Coroana suedeză atrage interesul investitorilor în căutare de câştiguri mari, dar sigure. Bucurându-se de o economie locală stabilă şi de un context internaţional favorabil, moneda Suediei se pregăteşte să devină un „nou franc elveţian”, notează publicaţia Bloomberg.

26706-coroana_suedeza.jpgCoroana suedeză a obţinut, din luna iunie, cele mai bune performanţe dintre valutele de pe pieţele dezvoltate. Moneda Suediei a înregistrat un avans de 3,6%, aproape dublu faţă de coroana norvegiană, următoarea clasată. În plus, analiştii Bloomberg prognozează pentru acest an o creştere a economiei suedeze de 1,2%, în ciuda crizei datoriilor din Zona euro.

Banca centrală de la Stockholm a declarat că nu sunt motive pentru a interveni în piaţă cu scopul de a încetini avansul monedei naţionale, astfel că specialiştii şi-au majorat estimările privind cursul coroanei suedeze faţă de dolar cu circa 8%, în ultimele trei luni. În acelaşi timp, dolarul a scăzut în ultimul trimestru datorită acţiunilor băncii centrale a SUA, care a lansat un program agresiv de stimulare a economiei americane. Ben Bernanke, preşedintele Sistemului Federal de Rezervă, a anunţat că vor fi pompaţi lunar circa 40 miliarde dolari în economia SUA, până când va avea loc o redresare susţinută pe piaţa muncii.

„Coroana poate merge mult mai departe. Suedia are toate atuurile de partea sa, deoarece Bernanke depreciază dolarul, iar Europa continuă să fie traumatizată. Moneda suedeză are potenţial de a se aprecia în raport cu dolarul, iar până la sfârşitul lunii noiembrie rata de schimb ar putea atinge 6,35 coroane suedeze/dolar american”, a declarat pentru Bloomberg John Taylor, fondatorul unui fond de hedging ce administrează active de circa trei miliarde dolari.

  • Coroana suedeză se tranzacţionează la 6,5723 coroane/dolar, faţă de 7,3285 coroane/dolar la începutul lunii iunie (când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al anului)
  • Faţă de moneda europeană, coroana suedeză s-a depreciat luni cu 0,4%, la 8,4732 coroane/euro, după ce, săptămâna trecută, se apreciase cu 0,9%

Ca şi francul elveţian, coroana suedeză beneficiază de pe urma excedentului de cont curent, iar guvernul Suediei nu are nevoie să se bazeze pe capitalul străin. În schimb, Banca Naţională a Elveţiei limitează aprecierea francului, impunând un plafon de 1,2 franci/euro, din septembrie 2011. Plafonul nu a fost modificat în ultimul an, astfel că randamentul oferit de franc este considerat a fi nemulţumitor pentru anumiţi investitori.

Datoria publică a Suediei a scăzut în fiecare an din 2009 şi va ajunge la 31,2% din PIB în 2015, de la 38,4% anul trecut, conform declaraţiilor autorităţilor de la Stockholm. Suedia estimează un excedent bugetar în 2014, după un deficit de 0,3 procente din PIB în 2012 şi 0,6 procente în 2013.

CITEŞTE ŞI: O nouă lege în construcţii intră în vigoare de la 1 ianuarie. Se schimbă sistemul de acordare a autorizaţiilor de construire

 
 

2 October 2012