Bank of America vine cu un nou plan de ajutor pentru proprietarii care nu-şi mai pot achita ratele. Instituţia anunţă că aproximativ 1.000 americani din statele Nevada, Arizona şi New York vor participa la un program-pilot, conform căruia li se va permite proprietarilor aflaţi în pragul executării silite să rămână în locuinţele lor.

24046-house_rent.jpgDupă ce au fost create noi politici pentru a-i asista pe proprietarii ce urmează a fi executaţi silit, după ce instituţiile financiare şi-au încetinit procedurile, au reeşalonat credite şi au micşorat ratele pentru a-i ajuta pe proprietarii aflaţi la ananghie, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa americană vine cu o idee inovativă.

„Ipotecă de Închiriat” se numeşte programul pilot demarat de Bank of America şi este cea mai nouă tentativă de a stopa valul de executări silite, în speranţa că se va reuşi impulsionarea pieţei imobiliare slăbite. Proprietarii care nu-şi mai pot achita ratele pot ceda dreptul de proprietate al locuinţei către Bank of America, în schimbul anulării datoriei. După această operaţiune, proprietarii primesc dreptul de a-şi închiria locuinţa de la bancă, la un cost considerabil mai redus decât cel al ratei lunare.

Din programul-pilot fac parte circa 1.000 proprietari din Nevada, Arizona şi New York, iar dacă planul va funcţiona, se va aplica în California şi apoi la nivel naţional. Bank of America nu acceptă voluntari pentru acest program, ci va selecta participanţii pe baza unor criterii proprii.

Prin acest program, instituţia financiară încearcă să afle dacă scoaterea din bilanţ a unui credit printr-o vânzare rapidă la care acordă un discount semnificativ este o afacere mai bună decât procesul de executare silită care se poate întinde chiar şi pe câţiva ani, în anumite state. Totuşi, Bank of America nu va păstra aceste locuinţe pentru prea mult timp. Reprezentanţii instituţiei au declarat că nu ar fi de dorit să deţină aceste proprietăţi mai mult de trei luni înainte de a le revinde, sperându-se într-o relansare a pieţei locuinţelor.

Analiştii estimează că între 11 şi 15 milioane de americani se află în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la creditele imobiliare, iar numeroasele executări silite au accelerat prăbuşirea preţului locuinţelor. Specialiştii americani notează că planul pus în aplicare de Bank of America este de apreciat, dar că nu există o soluţie clară care să poată rezolva problema creditelor într-un timp scurt, „problemă care valorează 750 miliarde dolari şi de care nu se poate scăpa aşa uşor”, notează CNN.

CITEŞTE ŞI Cum vrea guvernul SUA să salveze piaţa locuinţelor? Prin închirierea proprietăţilor executate silit

 

29 March 2012