După ani întregi de promisiuni şi amânări, vin noi promisiuni legate de construcţia Magistralei 6 de metrou. Este vorba despre segmentul care va asigura transportul între Gara de Nord şi cele două aeroporturi din Bucureşti. Potrivit noilor estimări, acest lucru va fi posibil în următorii cinci-şase ani.

24660-metrou_2.jpgMetrorex a anunţat licitaţia pentru construcţia liniei spre Otopeni, care va fi pusă în funcţiune în 2017-2018. Lungimea traseului va fi de 14 km, cu 12 staţii, iar durata contractului pentru realizarea lucrărilor la structura de rezistenţă este estimată la 60 de luni.

„Valoarea estimată a investiţiei este de circa un miliard de euro, finanţarea urmând a fi asigurată din credit extern (garantat de stat) şi alocaţie de la bugetul de stat", se arată într-un comunicat Metrorex.

Totuşi, discuţiile care se poartă până la implementarea proiectului sunt lungi şi anevoioase. Poate tocmai de aceea, data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare a fost stabilită abia pentru luna septembrie.

O singură linie de metrou, beneficii pentru sute de mii de oameni

Din momentul în care Magistrala 6 de metrou va exista şi în realitate, nu doar în planuri, aceasta va deservi zilnic aproximativ 150.000 de persoane. Alte 100.000 de persoane vor beneficia indirect, datorită eliberării traficului de suprafaţa din zona de Nord a Capitalei. Complexitatea proiectului are toate şansele să convingă şoferii să renunţe la maşină, pentru drumul până la aeroport sau centrele comerciale din zonă.

Este vorba despre un traseu integral subteran între Bucureşti şi Otopeni, printr-o ramificaţie din Linia 4 Gara de Nord – Lac Străuleşti în zona de Nord a staţiei 1 Mai”, a declarat directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Metroul bucureştean are o lungime de 67 km şi un număr de 49 de staţii. 40 dintre acestea au fost construite înainte de 1989, iar restul, în ultimii ani. Dar chiar şi aceste proiecte noi s-au bazat pe lucrări începute în perioada comunistă. Practic, în ultimii 20 de ani nicio linie nu a fost construită de la zero.

CITEȘTE ȘI Circulaţia în Drumul Taberei va fi blocată pentru un an, din cauza lucrărilor la metrou

 

9 May 2012