Piaţa chiriilor a fost mult timp amorţită, în vremurile de criză. Singurul moment în care se simţea mişcare pe acest segment, era începerea anului şcolar. În ultima perioadă însă, a fost marcată o dinamică atipică a pieţei chiriilor. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit până la niveluri istorice, iar apartamentele mari, cu trei-patru camere, cele mai puţin căutate în general, au început să se scumpească cu procente care ating două cifre. Această mişcare a fost generată de o abundenţă de oferte apărute neaşteptat pe piaţă. Specialiştii anunţă însă că nu poate fi vorba despre stabilizarea pieţei la acest nivel.

24388-affordable-rents.jpgLuna martie a marcat un minim istoric pentru chiriile apartamentelor cu două camere. Potrivit studiilor, chiria medie pentru acest tip de locuinţă a ajuns la 315 euro/lună, cel mai mic nivel al ultimilor cinci ani. Imediat după instalarea crizei, chiriile au început să scadă constant şi puternic.

„În ultimii trei ani, chiria solicitată pentru un apartament cu două camere a scăzut cu aproximativ 40% în Bucureşti, 30% în Cluj şi cu 25% în Timişoara, scăderea chiriilor fiind mai mare decât cea a preţurilor, ceea ce a determinat o scumpire a apartamentelor în raport cu chiriile”, arată Cristian Orgonaş, analist economic.

Apartamentele cu patru camere sunt cele mai scumpe de pe piaţa închirierilor, în acest moment

Problema proprietarilor, dar avantajul chiriaşilor, este faptul că odată cu venirea primăverii, numărul proprietăţilor scoase la închiriat a crescut brusc. Sunt sute de oferte noi tranzacţionate de agenţii imobiliari sau direct de proprietari. Şi totuşi, această statistică nu a modificat şi preţurile de închiriere ale apartamentelor mai mici şi mai mari decât cele cu două camere. Astfel, chiriile garsonierelor au rămas nemodificate în ultimul an: aproximativ 230 euro/lună.

  • În cazul apartamentelor cu trei camere, chiria medie solicitată în luna martie a fost de circa 460 euro, cu 10 euro mai mult decât în urmă cu un an
  • Apartamentele cu patru camere sunt cu 2% mai scumpe decât acum un an, dar cu 10% mai scumpe decât acum o lună: aproximativ 725 euro/ lună

Aceste fluctuaţii sunt însă comune pentru piaţa închirierilor. Ceea ce le deosebeşte de acelaşi comportament din anii trecuţi este climatul economic relativ stabil pe care îl traversăm. Nu ne putem aştepta la scăderi bruşte ale chiriilor, precum nici la creşteri rapide, în lipsa unor stimuli de natură economico-financiară. În schimb, elemente precum scumpirea gazelor pot aduce noi seisme pe piaţa chiriilor.

„Pe măsură ce costurile cu întreţinerea vor creşte semnificativ, chiriaşii vor căuta să îşi ajusteze bugetul familial. Persoanele mai în vârstă, care locuiesc în spaţii mai mari, vor căuta să se mute în spatii mai mici, unde pot plăti chiria. Această situaţie va genera oferte suplimentare pe piaţa de locuinţe şi cum oferta e destulă şi acum, valoarea activelor şi chiria vor continua un trend descendent”, este de părere Ioan Bejan, consultant Institute for Real Estate.

Proprietarii au nevoie de clienţi, deci ieftinirile ar putea continua

Piaţa chiriilor este oricum una dominată de clienţi, în ultimii ani. Proprietarii au devenit mult mai flexibili la negociere, iar calitatea proprietăţilor a crescut constant, în cazul proprietarilor care vor să prindă cel mai bun preţ pe care îl poate oferi o perioadă de criză.

„Proprietarii au nevoie de clienţi, iar la numărul ofertelor din piaţă, este o fugă permanentă după clienţi. Negocierile vor fi tot mai dure şi datorită costurilor în creştere. Din cauză că majoritatea înţelegerilor între proprietari şi chiriaşi se fac la negru, aceste aspecte nu se vor reflecta în date statistice“, completează Ioan Bejan.

Există un singur scenariu în care piaţa chiriilor poate reveni în forţă la nivelul la care era înainte de instalarea crizei. Este vorba despre momentul în care cei care îşi caută o locuinţă vor fi forţaţi în număr mare să renunţe la acest gând, din cauza preţurilor inaccesibile.

Dacă nivelul bunăstării populaţiei creşte, iar accesul la credite rămâne greoi, atunci piaţa chiriilor va reveni. Altfel, trendul pentru 2012 va fi de scădere uşoară, cu unele perioade stabile. În timpul verii, se va înregistra o creştere cu 10 - 15% a chiriilor”, arată specialiştii Top Estate.

Iar în condiţiile în care apartamentele se ieftinesc mult mai greu decât chiriile, acest lucru ar putea fi posibil în termen de câţiva ani, spun specialiştii. Totuşi, condiţiile actuale din piaţa imobiliară fac previziunile greu de conturat, cu o marjă mare de risc atunci când vine vorba de acurateţe.

CITEŞTE ŞI Locuitul cu chirie te poate îmbogăţi? Află cât de rentabil este să deţii o proprietate

 

17 April 2012