În timp ce la vecini, în Hong Kong, se mai relaxează condiţiile de creditare pentru achiziţia unei locuinţe, în Singapore se înăspresc taxele pe piaţa rezidenţială. Guvernul a introdus un nou set de reguli pentru a reduce creşterea preţurilor locuinţelor, cele mai dure legi de până acum.

22631-singapore-tara-cu-cei-mai-multi-milionari1.jpgGuvernul din Singapore ia măsuri pentru a domoli creşterea preţului proprietăţilor imobiliare. Cumpărătorii unei locuinţe sau ai unui teren trebuie să plătească o taxă în plus (Taxa Adiţională de Timbru pentru Cumpărători), indiferent dacă este vorba de localnici, rezidenţii permanenţi sau străini. Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Dezvoltării Naţionale au decis, de comun acord, să impună această măsură pentru a tempera avântul investitorilor pe piaţa rezidenţială şi pentru a preveni formarea unei bule imobiliare.

Noile măsuri impuse de guvernul din Singapore:

  • În cazul cetăţenilor străini, Taxa Adiţională va fi în valoare de 10%, pentru orice proprietate rezidenţială
  • Rezidenţii permanenţi vor plăti un cost suplimentar de 3% (din suma totală), numai pentru a doua sau următoarea proprietate
  • Singaporezii care deţin două proprietăţi vor achita 3%, numai în cazul celei de-a treia proprietăţi
  • Taxa Adiţională va fi aplicată peste taxa deja existentă (Taxa de Timbru pentru Cumpărători)

Noile rigori vin după ce Guvernul a mai avut o încercare similară, care nu a reuşit să menţină preţul proprietăţilor. Taxa de Timbru pentru Cumpărători prevedea plata către stat a 1% în cazul unei proprietăţi de până în 180.000 dolari, 2% pentru proprietăţile cu valoare între 180.000 şi 360.000 dolari şi 3% în cazul proprietăţilor mai scumpe.

„Schimbările vor aplicate chiar de anul acesta. Scopul acestora este de a descuraja cetăţenii străini de la achiziţia mai multor proprietăţi imobiliare, deoarece, pe termen lung, această practică poate distruge sistemul bancar din Singapore, precum şi fundamentele economice", a declarat un analist al DBS Bank Singapore pentru ChannelNewsAsia.

Dacă în prima jumătate a lui 2009, achiziţiile făcute de cetăţenii străini reprezentau 7% din totalul pieţei rezidenţiale, în prima jumătate a lui 2011, acestea se ridicau la 19%, arată datele guvernamentale.

„Investiţiile în piaţa imobiliară din Singapore sunt mai ridicate decât oricând. Guvernul încearcă să modereze această cerere, numai pentru a evita o prăbuşire dezastruoasă a pieţei, în viitor", a declarat Tharman Shanmugaratnam, ministrul Finanţelor, citat de Singapore Straits Times.

Cu resurse şi teren limitat la dispoziţie, piaţa rezidenţială din Singapore este drastic controlată de guvern, având parte de unele dintre cele mai intervenţioniste politici din lume.

CITEŞTE ŞI În China, Guvernul se luptă să scadă preţul locuinţelor


13 December 2011