Situaţiile neprevăzute care necesită urgent sume însemnate de bani sunt, uneori, greu de gestionat. Din păcate, nu există soluţii miraculoase care să ne rezolve astfel de probleme. Specialiştii financiari ne recomandă să facem economii din timp, pentru a crea un fond de urgenţă.

28383-emergency.jpgBăncile încurajează clienţii să îşi facă un card de credit sau să îşi deschidă un descoperit de cont, pentru situaţii neprevăzute. Astfel, pot retrage banii oricând in caz de forţă majoră.

„Problema principală cu liniile de credit este că vei fi tentat sa le utilizezi şi pentru cheltuieli care nu sunt neapărat urgente. Băncile încurajează frecvent clienţii să facă cumpărături pe credit prin programe de rate fără dobândă, cashback şi alte bonusuri, astfel că este uşor sa începi să cheltuieşti pe datorie”, specifică specialiştii financiari de la expertulbanilor.ro.

Nu este tocmai indicat să cheltuiţi pe datorie. Nu trebuie omis faptul că este posibil să apară tot soiul de cheltuielile neprevăzute, iar  atunci riscaţi să pierdeţi controlul financiar. Mai mult, chiar şi atunci când nu vă atingeţi de banii de pe card, sunt situaţii când doar economiile vă ajuta să depăşiţi anumite probleme financiare.

„De exemplu, dacă îţi pierzi locul de muncă, un card de credit nu te va ajuta sa depăşeşti problemele financiare, ci doar le va amâna. Pentru o lună, două, s-ar putea să te descurci financiar, însa ulterior, te vei confrunta cu probleme şi mai mari, atunci când banca va observa ca nu mai plăteşti la timp ratele”, atrag atenţi specialiştii financiari.

Economiile sunt cea mai bună soluţie

Banii depuşi în contul de economii ar evita toate inconvenientele care pot apărea odată cu retragerea banilor de pe cardul de credit. De aceea, specialiştii vă recomandă să aveţi un fond de urgenţă şi este bine să ajungeţi la o sumă care să acopere cheltuielile curente pe o perioadă de trei-şase luni.

Din păcate, statisticile arată că economisirea nu reprezintă o practică obişnuită în rândul românilor. Cel puţin nu la bancă. Pe de o parte, pentru că a constitui un depozit înseamnă respectarea unor termene şi condiţii clare, iar clienţii se feresc de procedurile riguroase. De cealaltă parte, puterea obişnuinţei este mare, la fel ca şi inerţia unui sistem în care, tradiţional, economiile nu se fac în bancă. O altă explicaţie este nivelul mic al dobânzii.

Datele arată că procentul celor care deschid conturi de economii este în creştere, diferenţele de la lună la lună fiind însă aproape imperceptibile. Cei care aleg totuşi să economisească, preferă depozitele în lei. Dobânzile oferite la economiile în lei ajung, în cele mai bune cazuri, la 7%, în timp ce economiile în euro au dobânzi de peste 5%, atât la depozite, cât şi la conturile de economii.

CITEȘTE ȘI Atenţie la data scadentă! O restanţă de câteva zeci de euro poate duce la executare silită

 

3 December 2012