Construcţiile verzi au fost privite, multă vreme, ca fiind costisitoare. Investiţiile iniţiale poate mai mari, în unele cazuri, precum şi noutatea conceptului în România, îi fac pe mulţi să nu ia în calcul beneficiile ulterioare. Pentru că acela care construieşte o clădire verde îşi recuperează banii cheltuiţi încă din primele zile de funcţionare. Există chiar studii care arată că pentru fiecare euro investit într-o astfel de clădire, se pot întoarce patru sau chiar cinci euro. Fie la proprietar sau instituţiile publice, după caz.  IMOPEDIA.ro a discutat cu oficialii Romania Green Building Council, unii dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului verde în România, pentru a afla cum anume poate o construcţie să producă profit atât pentru proprietar cât şi pentru întreaga economie.

31704-20120207.jpgAu trecut deja câţiva ani de când piaţa construcţiilor verzi a început sa fie demnă de luat în calcul, în România. Cum descrieţi realitatea momentului?

Întregul context economic este de natură să încurajeze construcţiile verzi. Toată lumea vrea să economisească. Astfel, s-a ajuns ca mulţi dintre investitorii mari sau fondurile de investiţii importante, să ceară certificare verde pentru proiectele lor. Acum, prin comparaţie cu anii trecuţi,  nu sunt foarte mulţi bani de investit, iar oamenii de afaceri sunt foarte selectivi. Certificarea verde este o unealtă pe care ei o folosesc pentru a obţine succesul. Dacă analizăm piaţa clădirilor de birouri din România, observăm că marile succese urmează principiile verzi. Deci fie dacă ştiu sau nu, cei care urmează sistemul verde, cei care au clădiri cu eficienţă energetică bună, ei au cele mai bine vândute proiecte şi au întotdeauna un grad mare de ocupare. Investiţiile în clădirile verzi sunt recuperate rapid, datorită economiilor la consumul de energie. Într-un studiu intern, banca germană KfW, instituţie financiară renumită pentru sprijinirea construcţiilor verzi, a demonstrat că pentru fiecare euro pe care ei l-au împrumutat pentru construcţia sau modernizarea unor astfel de proiecte, s-au generat alţi patru-cinci euro ca profit. astfel, în 2010 de exemplu, cele 8,9 miliarde euro împrumutate de KfW clienţilor cu proiecte verzi au generat investiţii de 21.5 miliarde euro şi au ajutat la crearea sau păstrarea a 340.000 de locuri de muncă.

Cine sunt cei care joacă un rol important, în această schimbare?

Este important ce alegeri fac dezvoltatorii şi investitorii cheie. Pentru că dacă ei fac alegerile corecte, toată piaţa îi va urma. Acum şase-şapte ani, aveam doi dezvoltatorii care luau în calcul construcţiile verzi. Acum, mai mult de 60% din construcţiile planificate din Bucureşti, vorbesc despre proiectele mari, au certificate verzi.

Până în 2020 ar trebui să ne supunem unor normative europene dure, privind mediul încojurător. Credeţi că avem timp să modificăm piaţa construcţiilor, în această direcţie?

Anticipez că atât România cât şi comunitatea internaţională vor fi foarte plăcut surprinse de cât de repede se va face tranziţia către performanţă energetică în domeniul construcţiilor. Mulţi dintre cei care muncesc pentru a ajunge la aceste schimbări stăpânesc foarte bine cunoştinţe din tehnologie, inginerie şi ştiinţă, precum sunt şi foarte legaţi de natură. Tehnologia este în constinuă dezvoltare, produse noi apar cu o viteză uimitoare, nivelul de cunoştinţe în domeniu creşte simţitor. Astfel, tehnologiile, materialele, produsele şi serviciile din domeniu ne vor conduce la nivelul la care clădirile performante energetic să fie o nevoie de bază pentru toată lumea. Totodată, marile companii vor construi clădiri care sunt atât estetice, extrem de eficiente din punct de vedere energetic cât ş responsabile cu mediul înconjurător. Iar dacă mulţi potenţiali clienţi sunt sceptici, pentru moment, ei vor înţelege noul concept de performanţă în construcţii odată ce le vom explica logica şi preconcepţiile.

Nu este un plan optimist, pentru o perioadă atât de dificilă?

Dacă ar fi să tragem o concluzie despre piaţa construcţiilor, în acest moment, aş spune că activitatea de construcţii este jos, dar construcţiile verzi sunt în creştre puternică, toată lumea se îndreaptă în această direcţie. Oamenii şi-au dat seama că nu pot construi proprietăţi greşite, trebuie să se gândească mult mai atent la ce fac. Iar noul mod de a construi nu înseamnă neapărat că este mai scump, ci din contră, înseamnă că dacă te apuci să construieşti o clădire ineficientă energetic, o să plăteşti mai mult în momentul în care începi să o foloseşti. Unul dintre lucrurile pe care am vrut să le demonstrăm este că nu există bariere, atunci când vrei să evoluezi. Nu există niciun motiv să ne gândim că nu putem evolua, aceste soluţii există, sunt fie prezente în România sau pot fi aduse cu uşurinţă. De ce nu?

CITEȘTE ȘI: Case construite pentru a aduce profit proprietarilor

 

18 September 2013