Atât Bucureştiul, cât şi periferia oraşului au fost împânzite cu locuinţe accesibile, construite în perioada de criză. Case ori apartamente, toate au redevenit accesibile şi celor cu salarii greu de încadrat în programele de creditare. Este drept, creditul Prima Casă a avut un rol covârşitor în stimularea acestui segment de construcţii. Problema este că programul guvernamental se apropie de finalul celei de-a patra ediţii şi deja se vorbeşte despre faptul că nu va mai exista o continuare. Ce urmează după Prima Casă 4 şi unde se pot muta cei cu salarii cuprinse între 500 şi 1.000 euro, într-un interviu cu Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

23944-andrew-prelea.jpgPrima Casă 4 a trecut deja de jumătatea plafonului alocat acestei ediţii. Credeţi în terminarea programului odată cu această ediţie?

Prima Casă e principalul motor, cu o forţă majoră, pentru întreg segmentul rezidenţial din România. La fel şi pentru compania noastră. Tocmai de aceea, orice construim în această perioadă, chiar dacă este vorba despre apartamente sau case, respectă criteriile pentru creditarea prin Prima Casă. Cred că, fiind an electoral, orice Guvern normal va prelungi programul Prima Casă. De asemenea, ca o măsură în plus de ajutorare a industriei, este un moment potrivit pentru a aplica şi TVA de 5% pentru întregul segment rezidenţial.

Acestea sunt idei pentru care militaţi constant, dar care nu par să fie împărtăşite de guvernanţi nici măcar acum, în prag de alegeri. Ce se va întâmpla dacă nu se va schimba nimic?  

Oricum, noi vom susţine şi de acum înainte ideea unei schimbări majore la nivel de legislaţie, pe piaţa rezidenţială românească. Nu cred că există vreun Guvern care să nu fie interesat de bunăstarea domeniului rezidenţial. Fără el, se poate prăbuşi întreaga economie. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, dezvoltatorii sunt un grup inventiv şi vor găsi o soluţie să stimuleze piaţa. Nevoia de locuinţe este încă acută în România. Noi, de exemplu, construim pentru familii care câştigă între 500 şi 1.000 euro/lună. Astfel, în posibilitatea în care Prima Casă moare (ceea ce se va şi întâmpla până la urmă, Guvernul nu poate dubla la nesfârşit oferta de creditare a băncilor), există programe alternative Prima Casă. La fel de important pentru români este să înţeleagă importanţa depozitelor. România nu are o cultură pentru economii, tocmai de aceea, chiar şi în anii de criză, vedem afacerile mallurilor înflorind, vedem milioane de euro lăsate anual la supermarketuri şi branduri vestimentare noi care intră constant în piaţă. Economisirea are nevoie de un proces educaţional, care trebuie să înceapă.

Ozone Homes a promovat intens, în ultimul an, apartamente ieftine care aduc economii uriaşe. Acum renunţaţi la construcţia lor, după doar un bloc, pentru a construi case. Cum se explică această schimbare bruscă?

Am aflat că, dacă oamenii vor să se mute în afara oraşului, chiar dacă şapte-opt kilometri nu sunt consideraţi chiar în afara oraşului în alte ţări, cer un produs de life-style. Adică vor să aibă grădină, să aibă parcare, să aibă mai mult spaţiu. Deşi am vândut apartamentele Avalon foarte bine, am simţit cerere în special pentru suprafeţe mai mari şi grădini. De exemplu, apartamentele de la parter, care aveau grădini incluse, s-au vândut primele, chiar dacă erau cele mai scumpe. Deci am decis să transformăm proiectul Avalon în duplexuri, cu suprafeţe locuibile puţin mai mari decât cele ale apartamentelor cu trei camere, dar cu grădină.

Dar construind suprafeţe mai mari, nu riscaţi să ajungeţi în acelaşi punct din care aţi plecat înainte de începerea crizei? Clienţii cereau locuinţe despre care, până la urmă, îşi dădeau seama că nu şi le pot permite.

Oamenii nu ştiu ce vor, piaţa e volatilă. Tocmai de aceea, noi vrem să pregătim cea mai bună variantă pentru veniturile lor. Este un lucru bun faptul că nu construim industrial, că nu ridicăm proiecte pe o nevoie care ar urma sau nu să apară. Nu trebuie să construieşti stocuri, nu ştii dacă piaţa le va cumpăra sau nu. Pentru orice construcţie facem faza întâi, testăm piaţa, apoi trecem la următoarele faze. De asemenea, vrem să fim cu un pas înaintea competiţiei. Ştim că se construiesc mai multe apartamente la preţuri mici, deci noi construim acest tip de locuinţe mai repede şi oferim un produs superior, aşa dobândim avantajul de piaţă. Trebuie să ne susţinem în perioada de criză, pentru că poate dura încă 12 luni sau 36 de luni, dar până la urmă o să ieşim.

CITEŞTE ŞI Se termină banii pentru Prima Casă. BCR mai are fonduri doar pentru câteva luni

 

20 March 2012