Oficialii români se pregătesc pentru discuţiile cu Comisia Europeană despre reabilitarea termică a locuinţelor. Leonard Orban, care va afla chiar azi dacă va conduce Ministerul Afacerilor Europene, a declarat că va trebui să negocieze dur cu reprezentanţii Comisiei Europene acest program. Reprezentanţii europeni sunt de părere că acest program nu trebuie aplicat în toată ţara.

Sursa: imopedia.roComisia Europeană apreciază că acest program nu se poate aplica pe întreg teritoriul României. Problema este că nu există bani. Leonard Orban este însă de părere că soluţia ar fi o gestionare mai bună a fondurilor existente. Schema lui urmează să fie susţinută în faţa Comisiei, iar Orban se aşteaptă ca întregul demers să fie unul cât se poate de complicat.

"În momentul de faţă nu sunt bani prevăzuţi pentru această chestiune, va fi o negociere foarte dură, Comisia Europeană ne spune de exemplu că nu putem să aplicăm această chestiune pentru întreg teritoriul României, ci doar eventual pentru anumite zone care sunt mai puţin dezvoltate, va fi o negociere foarte dificilă, dar sper să obţinem un rezultat cât mai bun", a mai precizat Orban.

Leonard Orban urmează să afle astăzi dacă se va înfiinţa Ministerul Afacerilor Europene

Leonard Orban se bazează în acest demers şi pe sprijinul premierului Boc, care a dat asigurări în această direcţie spunând că vrea să îmbunătăţească "situaţia din sistem". Boc a precizat că trebuie luate fonduri de la anumite ministere şi transferate la altele pentru a putea să asigurăm o rată mai mare a absorbţiei fondurilor europene.

Leonard Orban a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de afaceri europene şi administraţie, în urma nominalizării sale pentru preluarea Ministerului Afacerilor Europene. În lipsa parlamentarilor USL, senatorii şi deputaţii puterii l-au avizat favorabil doar cu o singură abţinere. Votul asupra înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene şi a numirii lui Leonard Orban va fi dat astăzi de plenul reunit al celor două camere.

CITEŞTE ŞI: Ce rişti dacă îţi reabilitezi singur apartamentul?

20 September 2011