Piaţa imobiliară din Italia nu mai este în gloria de acum câţiva ani. A scăzut atât cererea, deci numărul tranzacţiilor, cât şi preţul, chiar şi comparativ cu anul trecut. Au fost afectaţi italieni şi imigranţi, la un loc. Dar piaţa nu este în colaps, ba dimpotrivă - acum este un moment bun pentru achiziţie, dacă ai bani puşi deoparte.

21171-milano.jpgDin 2008 încoace, proprietăţile imobiliare din Italia, fie ele costisitoare sau nu, s-au tot devalorizat. Din cauza reducerii masive a numărului de tranzacţii, consultanţii imobiliari şi-au redus comisioanele cu 30%, numai în ultimii doi ani. Cu toate acestea, situaţia ar putea fi cu mult mai rea, admit cei care activează în acest domeniu.

„În momentul de faţă, piaţa imobiliară din Italia stagnează. Cred că există, în continuare, cerere pentru proprietăţi imobiliare, dar deocamdată este un sentiment general de frică. Nu se ştie exact ce se va întâmpla cu euro, iar când oamenii sunt speriaţi de viitorul apropiat, nu se încumetă să investească în imobiliare. Comparativ cu anul trecut, sunt mai puţine tranzacţii, la preţuri mai mici, dar diferenţele nu sunt semnificative. Vorbim de reduceri mici, per ansamblu, tendinţa este negativă" declară pentru IMOPEDIA Dario Castiglia, director regional RE/MAX Italia.

Ca mai peste tot în lume şi în Italia, în acest moment, piaţa este a cumpărătorilor şi nu a proprietarilor, cei care au banii sunt cei care fac regulile. Aşa că este un moment bun pentru investiţii, în piaţă existând multe oferte foarte avantajoase. Mulţi dintre clienţii actuali vin din estul Europei, oameni cu bani care profită de situaţia din piaţă pentru a achiziţiona proprietăţi valoroase sau oameni stabiliţi în Italia de mulţi ani, care acum ceva timp nu îşi puteau permite o locuinţă a lor.

Românii reprezintă un procent însemnat din clienţii pieţei imobiliare

Era o vreme în care afacerile dintre România şi Italia aveau o singură rută - italienii veneau să investească în România. În ultimii ani, lucrurile s-au echilibrat, acum este ceva obişnuit ca şi românii să înceapă un business sau să îşi cumpere o locuinţă în Italia. Ca o tendinţă generală, aceştia cumpără proprietăţi de talie medie şi nu aleg zone slab cotate.

21111-dario_castiglia.jpg„Adevărul este că românii stabiliţi în Italia reprezintă un procent însemnat din totalul clienţilor, au o influenţă destul de mare în piaţă, la fel ca şi alţi imigranţi", recunoaşte Dario Castiglia.

„Am colaborat cu mulţi clienţi români, stabiliţi în Italia, care doreau să îşi cumpere o locuinţă aici. În general, aceştia se stabilesc în oraşe importante, centre de afaceri, unde îşi caută o slujbă, iar după o perioadă de timp doresc să îşi cumpere o locuinţă. Bineînţeles că există şi români cu mulţi bani care locuiesc în Italia, dar în general, românii stabiliţi aici caută proprietăţi cu preţ mediu - să nu fie nici prea scumpe, dar nici poziţionate în suburbii. Ca o tendinţă generală, aceşti preferă apartamentele mai ieftine din zone mai bunicele, care să fie în aproprierea mijloacelor de transport în comun", detaliază Fulvio Origo, reprezentant RE/MAX Italia.

Spre exemplu, în Milano, preţul unui apartament cu două camere începe de la 100.000 euro, iar dacă vorbim de ceva mai spaţios, trebuie investiţi cel puţin 200.000 euro. Astfel că în Milano, un apartament cu trei camere este pentru cei cu standarde mai înalte, deoarece are un preţ mediu de 250.000 euro. Totodată, conform reprezentanţilor RE/MAX Italia, cei mai mulţi români se orientează către locuinţe în valoare de aproximativ 150.000 euro.

Criza este resimţită în Italia, indiferent de naţionalitate

Sunt mulţi români care şi-au cumpărat o locuinţă în Italia, deoarece au reuşit să se rupă de tot ce aveau aici şi să privească numai spre viitor. Cine şi-a vândut apartamentul sau casa de pe plaiurile mioritice, a dispus de o sumă însemnată pentru achiziţia unei locuinţe în ţara adoptivă. Dar şi mai mulţi sunt cei care se gândeau că vor lucra doi-trei ani, după care se vor întoarce acasă. Aşa că au locuit cu chirie în Italia, nu s-au preocupat de actele necesare cetăţeniei, şi-au păstrat căminul din România şi au lucrat pe unde au putut. Anii au trecut şi au realizat că parcă nivelul de viaţă este mai bun acolo. Dar situaţia actuală este destul de grea pentru cei care nu şi-au „aşternut" unde să doarmă încă dinainte de 2008.

21110-fulvio_origo.jpg„În momentul de faţă, ca şi în ultimii doi ani, cei mai mulţi imigranţi provenind din estul Europei au dificultăţi în achiziţionarea unei locuinţe, deoarece mulţi nu au locuri de muncă adecvate sau nu au toate documentele de şedere. Din aceste motive, ar avea nevoie de mai mult ajutor financiar din partea băncilor, ajutor pe care acestea nu sunt dispuse să îl mai ofere în perioada actuală. Iar noi resimţim acut lipsa acestor cumpărători din piaţă, deoarece reprezintă un segment consistent" admite directorul regional RE/MAX Italia.

„Băncile nu mai acordă credite aşa de uşor, astfel că numai cei care au un job foarte sigur sunt acceptaţi de bănci. Astfel că îi obligă pe clienţii care îşi caută un cămin ori să se orienteze către închiriere, ori să plătească cash. Numai cei care au o slujbă sigură, sunt în regulă cu actele şi au naţionalitate, pot accesa un credit de la bancă" întăreşte Fulvio Origo.

CITEȘTE ȘI Veneţia, oraşul în care doar bogaţii îşi permit să cumpere o locuinţă

 

22 September 2011