Programul de reabilitare a locuinţelor este, până acum, un eşec. Statul dă vina pe proprietari, proprietarii dau vina pe vecini. Mulţi români se plâng că, şi dacă vor să îşi izoleze locuinţele, nu reuşesc să convingă numărul necesar de vecini, pentru a face totul după litera legii. Aşa că încep să lucreze singuri şi îşi asumă toate riscurile. Care sunt avantajele şi dezavantajele acestui demers, precum şi care sunt pericolele legale, aflaţi într-un material marca IMOPEDIA.ro.

20024-img_6387_1b3e119479.jpgCasele şi vilele pot fi izolate fără autorizaţie

Izolarea termică făcută pe cont propriu nu este deloc un proces mai dificil decât atunci când îl faci la comun. Ba chiar mai simplu. Costurile sunt similare, dar nu mai este nevoie de acordul asociaţiei de locatari. Există însă mai multe dezavantaje. În primul rând, cel legal. Deşi sunt extrem de mulţi proprietari care au ales să rezolve astfel problema scurgerilor de căldură, primăriile sancţionează, cel puţin în teorie, aceste demersuri. Legea 261/2009 arată că se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor. Este vorba despre:

• Lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă.

- Finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea
- Trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces;
- Lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa/şarpanta - la clădiri de locuit individuale cu cel mult trei niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare

Multe companii reabilitează la negru fără nicio problemă

La case şi vile nu este necesară autorizaţie, daca nu sunt monumente istorice, dar la blocuri este necesară autorizaţia de construire pentru reabilitare energetică. Şi aici intervin cele mai multe probleme. Locuitori din toată ţara au început să se plângă pe forumuri de rea voinţa vecinilor. Oameni care au centrală, au geamuri termopan, şi plătesc 500 lei pentru încălzirea în fiecare lună de iarnă, deşi nu reuşesc să facă mai mult de 20 de grade în casă. Oameni care nu reuşesc să ia nici măcar acordul a jumătate dintre vecini pentru reabilitare. Şi mai grav, vecinii care nu vor să plătească, nu acceptă nici ca aceste cheltuieli să fie acoperite de restul asociaţiei, fără nicio implicaţie pentru ei. Aşa se face că mulţi români ajung să îşi izoleze singuri locuinţele, cu firme care nu au niciun fel de reţinere în a face acest lucru ilegal, ba chiar îşi încurajează potenţialii clienţi.

„Noi termoizolăm apartamente individuale încă de la începutul lui 2008, facem acest lucru pentru clienţi din toată ţara. Aproape toţi clienţii sunt fără autorizaţie, dar nu i-a întrebat nimeni niciodată de acte. Noi îi încurajăm pe clienţi să nu întrebe pe nimeni (vecini, locatari) şi să izoleze direct. Ce rost are să se lege la cap, când putem să lucrăm doar pentru ei. Mai permitem şi plata în trei-patru rate, mai facem şi diverse servicii de montare de aparat de aer condiţionat, antenă, curăţat geamuri greu accesibile pentru ei, le convine.", spune un alpinist utilitar care se ocupă de termoizolări.

Amenzile variază între 1.000 şi 100.000 lei

Costurile se ridică la aproximativ 1.000 euro pentru un apartament cu trei camere, dar amenzile pentru cei care sunt descoperiţi se ridică la mult mai mult de atât.

"În caz de neconformare, proprietarii de apartamente care execută lucrări individuale neautorizate riscă să fie sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 100.000 lei (n.r. circa 24.000 euro), plus obligativitatea dezafectării anvelopării şi aducerea faţadei la starea iniţiala", arată oficialii primăriei Sectorului 6.

Pentru ca lucrarea să fie cât mai greu de descoperit, firmele de termoizolare recomandă clienţilor să folosească materiale care să semene cât se poate de mult cu faţada iniţială a blocului. Totuşi, nu este nevoie de un ochi de expert pentru găsit lucrările ilegale. Primăriile se bazează mai degrabă pe plângeri decât pe verificări în teren. Aparent, există destul de mulţi vecini nefericiţi cu faptul că unii locatari reabilitează fără acordul lor.

"Primăria Sectorului 6 s-a confruntat, în ultima perioadă, cu foarte multe sesizări din partea asociaţiilor de proprietari/locatari în sensul că anumite persoane - proprietari de apartamente - execută lucrări de reabilitare termică individual, fapt ce încalcă prevederile legale", mai informează Primăria Sectorului 6.

Dar chiar şi cei care nu sunt descoperiţi ar putea să aibă probleme cu lucrarea în sine. Chiar dacă este foarte bine executată, o izolare individuală nu are cum să acopere pierderile provocate de faptul că pereţii vecinilor direcţi nu sunt bine izolaţi, spun specialiştii. Astfel, deşi lucrurile vor fi mult mai bine decât înainte de lucrările, cel care decide să izoleze pe cont propriu va fi în continuare păgubit din cauza încăpăţânării vecinilor.

CITEŞTE ŞI: Izolarea blocurilor înalte cu polistiren este interzisă prin lege. Aflaţi care sunt riscurile.


28 July 2011