Orice depozit bancar din Cipru va fi taxat. Decizia a fost luată de reprezentanţii Zonei euro, fiind parte a unui pachet de ajutor financiar. Taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie să o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea Zonei euro îi va costa mai multe miliarde de euro pe ruşii bogaţi. Specialiştii estimează că aceştia ar avea în conturi în această ţară până la 35 de miliarde euro.

 29736-losingmoney.jpgÎncrederea în Cipru ca loc sigur în care să îţi plasezi banii se va ajunge la zero”, a declarat, pentru agenţia rusă de presă Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociaţiei regionale a băncilor ruseşti.

Decizie grea pentru ruşii care îşi ţin banii în băncile din Cipru. Miniştrii de Finanţe ai statelor din Zona euro au stabilit că este necesară taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa va fi de 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro şi de 9,9% pentru cele care depăşesc acest nivel.

Calculele specialiştilor arată că fondurile ruseşti care vor fi probabil afectate se ridică la 15,4 miliarde euro, a estimat Aksakov, în timp ce ediţia rusească a revistei Forbes vorbeşte de o estimare mult mai ridicată, de până la 35 miliarde euro.

AFLĂ unde trăiesc cei mai mulţi miliardari din lume

Potrivit, Moody's a estimat anul trecut depozite de 19 miliarde dolari ale ruşilor în băncile cipriote, la care se adaugă fonduri de încă 12 miliarde dolari deţinute de băncile din Rusia.

Forbes citează şi alte estimări din presa locală, care situează depozitele ruşilor la 8-35 miliarde de euro.

Ruşii au pierdut până la 3,5 miliarde euro într-o singură zi. Ştirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a stârnit panică în rândul ruşilor foarte bogaţi”, se arată într-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia, citat de Mediafax.

Potrivit Interfax, vicepreşedintele asociaţiei băncilor regionale din Rusia, Alexander Khandruiev, a sugerat ca Moscova vrea să negocieze un acord cu Cipru pentru a reduce sau chiar elimina taxa, în schimbul unui nou ajutor financiar.

Ministrul de Finanţe cipriot, Michalis Sarris, urmează să viziteze Moscova în această săptămână.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară din România, demnă de invidiat de către investitorii din alte ţări

 

18 March 2013