Orice proprietar îşi doreşte o construcţie care să reziste în timp, în ciuda capriciilor naturii. Pe măsură ce piaţa construcţiilor s-a dezvoltat, materialele folosite au devenit tot mai sofisticate şi au înlocuit unul dintre cele mai durabile produse destinate construcţiilor: piatra naturală. Acest material, folosit din cele mai vechi timpuri, a lăsat drept mărturie a vremurilor apuse clădiri care au rezistat mii de ani intacte. Ecologică, estetică şi durabilă, piatra naturală rămâne încă unul dintre cele mai apreciate materiale de construcţie.

34501-9sxo.jpgPiatra naturală este un material de construcţii absolut spectaculos. Există peste o mie de roci înregistrate şi clasificate în domeniul construcţiilor, ceea ce permite utilizarea pe scară largă a produsului. Indiferent dacă este vorba despre domeniul rezidenţial, comercial sau retail, ba chiar şi despre domeniul public, piatra naturală se poate încadra cu succes în orice peisaj.

„Poţi folosi piatra naturală de la lucrările utilitare până la cele monumentale. Poţi obţine o imagine industrială sau, din contră, o imagine elitistă. Poţi să aduci grandoarea palatelor la tine în casă montând piese de marmură, sau te poţi bucura de atât de frecvent utilizatele gresie şi faianţă. Alte roci frecvent utilizate în construcţii sunt şi travertinul, calcarul, ardezia, onixul, granitul sau piatra de râu”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Aaron Adrastos, manager Amon Stone.

Există pietre pentru orice construcţie, dar ele trebuie alese în funcţie de proiect

Deşi există pietre pentru orice fel de construcţie, nu există o piatră care să se preteze tuturor tipurilor de construcţii. Astfel, piatra naturală trebuie aleasă cu grijă, în funcţie de proiectul la care va fi folosită. Pentru a contrui o casă este nevoie de pietre rezistente la tensiuni mari, la uzură, la ciclurile de îngheţ-dezghet precum şi la agenţii chimici. Se foloseşte piatră brută, nu prelucrată. Dacă aceste criterii nu se respectă, atunci clădirea va fi una cu o eficienţă scăzută la nivel termic, cu o rezistenţă precară şi cu un risc mare pentru siguranţa locuitorilor.

„Pentru a putea fi folosită în zidării, piatra trebuie să provină din roci cu structura omogenă, compactă. Este important să nu aibă cuiburi de materii minerale, acestea riscă să se dezagregheze. În niciun caz nu se pot folosi pietrele obţinute din roci argiloase sau marnoase. Pe scurt, pietrele indicate pentru zidării sunt granitul, gresia, bazaltul şi câteva tipuri de calcar”, continuă Aaron Adrastos.

Piatra naturală este considerată un finisaj scump, dar toată lumea îi recunoaşte meritele

După ce piatra a fost aleasă în concordanţă cu destinaţia construcţiei, proprietarii trebuie să opteze şi pentru anumite armături şi îmbinări specifice, precum şi pentru mortarul potrivit. Armăturile metalice, folosite pentru construcţiile din lemn sau cărămidă, se pot folosi şi pentru pietrele naturale. Dar metalul trebuie ales în funcţie de natura rocii folosite. În cazul rocilor vulcanice, de exemplu, se foloseşte oţelul. Pentru marmură însă, se alege alama sau oţelul galvanizat. Deşi nu este un proces dificil, construcţia zidurilor din piatră nu este cea mai populară variantă, nici în rândul celor care apreciază durabilitatea lor.

„Clienţii, fie ei persoane fizice sau companii, caută piatra naturală în special în zidăria decorativă, nu în cea portantă. Am montat piatră mai ales în brâuri şi socluri, am construit multe garduri şi, uneori, construcţii anexe. Altfel este considerat un finisaj scump, înlocuit cu succes de cărămidă, de exemplu, care nu doar că este mai ieftină, dar este şi mult mai uşoară, deci induce o sarcină mai mică asupra zidului. Lemnul este de asemenea o alternativă mai agreată”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Viorel Cataramă, constructor Amarom.

De asemenea, cărămida şi lemnul sunt văzute drept materiale mai bun pentru termoizolare şi care permit peretelui să respire mai bine. De cealaltă parte, piatra naturală este mult mai puţin poroasă, impermeabilă, mai rezistentă la intemperii dar şi la foc şi, mai ales, mult mai durabilă în timp. În plus, lemnul şi cărămida sunt prelucrate şi standardizate, ceea ce le face mai uşor de turnat într-o construcţie. Totuşi, piatra naturală continuă să ocupe un palier important din vasta piaţă a construcţiilor, putând fi găsite şi în compoziţia multor materiale de construcţii, oferindu-le acestora rezistenţa necesară şi avantaje ecologice.

CITEŞTE ŞI: Piatra naturală: un material practic, dar ocolit de români


24 June 2014