Nivelul de umiditate ridicat dintr-o locuinţă duce la numeroase probleme: îşi face apariţia mucegaiul, aerul devine irespirabil, iar obiectele de mobilier se pot deforma. Mai important, nivelul crescut de umiditate afectează sănătatea – apar cu uşurinţă diferite alergii sau chiar astm. Nivelul optim de umiditate este până în 60%, iar în caz contrar trebuie luate măsuri corespunzătoare.

26743-diy-crawl-space-moisture-barrier.jpgUmiditatea este necesară pentru sănătatea şi confortul locatarilor, însă un nivel ridicat de umiditatea are urmări negative, una dintre cele mai periculoase fiind formarea microorganismelor care ajută la provocarea condiţiilor astmatice. În orice cămin se produce constant umiditate, prin respiraţie, gătit, spălat şi alte activităţi. În plus, umiditatea poate intra în casă prin pereţi şi prin podea. Pe de altă parte, nu este sănătos nici un nivel prea scăzut de umiditate, printre cele mai întâlnite neplăceri fiind îngreunarea respiraţiei sau uscarea pielii, probleme tipice sezonului friguros, când aerul este prea uscat.

„Studiile arată că populaţia de alergeni nu mai creşte atunci când umiditatea relativă scade sub 60%. Spre exemplu, aerul condiţionat scade temperatura ambientală, astfel că pier şi alergenii din aer. Mucegaiul de dezvoltă în condiţii umede. Când umiditatea relativă este mai mare de 80%, mediul este ideal pentru dezvoltarea mucegaiului. Sporii acestuia sunt cunoscuţi ca şi cauză a dezvoltării astmului la copii şi principala cauză în dezvoltarea alergiilor”, arată reprezentanţii DC Group.

Locuinţele sunt afectate de excesul de umiditate în special pe parcursul iernii

Nivelul de umiditate creşte simţitor în locuinţele noastre, pe parcursul iernii. În cea mai mare parte a timpului, pentru a păstra căldura în cămin, geamurile sunt închise, iar ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse, astfel că nivelul umidităţii creşte. În plus, diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior duce la un continuu condens pe geamuri şi pereţi. Astfel că higrometrul sau umidometrul (instrumentul de măsurare a umidităţii aerului) poate fi extrem de util într-o locuinţă, iar specialiştii recomandă să păstrăm nivelul de umiditate între 40% şi 60%.

Excesul de umiditate poate fi eliminat cu ajutorul unui dezumidificator, însă şi mai important este să depistaţi sursa umezelii. În special în timpul anotimpului ploios, vinovate pot fi fisurile din pereţi sau din tavan, o fereastră neetanşată sau un acoperiş nereparat. De asemenea, un nivel prea ridicat de umezeală poate proveni din subsoluri sau camere neventilate (precum băi sau bucătării, în numeroase clădiri vechi).

„Umezeala se poate instala chiar din stadiul de construcţie a unei locuinţe, dacă materialele sunt expuse timp îndelungat ploii sau depuse pe pământ umed, astfel că sunt recomandate materiale hidrofuge de cea mai bună calitate, precum şi materiale de calitate superioară pentru protecţia împotriva apelor meteorice”, spune ing. Bogdan Georgescu, reprezentant al companiei de construcții Cross Projects.

„Pereţii placaţi cu polistiren la interior nu vor reuşi să absoarbă umezeala dintr-o locuinţă. Dacă încăperea are şi o suprafaţă mică şi mai este şi călduroasă, atunci avem mediul perfect pentru apariţia mucegaiului. Recomandăm achiziţia unui umidometru, pentru a monitoriza nivelul umidităţii acasă”, subliniază Ciprian Codreanu, reprezentantul Dry Concept.

Dezumidificatoarele pot fi cumpărate sau închiriate de la firme de specialitate

Pentru a controla excesul de umiditate, cele mai la îndemână aparate sunt dezumidificatoarele, ce aspiră aerul din încăpere şi îl filtrează prin diferite sisteme. Acestea pot fi cumpărate sau închiriate de la firme de specialitate, apărute pe piaţă odată cu numărul mare de locuinţe noi (clădirile finisate recent elimină umezeală o vreme).

„Dezumidificatorul desicant foloseşte un material desicativ care preia vaporii de apă din aer, fiind necostisitor şi simplu. Dezumidificatorul cu compresor este cel mai frecvent utilizat, ideal pentru camere de dimensiuni mai mari. Acesta preia aerul din cameră, îl pune în circulaţie prin spiralele de răcire şi elimină apa printr-un recipient de colectare, fără să modifice temperatura aerului. Dezumidificatorul cu sistem termoelectric (Peltier) este potrivit pentru camerele mici, încărcate cu umiditate – nu emite nici zgomot, nici vibraţii, nu foloseşte compresor sau agent de răcire, foloseşte o pompă de căldură pentru a trece aerul peste un gradient de temperatură, care răceşte sau încălzeşte aerul odată cu eliminarea vaporilor de apă”, explică reprezentanţii dezumidificator.ro.

Soluţiile chimice – vopselele şi soluţiile antiigrasie – reprezintă o variantă pentru situaţiile în care umezeala a afectat pereţii. Acestea acţionează împotriva condensului şi deci a igrasiei, însă cauza este cea care trebuie înlăturată, nu numai efectul. Înainte de aplicarea acestor soluţii, trebuie spălaţi pereţii cu soluţii speciale pe bază de clor, după care se pulverizează soluţia antimucegai. Pentru a evita împrăştierea şi înmulţirea sporilor de mucegai, peretele nu trebuie frecat, ci soluţia trebuie lăsată să pătrundă în zidărie. La final, încăperea trebuie aerisită temeinic.

CITEȘTE ȘI Moft sau necesitate? Geamurile cu auto-curăţare, izolare termică sau acustică, tentante pentru proprietarii de case

 

5 October 2012