Prima Casă 4 schimbă regula jocului. De acum înainte riscurile de neplată vor fi împărţite în mod egal între bănci şi Fondul Naţional de Garantare ca reprezentant al statului. Se pare că acest lucru nu a fost tocmai pe placul băncilor care au decis să iasă în piaţă cu propriile oferte ce concurează creditul Prima Casă. Noile oferte se adresează şi celor care au deja o locuinţă sau au contractat deja un alt credit ipotecar.

18083-restantele-la-credite-au-urcat.jpgDupă ce au epuizat plafonul garantat de stat pentru programul Prima Casă, băncile ies la atac cu propriile oferte de creditare. Acestea au dobânzi aproape la fel de mici ca cele oferite pentru creditele garantate de stat. Totodată, avansul cerut de instituţiile financiare scade considerabil, de la 25-30%, spre 5 sau 10%.

"Condiţiile sunt cvasimilare cu cele ale programului guvernamental în termeni de cost. Variază doar avansul. Este de 15% în loc de 5%", spune Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR citat de incont.ro.

Practic băncile cer aceeaşi dobândă, doar că pentru 60.000 euro clientul vine cu un avans de 9.000 euro în loc de unul de 3.000 euro.

Şi CEC Bank vine cu propria variantă de finanţare şi cere un avans de doar 10% şi practică o dobânda de 5,2% pentru împrumuturile în euro.

"Avem un produs care are aceleaşi caracteristici ca şi produsul Prima Casă cu excepţia că nu este garantat de stat", spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Creşte împrumutul obţinut

În plus, beneficiarii pot obţine un împrumut mai mare. Ei pot contracta şi 100.000 euro în loc de 60.000 euro cât ar fi luat printr-un credit "Prima Casă". Sunt băncii care oferă chiar şi 200.000 euro şi promit că împrumuturile se acordă într-un timp record. Iar cei care îşi mută şi contul de salariu primesc o reducere de 0,4% la dobândă.

Pentru a câştiga clienţi unele bănci nu percep comisioane de acordare, de administrare şi pentru o perioadă limitată oferă gratuit evaluarea imobilului. În plus câteva au renunţat şi la asigurările de viaţă.


9 May 2011