Datoriile nu se uită, nu se trec cu vederea. Chiar dacă este vorba despre sume mici, chiar dacă este vorba despre bănci sau companii de utilităţi, banii trebuie returnaţi şi este destul de riscant să încerci să păcălești sistemul. Cele mai rele cazuri ajung la recuperatorii de datorii. Cine sunt ei şi cum procedează, aflaţi în rândurile de mai jos.

19644-recuperator-1-shutterstock.jpgPerioada de criză financiară înseamnă prosperitate pentru firmele de recuperat datorii. Pentru ele, acum este piaţa perfectă pentru a-şi face meseria. Acum recuperează cele mai mari sume, iar portofoliile de clienţi au crescut considerabil. Clienţii datornici sunt atât persoane fizice cât şi firme, iar datoriile sunt de cele mai multe ori la utilităţi, telefonie sau internet ori bănci.

„Pentru persoanele fizice, sumele de recuperat variază între 1.000 lei şi 40.000 lei, iar pentru firme sumele de recuperat pornesc de la 10.000 euro şi pot ajunge şi la câteva milioane de euro pentru un singur debitor.", arată specialiştii de la Recupit & Asociaţii.

Datornicii fac orice pentru a nu-şi plăti datoriile

Dacă nu îţi plăteşti ratele la timp, compania de la care ai luat împrumut va vinde portofoliul de clienţi rău-platnici către societăţile specializate de recuperare/colectare a datoriilor. Iar în vremurile grele pe care le traversăm, tot mai mulţi români ajung în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele la credite. Oamenilor nici nu le mai pasă că ajung în baza de date a Biroului de Credit, nu îi interesează că de acum înainte vor întâmpina probleme în obţinerea unui nou credit, vor doar să scape de plată.

„Debitorii persoane fizice încep prin a nu mai răspunde la telefon, lipsesc o perioadă mai lungă de timp de la domiciliu, refuză să explice posibilităţile sale reale de a achita sumele restante de bani, sau avansează ideea că nu deţin bunuri mobile şi imobile în proprietate, susceptibile a fi puse în executare silită pentru recuperarea sumelor restante de bani.", continuă specialiştii Recupit & Asociaţii.

Firmele de recuperare, la fel ca şi băncile, oferă clientului mai multe şanse de a-şi plăti datoria.

Procedura de recuperare a creanţelor, debitelor, datoriilor presupune două etape:

1. Procedura amiabilă - constă în notificări nelimitate transmise prin poşta/fax, telefoane nelimitate, sms-uri, e-mail-uri, discuţii, negocieri, deplasări la sediul debitorului, întâlniri, propuneri, soluţii avantajoase, reeşalonări, modalităţi de plată, angajamente de plată ferme a sumelor restante de bani;

2. Procedura pe cale judecătorească - în situaţia în care nu se acceptă niciuna dintre soluţiile propuse şi se constată că debitorul este de rea-credinţă şi nu doreşte rezolvarea diferendului financiar pe cale amiabilă, se optează pentru soluţionarea cazului în instanţele de judecată;

Locuinţele executate silit pot fi recuperate de proprietari, în unele cazuri

Astfel se ajunge în situaţia des întâlnită în ziua de azi, de executare a locuinţei. Anual, câteva zeci de mii de locuinţe cu care s-a ipotecat un credit sunt scoase la licitaţie de bănci sau companiile de recuperare a creanţelor.

„După 90 de zile de întârziere, contul clientului este restricţionat, iar din acel moment, clientul intră în procedura de executare. Mai departe, reprezentanţii băncii se deplasează la faţa locului pentru identificarea amănunţită a imobilului. Se emite somaţia de plata, în termen de 15 zile, iar aceasta este înscrisă la Cartea Funciară. Stabilirea preţului imobilului se face fie de comun acord cu proprietarul, fie cu ajutorul unui evaluator.", arată compania de recuperare.

Abia dacă în aceste 15 zile nu au fost achitate datoriile, se publică anunţul de vânzare cu data licitaţiei. Astfel de anunţuri pot fi găsite pe site-urile băncilor, la primării, administraţii financiare, judecătorii sau chiar în ziare cu distribuire la nivel naţional. Desigur, există şi posibilitatea ca proprietarul locuinţei să conteste execuţia. Mulţi proprietari chiar refuză să părăsească locuinţa, chiar şi cu un ordin judecătoresc în faţă.

„Debitorul are posibilitatea să depună în faţa instanţei de judecată o contestaţie la executarea silită, în care este obligat să demonstreze, în fapt şi în drept, că procedura de vânzare/cumpărare a imobilului nu a fost respectată, şi mai departe să solicite punerea în reposesie a imobilului.", arată specialiştii Recupit & Asociaţii.

Compania de recuperări estimează că afacerile în acest segment vor creşte şi în perioada imediat următoare, indiferent de semnalele pozitive din piaţă. Criza nu are cum să se termine subit, spun ei, şi arată că anul acesta va fi dificil pentru economie până la capăt şi nici pentru 2012 prognozele nu sunt tocmai favorabile.

Citeşte şi

 

11 July 2011