Vrei să-ţi redecorezi căminul, dar nu mai eşti la curent cu tendinţele actuale de amenajări interioare? În 2013, revin decoraţiunile de pe vremea bunicilor, însă la fel de importante sunt dungile sau influenţele africane. Indiferent de alegere, specialiştii subliniază că trebuie să ne implicăm cât mai mult în procesul de amenajare a propriei locuinţe, iar rezultatul final trebuie să ne reflecte personalitatea.

29730-homepage.jpgPreferinţele masculine se reflectă în decoraţiunile interioare

Societatea s-a schimbat enorm în ultimii 50 ani, iar schimbările sociale se reflectă inclusiv asupra designului interior. În ţările dezvoltate, bărbaţii au devenit mai prezenţi în viaţa familială, au început să se implice mai mult în treburile casnice faţă de deceniile trecute. În 2013, specialiştii spun că decorurile de interior vor reflecta preferinţele masculine mai mult ca niciodată. Mobilier cu detalii mai serioase, culori mai puţin ţipătoare sau funcţionalitate în defavoarea aspectului – acestea sunt doar câteva dintre caracteristile designului unei locuinţe dominată de gusturile masculine.

Dinamica de grup îmbunătăţeşte rezultatul final

O altă schimbare interesantă va veni din partea designerilor, care vor trece în plan secundar gusturile personale în favoarea echipelor. Proiectele care implică o întreagă echipă de specialişti se vor îndesi, deoarece astfel eficienţa este mult mai ridicată. De exemplu, când vine vorba de amenajarea unei camere, un membru al echipei se poate ocupa de planificare, altul de iluminare şi un al treilea ar putea avea în grijă detaliile de final. Proiectele care reunesc mai mulţi specialişti sunt mult mai reuşite, deoarece se pun în aplicare numai idei bune, iar procesul este mult mai rapid, astfel că cel mai avantajat este chiar clientul.

Creativitatea ajunge la un alt nivel: proiectele DIY

Dorinţa de personalizare a locuinţei a devenit din ce în ce mai des întâlnită la proprietarii secolului XXI, indiferent că este vorba de ţări din Europa sau de peste Ocean. Cu toţii ne dorim mobilier şi decoraţiuni cu semnificaţie aparte, care să ne facă să zâmbim şi să ne simţim cu adevărat acasă. Reinventarea obiectelor şi a materialelor a devenit noua pasiune a specialiştilor din întreaga lume, dar şi o formă de artă. În cele mai multe ţări au luat naştere cluburi de bricolaj, unde se promovează proiectele DIY (do it yourself, în traducere – construieşte singur). Acestea au început să câştige teren în amenajările interioare, indiferent că vorbim de scaune vechi recondiţionate sau de suporturi de lumânări create din materiale reciclate. În 2013, creativitatea este dusă la un nivel superior, proprietarul devine mai implicat în procesul de amenajare, având astfel o influenţă mai puternică asupra rezultatului final.  

Textura mobilierului, un aspect ce intră în atenţia clienţilor

În trecut, nu se dădea foarte multă atenţie texturii mobilierului, oamenii nu preţuiau foarte mult cum „se simte” la atingere suprafaţa mobilierului, deoarece funcţionalitatea a fost, multă vreme, cea mai importantă caracteristică. În prezent, lucrurile sunt mult mai diferite, clienţii se orientează către materiale ce inspiră căldură şi comfort, pentru a crea o atmosferă prietenoasă. Lemnul natural şi pielea de căprioară sunt două dintre materialele definitorii pentru tendinţele de design interior ale anului 2013, spun specialiştii.

Broderie şi tricotaje

Moda de pe vremea bunicilor este din nou în tendinţe, atât în ceea ce priveşte vestimentaţia, cât şi în ceea ce priveşte amenajările interioare. Broderia, tricotajele şi lucrurile handmade (create de mână) vor fi extrem de apreciate în designul interior al anului 2013, de la covoare colorate cu sute de noduri la coşuri împletite decorative. Locuinţele în care sunt prezente obiecte handmade au o atmosferă aparte, ce nu poate fi obţinută cu ajutorul decoraţiunilor produse pe bandă rulantă de marile corporaţii.

Dungi, dungi şi iar ... dungi

În 2013, spaţiile sociale trebuie să inspire energie şi dinamism, iar una dintre cele mai simple metode de a obţine această atmosferă o reprezintă includerea dungilor în amenajare, într-un mod elegant. Tapet, covoare, tapiţerie, artă grafică – toate aceste elemente pot fi caracterizate de dungi. Modelele cu alb şi negru sau roşul îndrăzneţ sunt cele mai apreciate în ochii marilor designeri, însă asociate cu accesorii de decor minimaliste. Specialiştii subliniază că trebuie să reuşim să evidenţiem amenajarea, fără însă a compromite eleganţa sau armonia vizuală.

Modele florale, pe fundal alb

Modelele florale sunt din nou la modă, însă anul acesta au ceva schimbat: un fundal alb, ce le conferă o notă romantică. Astfel de amenajare stilată oferă senzaţia unei locuinţe de vacanţă şi dă o un accent de feminitate oricărui cămin. Modelele florale pe un fundal alb pot fi aplicate atât la tapiţerii, cât şi la draperii, picturi pe perete, tapet sau tablouri – rezultatul va fi unul de succes.

Influenţe africane

Temele şi influenţele africane sunt din ce în ce mai prezente în vilele moderne europene sau americane, deoarece astfel de decoruri sunt considerate exotice şi dinamice. Specialiştii ne asigură că decoraţiunile africane sunt în tendinţele anului 2013, aducând din nou în prim plan culorile calde, pielea şi imprimeurile animale în căminele pasionaţilor de modă. Vilele de vacanţă de lux oferite spre închiriere de proprietarii din întreaga lume au deja elemente de mobilier decorat cu sculpturi sau fier forjat, decoraţiuni şi statuete lucrate manual, toate în stil african.

Pereţi inscripţionaţi cu litere sau citate favorite

Schiţele făcute de mână şi scrisul pe pereţi devin din ce în ce mai populare, atingând apogeul anul acesta, deoarece artiştii graficieni au început să fie solicitaţi de designerii interiori, pentru a crea tapet şi stickere decorative de perete personalizate. Dacă acum zece an,i părea ceva ieşit din comun să ai inscripţionat pe un perete citatul favorit, în prezent a devenit ceva uşor de pus în practică, cu ajutorul tehnologiei actuale.

Grădinile verticale de interior şi plantele în ramă, mai uşor de întreţinut decât ghivecele

Ecologismul şi construcţiile „verzi” câştigă teren chiar şi în ochii clienţilor neavizaţi, iar anul acesta, conceptele eco vor fi un factor cheie în design şi arhitectură. De la pereţi mobili cu plante şi până la tablouri cu plante ce conţin efecte luminoase, aceste idei aduc prospeţime în orice cămin sau spaţiu public. Astfel de alegere nu sunt numai sănătoase, dar şi originale şi elegante. Avantajul de a avea un perete verde natural? Un aer mai curat, un proces natural de umidificare a camerei şi de împrospătare a aerului, precum şi aprecierea vizitatorilor.

NU UITA! Responsabilizarea începe acasă: cu paşi mici, putem face schimbări „verzi”

 

 

15 March 2013