Casa Verde este unul dintre programele guvernamentale cu mare succes la români. Interesul este atât de ridicat încât fondurile se epuizează imediat după lansarea programului, așa că oricine este interesat trebuie să aibă dosarul pregătit și depus cât de repede cu putință. Pentru cei care reușesc să acceseze aceste fonduri, Casa Verde este o mare oportunitate de a-și moderniza locuința cu materiale prietenoase cu mediul și care aduc economii importante în cheltuielile de zi cu zi.

40672-casa_verde.jpgOricine își dorește cheltuieli cât mai mici cu întreținerea, dar puțini sunt cei dispuși să investească în tehnologiile necesare, la momentul construcției. Prețul acestora este ceva mai mare, iar clienții preferă economiile imediate în defavoarea economiilor pe termen lung, pe care le garantează tehnologiile verzi. Programul Casa Verde se adresează exact clienților interesați să își modernizeze locuințele în mod ecologic, dar nu au bugetul necesar pentru a investi din fondurile proprii în acest sens.

Pentru anul acesta, cei cărora li se aprobă dosarele pentru Casa Verde pot primi 40.000 de lei, prin cele două componente ale programului: Casa Verde Clasic și Casa Verde Plus. Momentan, ambele programe sunt lansate în dezbatere publică de către Ministerul Mediului. Aproximativ 10.000 de oameni ar putea primi fonduri de la stat, prin acest proiect”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mariana Tomescu, consilier fonduri structurale Tomescu&Parteners.

Fondurile de la stat pot acoperi doar pațial cheltuielile clienților

Sumele dedicate persoanelor fizice, prin acest program, sunt suficiente pentru înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, precum panouri solare sau pompe de căldură.

Pentru panourile solare, în mod particular, persoanele fizice primesc o finanțare de 6.000 de lei, suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. Ministerul a alocat populației 50% din bugetul total al programului, respectiv 138 de milioane de lei. Suma va fi distribuită unitar, în toate județele țării”, explică Cristiana Pașca-Palmer, ministrul Mediului. 

În cazul pompelor de căldură, statul decontează 8.000 de lei, ceea ce reprezintă un decont parțial. Potrivit calculelor Ministerului Mediului, această sumă acoperă aproximativ 70-80% din costul de cumpărare și instalare. Oricine este interesat, trebuie să depună dosarul la Agenția de Protecție a Mediului din județul respectiv.

În cazul în care finanțarea este acceptată, clientul vine cu dovada costurilor la finalul lucrărilor și urmează să primească decontările stabilite. Prioritate, în acest program, au avut întotdeauna toți cei care au depus dosarele la edițiile anterioare, dar nu au mai ajuns fondurile pentru deconturile lor. Dintre cei care nu au voie să participe la program se numără persoanele sau firmele care au fost condamnate penal pentru infracțiuni privind mediul înconjurător”, explică expertul Mariana Tomescu.

Instituțiile publice vor primi fonduri raportat la numărul locuitorilor din localitatea în care funcționează

Prin a doua componentă a programului Casa Verde Plus, clienții au acces la acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu consum redus de energie și durată de viață superioară. Printre materialele recomandate se numără cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă și var.

În cazul instituțiilor statului care se înscriu în program, precum școli, grădinițe, spitale etc, fondurile diferă în funcție de numărul locuitorilor. Pentru localitățile cu peste 100.000 de locuitori pot accesa până la patru milioane de lei. Localitățile cu peste 50.000 de locuitori dar mai puțin de 100.000 de locuitori, pot primi până la trei milioane de lei, iar localitățile care au între 2.000 și 20.000 de locuitori pot primi maximum un milion de lei”, se arată în programul de finanțare. 

Cele două componente ale programului Casa Verde vor demara la jumătatea lunii august, după ce vor fi semnat ordinul de începere a acestora.

CITEȘTE ȘI: 

1 August 2016