Atraşi de preţurile mici de pe piaţa imobiliară americană, cumpărătorii străini merg în număr din ce în ce mai mare în Statele Unite ale Americii. Numărul tranzacţiilor în care sunt implicaţi clienţi străini a crescut cu aproape 25% numai în ultimul an. Canadienii şi chinezii sunt cei mai interesaţi de potenţialul locuinţelor de pe piaţa americană.

25474-outsidehome.jpgCumpărătorii străini au investit nu mai puţin de 82,4 miliarde dolari în piaţa imobiliară americană în ultimul an (martie 2011-martie 2012), arată cifrele furnizate de Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari (ANAI). Suma este simţitor mai mare faţă de anul precedent, când valoarea totală a banilor străini a atins 66,4 miliarde dolari.

„Condiţiile avantajoase care se pot găsi la momentul acesta în piaţă atrag din ce în ce mai mulţi cumpărători străini în SUA”, a declarat pentru CNN Moe Veissi, preşedintele ANAI.

Preţul locuinţelor din SUA a scăzut cu circa 30% faţă de vârful atins în anul 2006 şi a ajuns la un minimum al ultimilor zece ani. Specialiştii subliniază că cei mai mulţi cumpărători străini merg în statele în care preţul proprietăţilor a scăzut cel mai mult. Clienţii din alte ţări se orientează în special către Florida, California, Texas şi Arizona, dintre care numai Texas nu a trecut printr-o prăbuşire a preţului locuinţelor.

Între timp, cursul de schimb valutar lucrează în favoarea multor cetăţeni străini. Spre exemplu, monedele naţionale ale Braziliei şi ale Mexicului s-au apreciat numai în ultimul an cu 20% faţă de dolarul american, moneda Canadei a crescut cu cinci procente în raport cu dolarul, oferind astfel un avantaj cumpărătorilor ce provin din aceste ţări.

  • Conacul Spelling din zona Holmby Hills din L.A. a fost cumpărat vara trecută de către un britanic, contra sumei de 85 milioane dolari
  • Un apartament din Manhattan a fost cumpărat în decembrie de către miliardarul rus Dmitry Rybolovlev, contra sumei de 88 milioane dolari

Atât Holmby Hills cât şi Manhattan sunt pieţe de lux, dar miliardarii planetei pot găsi aici adevărate chilipiruri, comparativ cu alte metropole din străinătate. De exemplu, preţul proprietăţilor din Hong Kong sau Londra este cu circa 50% mai mare, atrag atenţia consultanţii imobiliari americani.

Canada, China, Mexic, India şi Marea Britanie sunt ţările din care vin cei mai mulţi cumpărători străini, aproximativ 55% din total, conform datelor ANAI. Principalii clienţi pentru proprietăţile imobiliare americane sunt canadienii (24%), urmaţi de chinezi (11%) şi de mexicani (8%).

Tendinţa ar fi fost mai puternică, dacă mulţi cumpărători străini nu ar fi întâmpinat dificultăţi în obţinerea finanţării, spun brokerii americani. Multe tranzacţii nu au ajuns la final, deoarece clienţilor străini le lipsea un istoric de creditare în SUA. Drept urmare, circa 62% dintre locuinţe au fost achitate cu bani gheaţă.

CITEȘTE ȘI Deconstruirea Caselor, o nouă noţiune care descrie segmentul rezidenţial american

 

28 June 2012