Clădirile viitorului, construite în prezent – primul bloc din lume acoperit cu plante verzi tot timpul anului va fi ridicat în orașul elvețian Lausanne. Considerat a fi o pădure verticală, proiectul îi aparține unui arhitect italian preocupat de construcțiile prietenoase cu mediul înconjurător. Denumit „Turnul Cedrilor”, zgârie-noriul va conține în mare parte locuințe, dar va avea și spații de birouri.

38877-homepage.jpgCei care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor verzi știu că inovația este trebuie să fie una dintre cele mai importante caracteristici ale unui proiect. Plecând de la această idee, arhitectul italian Stefano Boeri și-a propus să ridice un bloc de locuințe în orașul elvețian Lausanne, construcție ce nu se va remarca doar prin înălțime, ci și prin imaginea verde, de-a lungul întregului an. Cu o înălțime de 117 metri, turnul rezidențial cu 36 de etaje se va numi „La Tour des Cedres” (trad: Turnul Cedrilor).

Clădirea și fațada sa vor găzdui peste 100 de copaci, 6.000 de arbuști și 18.000 de plante, întinse pe o suprafață verde de mai bine de 3.000 de metri pătrați. Arbuștii de cedru au fost aleși datorită longevității și abilității de a face față condițiilor climatice severe. Plantele vor proteja locuințele de vântul puternic, praf, precum și de poluarea fonică, oferind totodată o imagine mult mai plăcută întregului oraș.

Amplasat în districtul Chavannes-Près-Renens, turnul va conține apartamente cu două, trei, patru și cinci dormitoare, precum și spații de birouri, o sală de fitness și un restaurant cu vedere panoramică, la ultimul etaj al clădirii. Potrivit termenelor actuale, clădirea va fi inaugurată în anul 2017.

„Cu ajutorul Turnului Cedrilor voi avea oportunitatea de a realiza o clădire obișnuită, dar care va reuși să aibă un rol important în peisajul orașului Lausanne. Este un moment deosebit, deoarece arhitectura reușește să introducă biodiversitatea speciilor vegetale în mijlocul unui oraș european important. Datorită formei și culorilor schimbătoare ale arbuștilor de-a lungul anotimpurilor, Turnul ar putea deveni unul dintre cele mai importante simboluri de pe marginea Lacului Geneva. Un astfel de proiect va face din Lausanne un oraș cu o atitudine aparte în peisajul global, în vremuri în care sustenabilitatea și biodiversitatea sunt preocupări întâlnite în toate colțurile lumii”, a declarat arhitectul Stefano Boeri pentru publicațiile internaționale.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

12 December 2015