Apartamentele noi din Băneasa sunt prea mari pentru fi vândute în perioada aceasta. Suprafeţele generoase fac ca preţul final să fie prea piperat, spun agenţii imobiliari. Din această cauză cei care preferă cartierul Băneasa se orientează spre construcţiile vechi, majoritatea dintre ele fiind ridicate după anul 1980.

„Apartamentele noi nu au fost construite pentru piaţa economică actuală. Sunt apartamente foarte mari, construite cu gândul la lux, la confort, ceea ce nu se vinde în perioada de faţă. În Băneasa, apartamente de două camere sunt peste 100.000 Euro pentru că au peste 100 mp, ceea ce nu este acceptabil în momentul de faţă. Şi atunci se vând mai bine locuinţele vechi? Da, în ultimul an mult mai bine. Cele noi se vând la 20% din volumul celor vechi" a declarat pentru Imopedia.ro Cristian Desculţu, broker imobiliar ImoPrest.

Cele mai tranzacţionate apartamente sunt cele cu două camere. Au cele mai mici preţuri, fiind astfel mai accesibile, apreciază specialiştii în domeniu.

„Cele de două camere au preţuri între 70.000 - 90.000 euro, diferenţa este clar în suprafaţă, amenajări şi bineînţeles etaj. Cele de trei camere pornesc de la 90.000 euro şi sar de 100.000 euro. Patru camere încep de la 100.000 euro şi merg către 130.000 euro. Case sunt în zonă? Foarte puţine. Sunt câteva case pe străzile Măcelariu şi Marinarilor, dar ca număr sunt două-trei nevândute de proprietari şi s-au construit blocuri între ele, dar nu pot să spun că este o piaţă activă în zonă" susţine Cristian Desculţu, broker imobiliar ImoPrest.

Aşa că cine vrea să stea la casă în Băneasa trebuie să-şi cumpere un teren şi să-şi construiască una. Terenuri mai sunt de vânzare. Cele mai ieftine se află aproape de centură, o zonă însă mai puţin căutată în perioada actuală, sunt de părere specialiştii imobiliari. Metrul pătrat ajunge acolo la 800 Euro. Foarte bine poziţionate, dar destul de scumpe sunt terenurile din spatele Antenei 1, unde proprietarii cer între 1300 - 1400 euro.

Despre piaţa chiriilor, agenţii imobiliari spun că merge, nu la fel ca în centru, dar se găsesc chiriaşi dornici să se mute în zonă.

„Băneasa nu este chiar o zonă căutată, suntem în nordul Bucureştiului nu avem multe instituţii, multe universităţi, dar piaţa chiriilor este cât de cât activă, vorbim de 300-350 euro la două camere, 500-600 euro trei camere, urcând către o mie de Euro la patru camere" apreciază Cristian Desculţu, broker imobiliar ImoPrest într-un interviu acordat pentru Imopedia.ro.

În ce priveşte avantajele zonei Băneasa, trebuie amintit că...

„Vorbim de un cartier liniştit, cu blocuri de trei şi patru niveluri, nu se simte agitaţia din centrul Bucureştiului, este aproape de parcul Herăstrău şi nu în ultimul rând, vorbim de un cartier cu blocuri construite după anii '80" spune Cristian Desculţu.

„V-aţi muta în altă parte? Nu. De ce? Pentru că este mult mai aerisit şi are multă verdeaţă. Ce mă deranjează este că mereu se taie pomi de pe marginea drumului, dar nimeni nu plantează niciun pom" susţine o locuitoare din zonă.

„Locuri de joacă pentru copii sunt? Sunt, e parcul mare la Herăstrău care este foarte bine amenajat. Cât faceţi până acolo? Zece minute. Grădiniţe, şcoli sunt? Sunt multe" adaugă o altă locuitoare din zonă.

„E mai liniştit decât alte cartiere. Locuri de parcare sunt? Sunt destule, a făcut Chiliman la parcări... Curăţenie este? Excepţional" spune un proprietar care stă în zonă de foarte mult timp.

Învecinat cu Băneasa şi având în mare cam aceeaşi ofertă de locuinţe şi aceleaşi avantaje, cartierul Aviaţiei a cunoscut şi el o scădere a preţurilor destul de importantă în ultimii ani.

„Cele mai căutate oferte din zonă sunt apartamentele cu două, respectiv trei camere, sunt foarte puţine garsoniere, respectiv apartamente cu patru camere în zona Aviaţiei. Ca exemplu, vă pot oferi un apartament de două camere promovat de noi în exclusivitate cu comision 0% din partea cumpărătorului. La ce preţ? Preţ de listare de 71 000 Euro. Ce suprafaţă? Câte camere? O suprafaţă utilă de 55 mp, fiind finisat şi foarte bine amenajat" a declarat Irinel Sandu, broker imobiliar Century 21 Floreasca.

În ce priveşte locuinţele noi, preţurile acestora rămân destul de sus, zona Aviaţiei fiind una cu pretenţii.

„Referindu-ne la locuinţele construite după anul 2000, un preţ pe metru pătrat ar fi între 1400 Euro şi 1700 Euro, putând creşte în funcţie de zonă, în funcţie de facilităţi, în funcţie de finisaje şi de gradul de echipare. Unde găsim locuinţe noi în Aviaţiei? În zonă găsim locuinţe noi pe strada Zăgazului, pe Bulevardul Nicolae Caramfil, respectiv pe Alexandru Şerbănescu" afirmă Irinel Sandu, broker imobiliar Century 21 Floreasca.

Piaţa chiriilor este mult mai dinamică decât cea a vânzărilor.

„În zonă nu se prea găsesc garsoniere, dar cele care sunt scoase spre închiriere au un preţ între 250 - 300 Euro/lună. Apartamentele cu două camere sunt undeva între 350-500 Euro/lună" mai spune reprezentantul Century 21 Floreasca.




7 October 2010