Problema datoriilor europene îi îngrijorează pe oficialii chinezi. Aceştia privesc cu anxietate viitorul zonei Euro, despre care spun că s-ar putea prăbuşi dacă nu se ajunge la un consens între ţări. O asemenea perspectivă este cât se poate de periculoasă pentru China, în condiţiile în care UE este cel mai important partener comercial pe care îl are.

ChinaLa nivel de declaraţii formale, oficialii chinezi respectă protocolul şi îşi arată încrederea în zona Euro. Atunci când detaliază pentru presă sau în întâlniri diplomatice cu uşile închise, aceştia marşează puternic pentru restabilirea unei relaţii de ajutorarea între ţările membre Euro. Presa locală compară criza datoriilor de stat din Europa cu ciuma neagră din secolul al XIV-lea. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât şi China depinde direct de situaţia economică europeană.

„Deşi Vestul se confruntă cu dificultăţi, Europa şi Statele Unite au depăşit în trecut multe greutăţi. China va fi influenţată de capacitatea economiilor occidentale de a-şi reveni. Gradul nostru de independenţă este foarte ridicat, dar problemele Vestului nu înseamnă că China are de câştigat. Suntem în aceeaşi barcă. Suntem cu siguranţă îngrijoraţi de dificultăţile Vestului", a arătat Fu Ying, viceministrul de externe.

Beijingul aplaudă iniţiativa Franţei şi Germaniei de evitare a riscurilor economice

Beijingul pare să fie mulţumit de iniţiativa Franţei şi Germaniei de a lucra pentru a evita riscurile economice. Vice-ministrul de externe a făcut referire şi la propunerile înaintate săptămâna trecută de Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, pentru o mai bună integrare între statele din zona euro, calificându-le drept veşti bune.

„Recent, am discutat cu colegii mei despre viitorul Uniunii Europene. Toată lumea a fost de acord, la un nivel fundamental, că ţările europene trebuie să îşi rezolve împreună problemele, UE trebuie să continue să progreseze şi să se integreze, altfel zona euro s-ar putea prăbuşi", a comentat oficialul chinez.

De altfel, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a întâlnit deja la Beijing cu omologul său chinez, Hu Jintao, iar turbulenţele recente de pe pieţele financiare şi criza datoriilor de stat s-au numărat printre potenţialele teme de discuţie.

Circa un sfert din rezervele valutare ale Chinei sunt în euro, potrivit estimărilor analiştilor. China a acumulat rezerve record în valoare de peste 2.000 miliarde euro. UE este cel mai important partener comercial al Chinei, cu legături comerciale bilaterale de 395 miliarde euro în 2010, potrivit datelor Eurostat. Exporturile Chinei către UE au atins 281,9 miliarde euro anul trecut.

CITEŞTE ŞI: Germania vrea să iasă din zona euro? A început să tipărească mărci

24 August 2011