Constructorii care au reuşit să întoarcă criza imobiliară în favoarea lor sunt printre puţinii care mai reuşesc să vândă, în ziua de azi. Terenul cumpărat ieftin a condus la construcţia unor apartamente cu preţ final ideal pentru bugetele reduse. În cartierul Dămăroaia se întâmplă ca astfel de oferte să fie uşor de găsit. Interesul mare al investitorilor pentru cartier a condus însă la un paradox: preţul apartamentelor noi este chiar mai mic decât cel al apartamentelor în blocurile vechi.

25266-04_casa_rzv_776bb0f4f6.jpgÎn Dămăroaia se împarte în mai multe categorii, pentru diferite nevoi ale clienţilor: spre lacul Griviţa s-au dezvoltat intensiv construcţiile noi, în timp ce în partea de centru se găsesc cu precădere case. În rest, sunt blocurile vechi. Dată fiind concurenţa între dezvoltatorii de apartamente noi, preţurile s-au menţinut la un nivel scăzut, ideal pentru clienţii care cumpără prin programul Prima Casă.

„Blocurile noi se vând chiar mai ieftin decât cele vechi, în unele cazuri. Două camere într-o construcţie nouă pot costa de la 50.000 euro. Desigur, se poate ajunge chiar şi la 70.000 euro, în funcţie de suprafaţă. În principiu, preţul mediu pe metru pătrat este de 850 euro. Suprafeţele variază însă foarte mult”, spune Mariana Băjenaru, consultant imobiliar Eurocity Estate.

Preţul bun combinat cu avantajele zonei conving 90% dintre clienţi să opteze pentru apartamentele noi

Cunoscut fiind acest lucru, clienţii zonei par să fie determinaţi să cumpere un apartament într-un ansamblu rezidenţial nou. Preţul bun combinat cu proximitatea unora dintre cele mai bune zone ale oraşului, respectiv nordul şi centrul, la care se adaugă promisiunea rezistenţei unei construcţii noi reprezintă argumente suficiente pentru semnarea contractelor.

„Blocurile noi au mai multă siguranţă, sunt mai mari, preţul e bun. În zonă majoritatea construcţiilor sunt de calitate”, arată reprezentantul Coldwell Banker.

„În 90% dintre cazuri, clienţii caută apartamente noi din 2009, 2010, 2011. În zonă, apartamentele sunt foarte vechi, iar cele noi sunt de încredere. Eu nu am avut nicio reclamaţie de patru-cinci ani de când vând apartamente noi.”, completează Cristian Segvari, agent imobiliar Eurotop Invest.

De altfel, faptul că blocurile vechi din zonă au zeci de ani în spate este un alt argument pentru a cumpăra locuinţe noi acolo. Anul de construcţie al blocurilor comuniste este aproape întotdeauna 1960 şi chiar dacă este vorba despre soluţii solide, expirarea perioadei de garanţie îi face pe mulţi potenţiali clienţi să se gândească de două ori înainte de achiziţie.

„Sunt destule blocuri vechi, de remarcat sunt cele ruseşti, care sunt construcţii solide şi se găsesc doar la stradă. Mai sunt blocurile cu zece etaje, cu apartamente semidecomandate. Toate sunt construite între anii 1960-1965, nu există mai noi, iar preţurile pentru două camere sunt de aproximativ 55.000 euro” continuă Mariana Băjenaru, consultant imobiliar Eurocity Estate.

Dămăroaia s-a transformat din cartier de vile în cartier de blocuri noi

Cât despre case, piaţa este una foarte restrânsă acum. Înainte de criză, Dămăroaia părea să se transforme într-un cartier exclusivist de vile. Acum numărul celor care mai construiesc case este foarte mic. Au apărut însă la vânzare multe construcţii ridicate înainte de criza imobiliară.

„Dacă terenul este situat pe partea cu biserica Bazilescu, o casă cu parter şi trei camere, baie şi bucătărie poate să fie undeva la 120.000-130.000 euro. Dacă este dincolo de capătul tramvaiului 20, deci pe partea cu Laminorului, acolo sunt mai mari, de 250 mp şi se vând undeva la 250 euro/mp. Se tranzacţionează în principal la preţul de grilă notarială”, arată Mariana Băjenaru.  

Singurele terenuri rămase disponibile sunt cele cu case demolabile pe ele. Iar dacă suprafaţa lor este mai mare, atunci cu siguranţă sunt vizate de un dezvoltator imobiliar, pentru un construcţia de blocuri.

CITEȘTE ȘI În cartierul Mihai Bravu, criza se simte mai mult de către cumpărători decât de proprietari

 

14 June 2012