Accelerarea ritmului cheltuielilor cu investițiile și creșterea exporturilor duc la o revenire economică a Zonei euro, anunță analiștii. În același timp, țara noastră depășește așteptările, marcând una dintre cele mai rapide creșteri din Uniunea Europeană. PIB-ului României este estimat să înregistreze o creștere și în anul ce urmează, în condițiile în care revenirea economică din zona Euro nu va înregistra un impas per ansamblul regiunii.

36002-zona_euro.jpgImpactul generat de efectele combinate ale slăbirii monedei Euro, relaxării fiscale, scăderii prețurilor petrolului și creșterii încrederii din sectorul bancar va conduce la redresarea treptată a Zonei Euro, anunță cu optimism specialiștii.

„Deși în a doua jumătate a anului 2014 redresarea economică a continuat într-un ritm lent, iar temerile privind perspectivele pe termen lung ale Zonei Euro au fost realimentate, creșterea PIB-ului Zonei euro este estimat ca va evolua pozitiv, de la 0,8% în 2014, la 1,2% în 2015. Așteptăm așadar o creștere de 1,6% pe an între 2016 și 2018”, se arată în prognoza din decembrie a EY Eurozone Forecast (EEF).

România depășește așteptările, marcând una dintre cele mai rapide creșteri din UE

PIB-ului României este estimat să înregistreze o creștere și în anul ce urmează. Țara noastră a depășit așteptările în trimestrul trei, cu o creștere estimată a PIB-ului de peste 2% de la an la an, marcând una din cele mai rapide creșteri din Uniunea Europeană.

„Creșterea surprinzător de mare din T3, de 1,9%, a urmat estimărilor revizuite în scădere de 0,3% în T2 și unei creșteri de 0,5% în T1, în contextul în care datele anterioare indicaseră două scăderi consecutive și, prin urmare, intrarea în recesiune tehnică în prima jumătate a anului 2014. Revizuirile au fost influențate de modificările generate în conturile națiunilor de alinierea la noua metodologie a Sistemului European de conturi”, explică specialiștii EY.

Deși profilul trimestrial al României din acest an a fost caracterizat de volatilitate, perspectivele rămân încă destul de optimiste. Sentimentul legat de economie în România este în prezent peste media înregistrată până acum. Producția industrială și vânzările cu amănuntul au crescut amândouă cu 5-6% pe an în cel de-al treilea trimestru, mai lent decât tendințele anterioare recente, dar încă destul de puternic. În același timp, importurile au atins un nou vârf în această perioadă, în linie cu cererea internă în creștere. În condițiile în care revenirea economică din zona Euro nu va înregistra un impas per ansamblul regiunii, experții estimează că PIB-ul va crește cu 2% în 2014 și cu peste 2,5% în 2015.

„Tendința dominantă de consum ar trebui să fie pozitivă în prezent, date fiind încrederea mai mare a consumatorilor și creșterea nivelului veniturilor reale ale populației. De asemenea, este de așteptat o creștere a investițiilor, pe fondul unui nivel de încredere mai ridicat al mediului de afaceri în economie. Această încredere va fi influențată însă, de modul în care revenirea economică a Zonei Euro își va redobândi avântul”, se mai arată în raportul menționat.

Consolidarea cererii interne va fi sprijinită de:

  • un nivel scăzut al inflației care vine în sprijinul consumatorilor – inflația indicelui prețurilor de consum a fost de 1,4% în octombrie, mai mare decât în lunile precedente ale anului. Potrivit estimărilor, inflația va atinge un nivel mediu de 1,1% în acest an și de 2,2% în 2015.
  • relaxare a politicii monetare – Banca Națională a României (BNR) a modificat din nou politica monetară în noiembrie, reducând rata dobânzii la 2,75% și nivelul rezervelor pentru depozitele deținute de străini la 14%. Aceste măsuri au fost luate ca răspuns la menținerea inflației mult sub ținta previzionată și a continuării contractării creditelor.
  • tendința pozitivă a exporturilor – acestea au înregistrat o creștere de până la 13% în 2013, stimulând astfel activitatea industrială, care a înregistrat și ea o creștere de peste 7%

„Perspectivele economice ale României rămân dependente în mare măsură de Uniunea Europeană, care absoarbe 70% din exporturi. Cota exporturilor românești către piața mondială e de așteptat să crească cu 4,1% în 2014 și cu 4,6% în 2015, comparativ cu doar 2,5% înregistrată anul trecut. Presupunând că economia europeană își va continua revenirea, creșterea PIB-ului României este așteptată să înregistreze o medie anuală de 3,4% în perioada 2015-2020”, estimează analiștii EY.

Revenirea investițiilor în Zona euro, pe măsură ce temerile băncilor scad

Odată cu creșterea accesului la finanțări și îmbunătățirii constante a condițiilor de creditare, investițiile fixe totale din Zona Euro sunt estimate să crească de la zero în 2014, la 0,9% în 2015 și la 2,7% în 2016, înainte de a se stabiliza la aproximativ 2,5%. Mai mult, odată cu eforturile ECB de revigorare a pieței de valori mobiliare garantate cu active – permițând, astfel, băncilor să vândă credite și să facă mai mult loc împrumuturilor în bilanțurile lor  – există potențialul necesar pentru activarea unui scenariu pozitiv.

De asemenea, merită luat în considerare potențialul de creștere a riscului din partea investițiilor străine directe efectuate în cadru intern (FDI). Unele țări, mai ales Spania și Irlanda, au beneficiat deja substanțial de creșteri ale fluxurilor FDI în ultimii ani, grație unei competitivități mult îmbunătățite în termeni de costuri și a îmbunătățirii mediilor de afaceri. O monedă unică în depreciere ar trebui să facă fluxurile FDI interne mult mai atrăgătoare pentru firme din afara Zonei Euro, așa cum este cazul și cu eforturile de reformă legate de stimularea creșterii.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

15 December 2014