Aspecte financiare sau emoţionale, calcule legate de cheltuieli lunare sau reputaţia cartierului – înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, potenţialii cumpărători trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri, dincolo de suprafaţa şi starea proprietăţii. IMOPEDIA.ro prezintă câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a cumpăra o locuinţă.

31952-sign-home-contract.jpgCare este momentul ideal pentru a achiziţiona propriul cămin? Această decizie apare pentru fiecare în alt punct al vieţii, însă calculele făcute înainte nu diferă cu mult, de la persoană la persoană. Dacă eşti genul de persoană căreia îi place să afle cum este viaţa în mai multe oraşe sau dacă eşti angajat în cadrul unei companii multinaţionale şi poţi lucra în diverse ţări, atunci achiziţia unei locuinţe nu ar trebui să fie o prioritate. Costurile, timpul şi energia pe care le implică tranzacţionarea unei proprietăţi nu sunt rentabile pe termen scurt şi poţi pierde mulţi bani, chiar şi într-o piaţă imobiliară în creştere. Lucrurile stau cu mult mai rău, atunci când piaţa este în scădere, iar preţurile coboară de la o lună la alta.

Cei mai mulţi dintre noi avem nevoie de un credit, pentru a cumpăra o casă. Înainte de a apela la serviciile unei instituţii financiare, specialiştii ne sfătuiesc să ne asigurăm că avem un istoric „curat”. Mulţi potenţiali clienţi au avut surpriza să descopere că erau trecuţi pe listele Biroului de Credite, pentru mici datorii neachitate sau din cauza greşelilor comise de funcţionarii de la ghişeu. Cu câteva luni înainte de a începe vizionările, este bine să îţi verifici dosarul, să te asiguri că toate datele sunt corecte şi să rezolvi orice eventuale probleme.

Ţinteşte către o locuinţă pe care ţi-o permiţi

Înainte de a cumpăra cel mai scump produs luat vreodată, specialiştii ne sfătuiesc să ne analizăm cu atenţie situaţia financiară şi să fim realişti. Achiziţia unei locuinţe se face în funcţie de veniturile, datoriile şi cheltuielile lunare, însă există şi alţi factori ce trebuie luaţi în calcul, iar cunoştinţele unui profesionist pot fi de mare ajutor, într-o astfel de situaţie. De asemenea, ofertele băncilor sunt multe şi variate, aşa că ar trebui studiate pe îndelete.

„În timpul boom-ului imobiliar, mulţi clienţi au privit prea încrezători spre viitor, iar astăzi regretă. Locurile de muncă păreau stabile, salariile creşteau în continuu, leul se aprecia în raport cu euro, francul elveţian părea puternic, etc. Însă întotdeauna trebuie să ne întrebăm: cât timp îmi voi putea achita ratele, dacă rămân fără job, până îmi găsesc altul? Cum va arăta situaţia mea financiară, dacă moneda în care contractez creditul va creşte? Există o serie de aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul, nu doar cartierul şi suprafaţa viitorului cămin”, arată brokerul de credite Marius Poenaru.

RECOMANDARE: Război al preţurilor şi concurs de frumuseţe: clienţii caută locuinţe ieftine, care arată perfect

Totodată, pentru a apela la serviciile unei instituţii financiare, ar trebui să ne asigurăm că suntem eligibili pentru un credit ipotecar înainte de a oferi vreun avans vânzătorului. Specialiştii ne sfătuiesc să nu ne ghidăm după poveştile prietenilor şi îndemnurile rudelor, ci să ne alegem instituţia cu care vom colabora şi să programăm o întâlnire cu un consultant bancar, pentru a afla detalii personalizate.

Şcolile cu reputaţie bună îmbunătăţesc faima zonei

Interesează-te de zonele în care există şcoli bine cotate, chiar dacă nu ai copii. Dacă va veni vremea în care vei dori să vinzi locuinţa, vor fi mai mulţi clienţi interesaţi de ea şi vei reuşi să găseşti mai repede un cumpărător. Locuinţele amplasate în apropierea instituţiilor educaţionale cu o reputaţie bună sunt mai valoroase, chiar dacă zona nu este dedicată clienţilor cu bugete foarte mari.

„În acelaşi cartier, o zonă bună se remarcă prin mai multe caracteristici. Cumpărătorii educaţi ştiu la ce să se uite, ţin cont de toate aspectele. Cei care sunt părinţi, se uită la apropierea de instituţiile de învăţământ, unii caută apartamente numai într-o anumită zonă, bazat pe reputaţia şcolii sau liceului respectiv. Aceste zone au întotdeauna clienţi”, subliniază un agent imobiliar pentru IMOPEDIA.ro

Colaborarea cu un profesionist aduce numeroase avantaje

În vremuri în care cu toţii avem un program extrem de încărcat, iar timpul a devenit una dintre cele mai preţioase resurse, serviciile unui consultant imobiliar sunt un real sprijin. Orice potenţial cumpărător poate avea acces la nenumărate anunţuri imobiliare publicate în reviste sau pe internet, dar cu ajutorul unui profesionist, poate scuti bani, timp şi bătăi de cap.

„Agenţii imobiliari ţin permanent contactul cu piaţa reală, ştiu mult mai bine decât oricine altcineva ce proprietăţi şi cu ce preţ se tranzacţionează, în mod real. În plus, unul dintre cele mai importante avantaje ale colaborării cu un profesionist este că acesta nu este implicat emoţional într-o tranzacţie”, conchide Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

ŞTII Cum recunoşti un agent imobiliar de încredere? Colaborarea cu un profesionist este cheia succesului într-o tranzacţie

 

7 October 2013