Atractivitatea blocurilor nou-construite este incontestabilă faţă de locuinţele cele ridicate în perioada comunistă. Clădirile se bucură de culori vii, scara blocului este primitoare, ascensoarele sunt dotate cu uşi automate, iar apartamentele miros a nou. Dar dinafară  măr frumos şi-năuntru găunos. IMOPEDIA.ro vă atrage atenţia asupra câtorva elemente pe care nu trebuie să le scăpaţi din vedere atunci când vreţi să cumpăraţi o locuinţă într-un bloc nou-construit.

24449-dscn5796.jpgProiectele rezidenţiale din ultimii ani au demonstrat clienţilor în căutare de un nou cămin că pot obţine o locuinţă de o calitate superioară cu banii pe care i-ar da pe un apartament amplasat într-un bloc de 30 de ani. În general, clădirile noi sunt mai bine izolate termic, suprafaţa apartamentelor este mult mai generoasă, iar sistemele şi instalaţiile noi dau iluzia că nu vor necesita niciun fel de reparaţie mulţi ani de acum încolo. Dar sunt de notorietate cazurile clienţilor entuziasmaţi care au plătit sume semnificative pe apartamente cu vicii ascunse, aşa că există câteva aspecte pe care un cumpărător trebuie să verifice: renumele dezvoltatorului şi al constructorului, calitatea altor proiecte precedente sau gradul de satisfacţie al locatarilor deja mutaţi.

„Dacă vorbim de o locuinţă nefinalizată, încă în stadiul de proiect, trebuie luată în calcul mai ales solvabilitatea dezvoltatorului şi garanţiile oferite de acesta. Dacă vorbim de un dezvoltator cu un trecut curat, atunci putem merge mai departe, cel puţin mai liniştiţi. Este cu siguranţă de luat în seama şi o scrisoare de garanţie bancară, care să pună cumpărătorul la adăpost în situaţii neprevăzute. Totodată, reprezintă un avantaj folosirea unui cont Escrow, unde cumpărătorul să vireze avansul, care să fie folosit de dezvoltator ca şi garanţie în faţa băncii finanţatoare, dar la care să nu se poate umbla decât la finalizarea proiectului”, sfătuieşte un consultant imobiliar.

Verificarea autorizaţiei de construire este un alt aspect care trebuie bifat, întrucât este posibil ca dezvoltatorii să fi făcut lucrări suplimentare ulterioare sau să nu fi respectat cele cerute prin autorizaţia iniţială. Ar fi util să vă interesaţi şi de înscrierea de ipoteci, deoarece sunt situaţii în care dezvoltatorii au ipotecă pe întregul ansamblu fără să fie individualizată valoarea ipotecii pe fiecare unitate.

Costurile de întreţinere se pot dubla din cauza unor servicii obligatorii, ce par atractive la prima vedere

Ansamblurile rezidenţiale vin la pachet cu beneficii şi facilităţi care se plătesc în mod obligatoriu. Aşa se face că, suplimentar faţă de costurile „clasice” de întreţinere (apă, curăţenie, salubritate, energie electrică etc.), apar şi costuri ce ţin de o bună mentenanţă a imobilului sau a spaţiilor verzi, ceea ce poate duce la facturi cu până la 200 euro/lună în plus. Astfel că nu ar strica să verificaţi listele de întreţinere, pentru a nu avea surprize neplăcute.

„Nu trebuie neglijat costul de întreţinere lunară, căci aceasta poate fi mai mare în cazul apartamentelor din ansamblurie noi. De asemenea, trebuie avut în vedere numărul unităţilor vândute, deoarece puţini clienţi înseamnă costuri de întreţinere mai mari, pe o perioadă nedeterminată. Un alt aspect este modul în care se face accesul în imobil şi starea drumului, căci ar putea fi nevoie de costuri suplimentare, pentru lărgirea căii de acces sau pentru asfaltarea drumului, atrage atenţia Alexandru Săndulescu, consultant Imosolution.

Cumpărătorul poate solicita dezvoltatorului contractul de antepriză, pentru a identifica ce garanţii au fost date de constructor. De asemenea, poate fi verificată provenienţa materialelor şi a echipamentelor folosite. Iar nu în ultimul rând, analizaţi cu atenţie calitatea lucrărilor în interiorul apartamentului, precum şi a finisajelor folosite.

„Într-un bloc nou, dacă nu s-au mutat toţi locatarii, există posibilitatea ca pe coloana unde este amplasat apartamentul vizat să nu fie ocupată nicio altă locuinţă, iar ulterior pot apărea situaţii neplăcute datorate unor probleme iniţiale de concept sau execuţie. De multe ori, garanţia clasică de un an este depăşită. Deci ar trebui încheiată o înţelegere cu dezvoltatorul, ca în astfel de situaţii, să fie remediate defectele pe cheltuiala acestuia", subliniază Ruxandra Cleciu, preşedinte ARAI.

În ce situaţii ar trebui să vă reorientaţi?

Deşi apartamentul poate părea căminul perfect, ar fi cazul să vă reevaluaţi opţiunea dacă locuinţa face parte dintr-un ansamblu neconectat la utilităţi. Iniţial, poate părea lipsit de importanţă faptul că blocul nu este racordat la reţeaua de apă şi canalizare, dar pe termen lung va deveni incomod şi costisitor să susţineţi costurile unor astfel de servicii private.

„Recomandarea mea ar fi ca acei clienţi care îşi doresc o locuinţă nouă, să îşi calculeze întâi necesităţile, apoi posibilităţile financiare, iar apoi să vadă dacă îşi permit achiziţia unei locuinţe noi. Când clădirea nu respectă sub nicio formă minimele norme de siguranţă în construcţii, iar documentele legale au fost obţinute pe căi nebănuite, recomand clienţilor mei să mai caute", declară consultantul imobiliar.

De asemenea, dacă sunteţi primii locatari ai unui bloc cu mai multe apartamente, ar trebui să vă gândiţi de două ori. Sunt numeroase costuri de întreţinere care nu vor fi împărţite şi, mai mult, sunt şanse mari să nu apară şi alţi locatari prea curând.

 

CITEȘTE ȘI: Actele de proprietate trebuie verificate cu atenţie înainte de achiziţia unei locuinţe

 

20 April 2012