În cele mai multe cazuri, creditele sunt singura soluție pentru a putea cumpăra o locuință. Însă un împrumut atât de mare poate fi covârșitor, cu atât mai mult cu cât implică un angajament care se întinde pe două sau chiar trei decenii. Pentru clienții care au economisit deja o parte din bani, lucrurile se simplifică puternic. Iar pentru clienții băncilor de locuințe, totul devine și mai ușor. Aceștia economisesc personal o parte din bani, urmând ca banca și statul să pluseze la depozitul lor. Astfel, în câțiva ani se poate strânge o parte considerabilă din bugetul necesar pentru achiziția unei locuințe. În plus, creditele pe care le accesează clienții produselor de economisire-creditare au condiții preferențiale.

37129-economisire_creditare.jpgÎn urmă cu câțiva ani, clienții de locuințe voiau să primească o sumă cât mai mare, cât mai repede. Acum, toată lumea ezită înainte să înceapă achiziția unei locuințe. Într-o perioadă în care stabilitatea economică este o noțiune a trecutului, oricine vrea să se asigure în primul rând că împrumutul îi va aduce beneficii, nu îl va duce la faliment personal. În acest context, produsele de economisire-creditare sunt o componentă firească în decizia de achiziție imobiliară a persoanelor pragmatice.

„Persoanele care folosesc produsele de economisire-creditare sunt cele pentru care siguranța și confortul casei sunt importante, și care prețuiesc valoarea banului. Randamentul produsului de economisire-creditare, în faza de economisire, este foarte bun: clientul primește o dobândă fixă pe toată perioada, de 1,5% pe an. În plus, conform legii, Statul acordă o primă de stat de 25% din economiile anuale, în limita a 250 euro pe an. Calculele noastre arată că randamentul mediu pe cinci ani, durata recomandată de economisire, poate depăși 10%, dacă se merge pe un contract de 50.000 lei”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Aurelia Cionga, preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Numărul celor interesați să economisească înainte să contracteze un credit a crescut puternic, în ultimii ani

Iar dacă înainte de 2008, puțini erau cei interesați să economisească înainte să contracteze un credit, numărul acestora a crescut substanțial în perioada post-criză. Economisirea constituie baza unei finanțări sustenabile a proiectelor viitoare, mai ales a celor de amploare, precum cele locative. Studiile băncilor demonstrează acest lucru.

„În anul 2014, BCR a adăugat credite noi în bilanț, în valoare de 7,4 miliarde lei, pe baza unei creșteri robuste în aria retail și a stabilizării portofoliului de credite corporate. Aceste finanțări noi s-au coroborat cu creșterea solidă a depozitelor și distribuția excelentă a produselor subsidiarelor, precum produsele BCR Banca pentru Locuințe”, arată un raport al BCR.

Astfel, persoanele interesate de produsele băncilor pentru locuințe pot afla calcule personalizate, înainte de semnarea contractului. Cifrele sunt exacte, nu sunt supuse riscului valutar și se bazează pe veniturile întregii gospodării.

Pentru o familie formată din trei membri, dacă fiecare membru ar economisi câte 375 lei pe lună, după cinci ani vor exista 86.000 lei economisiți, din care 19.629 lei din prime de stat și dobânda băncii. Valoarea creditului locativ pe care l-ar putea accesa aceasta familie de trei persoane este de 75.200 lei, iar rata lunară este de 1.125 lei pe lună (375 lei x 3), pentru o perioada de 78 luni”, calculează reprezentantul Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Clienții băncilor pentru locuințe economisesc sume tot mai mari și obțin împrumuturi tot mai avantajoase

Pe măsură ce crește interesul față de acest sistem, crește și suma medie economisită. Astfel, dacă în 2011, aceasta se situa la nivelul de aproximativ 1250 lei, în 2014 a ajuns la aproape 1400 lei. În general, profilul clientului interesat de economisire-creditare include famillile tinere, care își doresc o casă, precum și familiile cu copii care se pregătesc sa fie independenți, fiind la liceu sau în primii ani de facultate.

„Cel mai tânăr client al Raiffeisent Banca pentru Locuințe avea sub o lună, când părinții săi i-au făcut un contract pentru produsul de economisire-creditare, iar cel mai vârstnic, 90 de ani. În Austria, un astfel de produs este cel mai popular cadou de botez”, explică Aurelia Cionga, preşedintele RBL.

Raifeisen Banca pentru Locuințe administra, la sfârșitul anului 2014, conturile a 217.000 de clienți, în creștere cu peste 10% față de 2013. În ultimii cinci ani, numărul clienților aproape s-a dublat, ajungând de la 128.000 în 2009, la 217.000 la sfârșitul anului 2014. În același interval, BCR Banca pentru Locuințe avea un număr de 79.894 contracte nou încheiate, cu o sumă totală atașată de 3,3 miliarde lei. Portofoliul total al BCR Banca pentru Locuințe a fost de 360.688 contracte nete, pentru care clienții au realizat economii de peste 2,54 miliarde lei.

CITEȘTE ȘI:

19 May 2015