Românii continuă să fugă de depozitele bancare, mai ales de cele în valută. În luna martie s-a simţit un declin de 0,5% faţă de luna precedentă, până la 170 miliarde lei. Totuşi, la o comparaţie an la an, se simte în continuare o creştere de câteva procente.

Sursa: romanialibera.roDepozitele în lei au rămas la acelaşi nivel, dar scăderea s-a simţit puternic la cele în valută: - 1,5%, potrivit datelor BNR. În martie, depozitele bancare în lei ale populaţiei au scăzut cu 0,3% faţă de luna precedentă, la 65,67 miliarde lei, în timp ce economiile în lei ale firmelor au sporit cu 0,5%, la 44,65 miliarde lei. Depozitele în valută ale populaţiei s-au diminuat cu 1,3% faţă de februarie, la 38,81 miliarde lei, la valoarea echivalată în lei, iar cele ale firmelor cu 1,8%, până la 22,26 miliarde lei.

Avansul anual al valorii depozitelor atrase de bănci a fost în martie de 2,6%, mai arată datele publicate de Banca Naţională a României. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, depozitele totale în lei au sporit cu 4,8%. Faţă de martie 2010, depozitele în lei ale populaţiei au avansat cu 5,8%, iar cele ale firmelor cu 3,4%. Depozitele în valută ale populaţiei au înregistrat o creştere anuală de 3% în martie, exprimate în lei, iar depozitele în valută ale persoanelor juridice exprimate în lei au scăzut cu 8%.


27 April 2011