Blocurile din apropierea Palatului Parlamentului sunt printre cele mai frumoase construcţii rezidenţiale ale regimului comunist. Proprietarii le cunosc valoarea, motiv pentru care aceste apartamente ies foarte rar pe piaţă. Cererea este în schimb foarte mare, motiv pentru care criza nu s-a simţit aproape deloc pe acest segment. Tranzacţiile se fac, în continuare, la nivelul dinaintea crizei.

26618-palatul-parlamentului-casa-poporului.jpgZona Libertăţii este una dintre cele mai solicitate de către clienţii în căutare de apartamente elitiste. Poziţionarea este excepţională: apartamentele au vedere directă către Casa Poporului şi, desigur, accesul către centrul Capitalei este facil. Cea mai vânată zonă este cea a blocurilor în care se află sediile de ministere.

„Blocurile care găzduiesc ministerele sunt o curiozitate, un punct de atracţie dacă vreţi, chiar şi pentru clienţii care nu îşi permit neapărat zona. Vor să vadă apartamentele, care sunt într-adevăr spectaculoase. Cei care şi le şi permit caută să se mute acolo pentru că au Parcul Izvor peste drum, au metroul la doi paşi, iar vecinii sunt rafinaţi”, spune Adriana Marcu, administrator Top Class Imobiliare.

Preţurile pentru două şi trei camere sunt similare: 125.000-135.000 euro

Ofertele sunt rare în zonă, iar cererea este mare. Tocmai de aceea, preţul apartamentelor cu două camere se situează în jurul sumei de 125.000 euro, iar pentru cele cu patru camere ajunge la 140.000 euro. Acesta este preţul de strigare, iar clienţii care pot plăti cash au avantajul unei marje de negociere mai mare. Oricum, discountul nu este mai mare de 5-10%, în cele mai multe dintre cazuri.

„Acum sunt de vânzare acolo trei apartamente cu trei camere, două cu patru camere şi unul cu două camere. Este o ofertă foarte mică, probabil că în trei-patru luni se vor vinde toate. Când preţul de pornire este mare, se poate negocia. Proprietarii înţeleg condiţiile actuale de piaţă. Dar dacă achiziţia se face cu credit, perioada de aşteptare este de aproximativ o lună, deci nu se mai negociază aşa de mult”, spune Karin Abdul, administrator Primob.

De cealaltă parte, periferia zonei Libertăţii este chiar ocolită de către clienţi, deşi se încadrează în perimetrul semi-central. Este vorba despre o zonă odinioară frumoasă, locuită de elita Capitalei, dar acum transformată mai degrabă într-o ruină: Rondul lui Coşbuc.

„În zona Coşbuc, unde este un capăt al zonei Libertăţii, sunt multe case naţionalizate, sunt mulţi care ocupă case abuziv în acea zonă, iar clienţii preferă să o ocolească. În plus, cel mai apropiat metrou este la Unirii, ceea ce este iar un dezavantaj”, continuă Karin Abdul.

Rondul lui Coşbuc, o zonă a elitei în trecut, dar decăzută acum

Pe măsură ce se parcurge drumul dintre Casa Poporului şi Rondul lui Coşbuc, calitatea zonei se degradează treptat.

„Preţurile diferă de la scară la scară. Dacă scară este frumoasă, zugrăvită, dacă vecinii sunt de calitate, sunt alte preţuri. Acolo, fiind centrul civic, este o zonă foarte frumoasă, dar sunt foarte mulţi proprietari care au cumpărat în anii 1987-1990, când s-au repartizat acele blocuri, şi care nu au posibilitatea materială de a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor. Sunt blocuri recunoscute, mai ales scările care au intrarea de pe gang, chiar şi la Fântânile de la Unirii. Cele cu intrarea stradală sunt frumoase, dar în spate sunt case, este un liceu, sunt elevi care scriu pe pereţi, fumează în ganguri, deci preţul scade în aceste condiţii”, arată oficialul Primob.

O altă problemă în această parte a oraşului este dificultatea cu care se pot achiziţiona casele. Multe dintre ele cad sub incidenţa legii naţionalizării, au mai mulţi proprietari şi o listă întreagă de probleme juridice, aşa că mulţi dintre clienţii care au banii necesari de achiziţie preferă să se orienteze către proprietăţi similare, dar mai uşor de cumpărat.

 

CITEȘTE ȘI Pe strada Polonă te poţi muta doar dacă ai prea mulţi bani de dat sau eşti susţinut de RA-APPS

 

27 September 2012