Acum câţiva ani, zona de nord a Bucureştiului era raiul investiţiilor şi al speculei. Se construia puternic, cartiere cu zeci de case, blocuri, duplexuri, case individuale, orice avea un acoperiş prezenta interes. Ca urmare, cererea de terenuri era într-o continuă creştere, la fel şi preţurile. Dar acele vremuri sunt de mult apuse - astăzi interesul cumpărătorilor este aproape inexistent, cu toate că preţul terenurilor s-a înjumătăţit.

19475-11_terenuri_evz_d9f45e96d5.jpgNu se tranzacţionează terenuri în nordul Capitalei, cererile sunt rare, iar acelea vin în general din partea retailerilor. Chiar dacă proprietarii au înţeles, într-un final, contextul economic şi au micşorat preţul cerut. Dar nu suficient de mult pentru a-i convinge pe cumpărători să scoată banii din buzunar, consideră consultanţii imobiliari din zonă.

„Dacă piaţa imobiliară ar ajunge la un nivel normal, sunt convins că cererea ar fi mai mare. Nivel normal pentru a se întâmpla tranzacţii, înseamnă preţuri mai mici. Activitate va fi poate doar dacă proprietarii vor lăsa preţul la o limită de bun simţ, adică în jurul sumei de 50 euro/mp" crede Cristian Antonescu, managing partner ImoInvest Consulting& Development.

„Segmentul terenurilor, în comparaţie cu anul trecut, este foarte slab. Anul acesta am avut doar patru cereri de teren în Corbeanca, din care nu am finalizat nicio tranzacţie" confirmă şi Tănţica Lascu, director Rond Imobiliare.

Cu toate acestea, sunt anumite voci în piaţă care susţin că oricum este mai bine decât anul trecut, că de la începutul lui 2011 se mai mişcă ceva pe segmentul terenurilor.

„Se caută punctual loturi de casă cu utilităţi, strict zona de rezidenţială, cu o deschidere adecvată şi, bineînţeles, să se încadreze într-un anumit buget. Faţă de 2007-2008, preţul terenurilor din nord a scăzut cu aproximativ 50-60%" afirmă Vasile Păun, administrator Sinergy Imob.

Pipera

Vizionarii pieței imobiliare anunțau pe la începutul anilor 2000 dezvoltări extraordinare pentru Pipera, avânt căpătat prin 2005-2006. Dezvoltatorii au profitat de fiecare bucată de teren atunci când prețul unui metru pătrat era de 50 euro. Într-un singur an, ajunsese de șase ori mai mare - se vindeau loturi de pământ cu 300 euro/mp. Apogeul a fost atins în 2008, când prețul ajungea cu ușurință la 1.000 euro/mp.

Odată cu apariția recesiunii, locuitorii și-au dat seama brusc de infrastructura slabă din zonă, de facilitățile care nu se ridică la nivelul pretențiilor, de toate condițiile care nu susțineau cu adevărat prețul zonei.

„Pipera a scăzut foarte mult din cauza problemelor de acces. Au bariere, nu au străzi late, sunt sute de mașini... Fapt care se reflectă în preț, care a scăzut cu 70%. Pentru un lot stradal prețul era de 2.000 euro/mp, iar acum a vândut Becali cu 500 eurp/mp. Deci au scăzut chiar și cu 75%" afirmă Robert Dobrescu, managerul Nobila Casa Răsăriteană.

În Pipera astăzi sunt loturi care încep de la 120 euro/mp și ajung la 400 euro/mp. Chiar și cu aceste înregistrarea acestor scăderi, piața rămâne în continuare blocată.

Otopeni

În Otopeni, terenurile intravilane se pot achiziţiona chiar şi cu 15 euro/mp, dacă vorbim despre suprafeţe mari. Un lot de casă, cu utilităţi, are un preţ mediu de 60-70 euro/mp, în imediata apropiere a zonelor rezidenţiale. În zone mai centrale, preţul este în jurul a 100 euro/mp.

„În zona Oituz, Otopeni, s-a vândut un teren de curând cu 140 euro/mp, zonă unde acum trei ani se cumpăra cu 400-500 euro/mp. Iar în ultimul timp există interes pentru suprafeţe mari, cel puţin la nivel informaţional, sperăm să se materializeze" spune reprezentantul Sinergy Imob.

Corbeanca

Dacă acum câțiva ani erau foarte mulți doritori de a se muta în Corbeanca, astăzi lucrurile nu mai stau la fel. Înainte, clientul clasic aparținea clasei de mijloc, cu o vârstă între 35 și 45 de ani, cu familie, spun agenții imobiliari. Astăzi, tocmai aceștia sunt cei care au motive de a părăsi zona.

„Unii dintre locuitorii din Corbeanca s-au lovit de o problemă gravă: nu u unde să își crească copiii. Sunt multe cartere frumoase, elegante, bine făcute, dar părinții sunt forțați să vină în sectorul 3 să își dea copiii la școală. Niciunii nu vor să își lase copiii la școală în zonă, cu toate că școlile din Corbeanca nu sunt rele. Această decizie este eronată, pentru că atunci când te muți undeva, trebuie să te integrezi în comunitatea respectivă" spune reprezentantul Nobila Casa.

Comparativ cu vârful pieţei, preţul cerut în Corbeanca a scăzut cu aproximativ 25%, deoarece aici nu s-a înregistrat o creştere artificială de preţuri. Aşa că nu am asistat la devalorizări spectaculoase, spun agenţii imobiliari.

„Cele mai multe terenuri nu mai sunt la prima mână, sunt la a doua mână, iar cei care au cumpărat cu 70-100 euro/mp, nu doresc să vândă sub preţul de achiziţie" declară directorul Rond Imobiliare.

Corbeanca este împărţită în trei zone: Petreşti, Corbeanca şi Tamaşi. Cele mai mici preţuri sunt în zona Tamaşi în acest moment, unde preţul mediu este de 50 euro/mp pentru terenuri cu utilităţi. Există şi oferte de 20 euro/mp pentru terenuri situate în câmp, dar acelea nu prezintă interes momentan.

În Petreşti sau în Corbeanca, terenurile cu deschidere la lac sau la pădure nu au scăzut sub 125 euro/mp. Cele îndepărtate de lac sau pădure, dar interesante ca poziţionare şi cu utilităţi au un preţ mediu de 70 euro/mp.

Snagov

Acum câţiva ani a existat un exod către Corbeanca şi Snagov, aceste zone fiind intens promovate pe atunci. Astăzi criza le-a luat din strălucire. Acum în Snagov se caută terenurile de la lac, la preţuri rezonabile, care pot diferi foarte mult în funcţie de fiecare zonă, de deschidere.

„La suprafeţe între 5.000 şi 10.000 mp, pentru a avea o deschidere cât mai mare la lac, preţul este de vreo 70 euro/mp. La suprafeţe de 1.500 mp, preţul este între 100 şi 300 euro/mp, dar sunt terenuri care acum trei ani costau 1.000 euro/mp" informează Vasile Păun.

Citeşte şi:


28 June 2011