timpului au arătat aproape mereu interes pentru păstrarea acestui ritm.

CITEȘTE ȘI Locuinţă în Popeşti-Leordeni: o investiţie făcută în prezent pentru beneficii posibile în viitor

 

23 August 2012