În cazul unui cutremur de proporții, reacțiile post-eveniment sunt vitale. Persoanele bine pregătite pot salva vieți, pot păstra zone întregi în siguranță și pot readuce speranța că totul va fi bine. Asemenea persoane știu când este o locuință sigură și ce este de făcut, pentru a evita exploziile, incendiile, sau pentru a găsi adăpost din calea altor dezastre naturale iminente, precum alunecările de teren sau inundațiile.

36953-cutremur.jpgPrimul și cel mai important sfat, pentru cei care vor să gestioneze bine o situație de criză este acela de a nu intra în panică. Poate părea dificil, sau chiar imposibil, în situațiile limită, dar este absolut necesar.

Este greu să îți păstrezi cumpătul, atunci când adrenalina a pus stăpânire pe tine, dacă nu ești special antrenat în acest sens. Totuși, este posibil. După un cutremur, toată lumea ar trebui să se detașeze de tumultul interior, pentru a putea gândi logic. Un om calm îi poate liniști și ajuta pe ceilalți, înainte ca echipele de intervenție să ajungă la ei”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marius Sandu, inspector de muncă.

Un alt lucru important de reținut este acela că toată lumea trebuie să aștepte la adăpost, până în momentul în care se oprește definitiv mișcarea seismică. Ulterior, ei trebuie să fie pregătiți pentru noi unde de șoc. După un cutremur mare, replicile sunt iminente, iar uneori au putere destul de mare cât să producă noi daune.

„Replicile sunt mai slabe în intensitate decât șocul inițial, dar pot provoca daune suplimentare sau traume emoționale. Spre exemplu, un cutremur mare poate deteriora structura de rezistență, iar o replică ar putea dărâma zidurile slabite. Totodată, atât cutremurul inițial cât și replicile pot provoca incendii, inundații sau alunecări de teren”, continuă Marius Sandu, inspector de muncă.

Oricine părăsește adăpostul după cutremur, trebuie să își protejeze capul și corpul cu orice este la îndemână

După ce mișcarea seismică s-a oprit, fiecare trebuie să își facă un control rapid, pentru a vedea dacă există leziuni. Apoi trebuie verificat dacă există persoane dacă au nevoie de ajutor, dar acest lucru trebuie făcut cu precauție. Oricine își părăsește adăpostul, trebuie să își protejeze corpul de sticlă spartă sau bucăți de tencuială. Capul și fața trebuie protejate în mod special, cu orice există la îndemână, de la cearcef, față de masă sau ziare, până la căciuli sau căști de protecție. Pentru a elibera oameni din dărâmături, trebuie ridicate bucățile prăbușite una câte una, începând din partea de sus.

Persoanele grav rănite nu trebuie mișcate, decât dacă acestea sunt în pericol iminent de a suferi noi răniri. Trebuie verificată starea locuinței, evitați pereții care stau să cadă, eliberați rafturile de pe care s-ar mai putea prăbuși ceva. Nu trebuie consumate alimente sau băuturi care sunt situate în apropiere de cioburi sau substanțe chimice. Apa de urgență se găsește în rezervoarele de toaletă, cuburi de gheață, conserve de legume, compoturi, etc”, continuă Marius Sandu.

Telefoanele trebuie folosite doar pentru situații de urgență. Apelurile către familie trebuie să fie cât mai concise

Telefoanele trebuie folosite doar pentru situații extreme, de urgență. Apelurile către familie trebuie date doar atunci când se poate și trebuie să fie cât mai scurte cu putință. În cazul calamităților naturale, rețelele de telefonie mobilă se blochează ușor. În schimb, un radio pe baterii este absolut necesar pentru a putea recepționa mesajele autorităților legate de prim-ajutor.

Nu trebuie folosite chibriturile sau întrerupătoarele electrice, lanternele sunt cele mai sigure instrumente de iluminat, după un cutremur. Aparatele casnice și de birou trebuie oprite, iar flăcările trebuie stinse.  În cazul unei scurgeri de gaz, acesta trebuie oprit de la conducta principală. Apoi trebuie deschise toate ușile și ferestrele, dacă acest lucru este posibil și apoi trebuie anunțată compania de gaze. Nimeni nu trebuie să intre în clădire până când oficialii companiei de gaze nu spun că scurgerea a fost reparată”, explică Marius Sandu.

În orele care urmează cutremurului, nu trebuie acționate întrerupătoarele electrice, aparate sau echipamente cu flacără deschisă. Există posibilitatea unor scurgeri de gaze mici, imperceptibile, dar care pot conduce la o explozie. Zonele deteriorate trebuie abordate cu precauție maximă, dat fiind faptul că se pot prăbuși fără niciun avertisment. Cei care nu au suferit probleme majore, pot merge la vecini, pentru a le oferi ajutorul, dacă este nevoie, dar nu trebuie să plece în oraș. Drumurile trebuie păstrate libere, pentru a permite trecerea vehiculelor de urgență. Nu trebuie ascultate și crezute zvonurile, care au tendința de semăna panică și confuzie. În schimb, este necesară colaborarea cu oficialii echipelor de urgență.

CITEȘTE ȘI:

6 May 2015