Anul 2008 a demonstrat cât de nociv poate fi un derapaj al piețelor bancare și financiare, pentru întreaga populație a planetei. De atunci, precauția este cuvântul de ordine, iar semnalele de alarmă sunt susținute de orice destabilizare, oricât de mică. De data aceasta, specialiștii spun că ar fi vorba despre un pericol iminent de avarie a economiei mondiale, care este așteptat să debuteze până la mijlocul luni viitoare, dar nu este exclus să se întâmple chiar și după această dată.

38621-criza_financiara.jpgPiețele financiare funcționează pe baza zvonurilor. Când un client important are interesul să cumpere ieftin, atunci el poate încerca manipularea pieței prin informații eronate despre produse, companii sau chiar piețe întregi, până la prăbușirea acestora. De data aceasta, informațiile negative semnalează o avarie a economiei mondiale, și par să fie luate în calcul de cei mai experimentați investitori și analiști. Ei notează faptul că întreaga lume este deja în cădere liberă.

„Comerțul, care este mecanismul vital al economiei globale, scade într-un ritm alarmant: a scăzut la 8,4%, sub pragul întâlnit în aceeași perioadă a anului trecut. Economia mondială este deja în recesiune, dacă este evaluată în dolari. O analiză an pe an arată o scădere a PIB-ului mondial cu 1,370 miliarde de dolari, deci cu 3,4%. Asemenea scăderi sunt întâlnite doar în perioade de recesiune. Dolarul rămâne, în continuare, moneda de referință la nivel mondial, iar un dolar puternic poate fi distructiv pentru economia mondială”, arată un raport HSBC, cea mai mare bancă europeană.

Mai mult de jumătate dintre managerii de fonduri au devenit pesimiști, într-o singură lună. Ei nu mai cred în revenirea economiei europene

Acest studiu și altele ca el, precum și realitățile aplicate, îi fac pe managerii de fonduri cu operațiuni la nivel mondial să devină pesimiști. Dacă în urmă cu o lună, în septembrie, un procent de 62% dintre ei considera că economia europeană se va întări în următoarele 12 luni, acum doar 25% rămân la aceeași părere.

În acest moment, cea mai mare temere a investitorilor este un eveniment de tip „lebăda neagră”. Este un eveniment catastrofal, care vine fără avertismente, este neobișnui și imposibil de prevăzut. Indicele CBOE Skew Index, care urmărește opțiunile traderilor care pariază pe acțiunile  cuprinse în indicatorul bursier S&P 500, denotă această teamă”, notează ziarul britanic The Telegraph.

Indexul CBOE Skew Index este cel folosit de traderii care preferă opțiunile care aduc câștig doar dacă piața cade foarte mult. Ei bine, acest indicator este cu 30% mai mare decât era în urmă cu o lună, până la un nivel chiar mai mare decât cel atins în 2006, înainte de prăbușirea bulei imobiliare din SUA.

Probabilitatea să se întâmple o prăbușire, până la mijlocul lunii noiembrie, este deja luată în calcul de jucători. Steagul galben a fost arborat. Sfatul meu pentru oricine este: ține ochii bine deschiși, stai în viață”, avertizează Roberto Friedlander, analist la Brean Capital.

Criza Volkswagen trage economia Germaniei în jos, până la cote alarmante

Lista țărilor-problemă, în acest context, începe cu Germania, cea mai mare economie europeană și inima industrială a Europei. Acuzațiile potrivit cărorra Volkswagen a trișat la testele de poluare au condus la o scădere continuă a economiei, din luna august până în prezent. Producția a scăzut, iar la declin contribuie și faptul că marile economii emergente, precum China, au scăzut. Cu toate acestea, oficialii germani continuă să trimită semnale încurajante.

Performanța economiei interne este încă bună, iar economia zonei euro continuă să-și revină. Acestea fac improbabilă alunecarea economiei germane în recesiune“, explică președintele institutului german ZEW Clemens Fuest.

Așadar, până la date concrete, întreaga lume este prinsă între optimism și pesimism. Fiecare își alege deciziile de viitor, dar cu toții ne vom supune realității iminente, indiferent care este aceasta.

CITEȘTE ȘI:

2 November 2015