Tragedia care s-a petrecut în clubul Colectiv a trezit din amorțeală autoritățile din domeniu, dar și societatea civilă. Medicii spun că un eveniment de asemenea amploare nu s-a mai petrecut de la revoluție. Președintele Iohanis spune, după o vizită la locul incendiului, că o asemenea situație este inacceptabilă. Populația acuză lăcomia patronilor. Se organizează boicotarea cluburilor, prin nefrecventarea lor. Deja se anunță înăsprirea legii în domeniu. Din păcate, a fost nevoie de o dramă de proporții pentru a lua măsuri în fața unei realități bine cunoscute. Între timp, alte câteva sute de clădiri din București reprezintă un pericol iminent pentru siguranța celor care lucrează în ele, se relaxează în ele, trec pe lângă ele. Este vorba despre restaurante, baruri, terase, cluburi, dar și teatre și cinematografe, bănci sau farmacii, facultăți sau centre de informare.

38620-cladire_pericol.jpgCeea ce s-a petrecut în clubul Colectiv se poate întâmpla în multe alte cluburi bucureștene. Mai mult, același risc îl implică și alte puncte comerciale, de la magazine la bănci sau farmacii, în cazul unui seism. Cele mai multe dintre acestea sunt situate în centrul vechi, unde se găsesc cele mai multe imobile cu risc seismic. Potrivit statisticilor, 54 de restaurante, baruri și cluburi funcționează în clădiri care au risc seismic de gradul 1, printre care Club A, Godot Café-Teatre, City Grill Lipscani, Fratelli Expreso Bar, Turabo Café sau Berăria Sigfried. Patru teatre și cinematografe (Cinema Pro, Cinema Patria, Cinema Studio și Teatrul Notara) sunt în aceeași situație, precum și șapte sucursale bancare, cinci farmacii, patru galerii de artă, 63 de magazine, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, Universitatea Ecologică sau Centrul de Informare Turistică de pe strada Lipscani. Toate aceste instituții funcționează legal, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru populație.

La Inspectoratul de Stat în Construcții este cale liberă spre ilegal. Acolo lucrează cam 20 de inspectori care se ocupă cu verificarea construcțiilor dar o singură persoană care verifică dacă autorizațiile sunt legale. Insuficient este un cuvânt generos. Efectiv, acești oameni există doar de mântuială, ei nu pot face față volumului din piață. Tot departamentul este o pură formalitate. Probleme sunt și la construcțiile noi, unde eu estimez că jumătate dintre autorizații sunt ilegale”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele asociației Salvați Bucureștiul.

Avizarea ISU este obligatorie și temeinic verificată, pe hârtie. În realitate însă, patronul decide dacă respectă sau nu normativele impuse

Tot pură formaliate pare să fi fost și controlul făcut de Primăria Sectorului 4 la clubul Colectiv, în urmă cu aproape două săptămâni. În urma acestuia, proprietarii clubului au fost amendați pentru că nu aveau personal calificat în bucătărie. Căile de evacuare blocate nu au atras atenția oficialilor Primăriei. Regulile atât de exigent solicitate în etapa de avizare, nu sunt aproape niciodată respectate în momentul punerii în funcțiune.

Sunt cazuri în care Primăria respinge avizarea de proiect și de mai multe ori, pentru cele mai mici detalii. Protecția la incendiu este crucială, în momentul avizării ISU. Din momentul construcției însă, acest lucru pare să nu mai conteze. Patronul are dreptul să modifice după bunul plac recomandările proiectantului. Pentru un club de dimensiunile Colectiv, ar fi fost nevoie de cel puțin șase căi de evacuare de câte 80 cm lățile, semnalizate luminos și cale de acces pentru autospeciale, permanent liberă. În niciun club, de nicio dimensiune, nu trebuie să existe material inflamabil, cu atât mai mult unul care să nu fie protejat. Sunt obligatorii stropitorile în toată sala precum și senzori de fum, pe care nimeni nu îi folosește, din cauză că s-ar declanșa de la fumul de țigară. Fumatul nu ar trebui să fie permis în unele cluburi”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Manea, proiectant PDesign.

Controalele au început încă din seara dinaintea incendiului, și vor continua în ritm susținut

În caz contrar, proprietarii clubului ar trebui amendați, iar activitatea punctului comercial ar fi trebuit suspendată, până la intrarea în legalitate.  Normativele antiincendiu nu ar trebui să fie opționale, iar un asemenea comportament nu ar trebui tolerat. După tragedia de la Colectiv, normativele antiincendiu vor fi înăsprite. Poate că unele cluburi se vor închide, altele se vor muta sau vor deveni mai sigure. Poate că, pe măsură ce trece timpul, toate aceste reguli vor deveni din nou negociabile. În orice caz, prețul plătit pentru lipsa responsabilității a fost prea mare. A fost nevoie de cel mai grav eveniment petrecut într-un club în ultimii doi ani, din întreaga lume, pentru a se lua în calcul măsuri pentru trecerea la normalitate. Controalele au început încă din seara imediat următoare incendiului și vor continua într-un ritm susținut.

Urmează controale în cluburi, discoteci, restaurante, baruri, cinematografele și mallurile din țară, nu doar din București. Prin aceste controale se vor verifica planurile de evacuare a clădirilor și respectarea normelor anti-incendiu, precum și a normelor de construcție”, arată Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Premierul Ponta, într-o ședință de urgență la Guvern, a cerut verificarea tuturor localurilor. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică au preluat cercetările în dosarul penal deschis ca urmare a tragediei. După cum au anunțat autorităților, numărul deceselor ar putea să se dubleze, până la 50 de persoane.  

CITEȘTE ȘI:

 

2 November 2015