Scoaterea unei locuinţe la închiriat se poate dovedi un proces dificil pentru proprietar. Teama legată de calitatea chiriaşilor, precum şi cea legată de integritatea casei, se poate dovedi a fi copleşitoare. Totuşi, pentru a trece cât mai uşor prin această perioadă şi pentru a reduce la minimum riscurile, există un set de reguli care ar trebui urmate.

33145-x7li.jpgÎn Statele Unite ale Americii, există mai multe asociaţii care ajută şi monitorizează procesul de închiriere a unei locuinţe. De-a lungul timpului, în urma a numeroase discuţii atât cu proprietarii cât şi cu chiriaşii, acestea au întocmit un set de sugestii pentru cei care vor să treacă pe cât de uşor se poate prin procesul de închiriere.

„Proprietarii veterani, cei care au trecut prin mai multe experienţe nefericite, cu chiriaşii lor, ştiu deja că este crucial să înregistreze pe cameră video un tur al locuinţei făcut împreună cu chiriaşul. Pe această filmare ar trebui să se regăsească clar atât starea imobilului, cât şi aşteptările proprietarului de la chiriaş, precum aceea de a lăsa locuinţa în aceeaşi stare în care a găsit-o”, arată Tom Durning, de la Centrul de Avocatură şi Resurse ale Proprietarilor.

Închirierea trebuie tratată ca o afacere activă

La fel de important, proprietarii trebuie să înveţe să trateze întregul proces de închiriere aşa cum ar face cu orice altă afacere activă. Pentru cei care reuşesc să facă acest lucru, întregul proces poate aduce mai multe satisfacţii şi mai puţine bătăi de cap.

„Ca orice altă afacere, dacă nu te implici, poate deveni costisitoare. Proprietarii pot să evite cu uşurinţă potenţialele deteriorări aduse de chiriaşi locuinţei prin simplul fapt de a organiza inspecţii lunare. În plus, sunt foarte multe cazuri în care proprietarii nu se educă temeinic cu privire la legile locale care guvernează acest tip de tranzacţii. Ei trebuie să ştie atât drepturile chiriaşilor, cât şi drepturile lor”, continuă Tom Durning.

Un alt pas pe care proprietarii îl sar, adesea din comoditate, este verificarea viitorilor chiriaşi. Pentru a-şi asigura veniturile lunare precum şi integritatea locuinţei, proprietarii ar trebui să verifice fostele gazde şi să ceară referinţe de la locul de muncă. De asemenea, şi chiriaşii ar trebui să manifeste acelaşi interes faţă de proprietari.

„Îi încurajăm pe chiriaşi să îi întrebe pe proprietari dacă fac parte dintr-o asociaţie profesională. Acest lucru ar presupune faptul că urmează un set de reguli de etică necesare desfăşurării în condiţii optime a întregului proces de închiriere”, spune Amy Spencer, preşedinte al Consiliului de Închiriere a Locuinţelor.

Paşi de urmat pentru a verifica potenţialii chiriaşi

  • Solicitaţi un act de identitate valid
  • Verificaţi temeinic toate referinţele pe care acesta le oferă
  • Contactaţi fostele gazde la care a locuit pentru a afla dacă plătea chiria la timp şi dacă a adus prejudicii locuinţei
  • Solicitaţi un fluturaş de salariu sau acte doveditoare pentru veniturile chiriaşului, pentru a afla dacă poate plăti chiria
  • Întrebaţi câte persoane vor locui în spaţiul de închiriat şi care este numele acestora

În demersurile sale de a afla cât mai multe informaţii despre viitorul chiriaş, proprietarul nu trebuie să încalce drepturile acestuia. În cele din urmă, este crucial să fie semnat un contract între părţi, în care ambele părţi să cadă de acord asupra regulilor care urmează să fie respectate.

CITEŞTE ŞI: Ce pierzi şi ce câştigi, atunci când închiriezi o locuinţă cu contract?


26 February 2014