Întreţinerea a devenit tot mai scumpă în ultimii ani, iar liberalizarea preţului gazelor este o ameninţare care îi face pe mulţi dintre români să se întrebe dacă vor reuşi să facă faţă cheltuielilor care urmează. În aceste condiţii, o locuinţă care pierde energie este ultimul lucru pe care şi-l poate dori cineva. Şi totuşi, nimeni nu pare să fie interesat cât de bine izolată este locuinţa pe care o cumpără, chiar dacă preţurile sunt infime. Românii preferă să spere că totul va fi bine. IMOPEDIA.ro a discutat cu Corina Mardari, directorul de comunicare al Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici, şi vă spune cu exactitate ce este certificatul de performanţă energetică, la ce ajută şi cât costă el.


21467-certificat-energetic.jpgPe cine ajută certificatul de performanţă energetică?

S-a perceput la un moment dat faptul că certificatul de performanţă energetică reprezintă un bir în plus, ceea ce nu este adevărat. Atât timp cât avem clase energetice pe frigidere, pe aparatele de aer condiţionat, pe maşini, este cât se poate de important să existe un concept similar şi pentru apartamente şi clădiri. El te ajută să înţeleg care este consumul clădirii pe care o cumperi. Sunt oameni care au credite pe 25-30 de ani, nu ar trebui să îţi fie indiferent pe ce dai banii o jumătate de viaţă. Nu poţi să te uiţi la un frigider şi să nu te uiţi la casa pe care o plăteşti timp de 30 de ani.

Cum funcţionează acest certificat de fapt?

În principiu, certificatul de performanţă energetică îţi dă consumurile clădirii pentru încălzire, pentru apă caldă, pentru climatizare, pentru ventilare, pentru iluminat, îţi spune în ce clasă energetică se încadrează în funcţie de consumuri. Este important să ştii pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcţiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plăteşti şi calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să ştii la ce te înhami. Dacă ştii în ce clasă energetică eşti, ştii la ce cheltuieli să te aştepţi cu întreţinerea. Cunosc personal o familie care, pentru un apartament cu două camere situat nestrategic pe colţul unui bloc, a plăti întreţinerea nouă milioane într-o lună de iarnă. Dar prea puţini sunt cei care vor să înţeleagă, momentan, importanţa certificatului de performanţă energetică. Probabil că în momentul în care nu vor mai fi subvenţii la căldură, va deveni un concept mult mai folosit.

Cât costă întocmirea unui certificat de performanţă energetică?

Preţurile depind în funcţie de evaluatori, se negociază, dar vorbim despre 500-600 lei pentru un apartament cu patru camere. Este un preţ derizoriu, iar volumul de muncă este incredibil de mare. Ca specialist, trebuie să vezi starea terasei, să mergi în subsol să vezi dacă este contor general de căldură, anul instalării, modelul, nu te rezumi numai la vizionarea apartamentului. Se fac măsurători în interior, exterior, terasa, casa scării și subsol şi abia apoi se fac aceste determinări de consumuri. Sunt foarte multe calcule până ajungi să completezi acest document.

Cine sunt clienţii care cer certificate energetice?

În general, auditorii sunt solicitaţi când este vorba despre programul Prima Casă. Pentru că băncile, care vin din afară şi ştiu politica de acolo, solicită aproape fără de greş certificatul energetic. Atenţia pe care Uniunea Europeană o acordă eficienţei energetică este o cu totul altă politică. Clienţii vin deci doar împinşi de la spate.

Dincolo de beneficiile directe, dincolo de faptul că afli cât consumă locuinţă ta, mai ajută certificatul energetic la altceva, pe termen mediu sau lung?

Auditul energetic reprezintă nu numai determinarea consumurilor, dar îţi dă şi măsurile pentru ca imobilul sau apartamentul tău să treacă într-o clasă energetică superioară. S-a vorbit mult despre reabilitare, dar ar trebui să vorbim şi despre modernizare. Reabilitarea aduce clădirea la parametrii anteriori, dar de ce să nu o modernizăm? De ce să nu o facem mai bună? Sunt idei la care românii încă nu percutează. În momentul în care o să ajungem să solicităm un certificat energetic pentru că vrem, şi nu pentru că avem nevoie urgent sau ne cere banca, atunci va fi un prim pas pentru o cultură imobiliară.

CITEŞTE ŞI Blocul care aduce economii de 13.000 euro/an a fost lansat în premieră, în România


11 October 2011