România se pregăteşte pentru viitorul în construcţii. O echipă de profesionişti vizionari a construit casa solară, complet independentă energetic. O casă la care nu vor exista niciodată facturi pentru căldură sau electricitate şi care totuşi va oferi tot confortul celor care vor locui în ea. Preţul este şocant, pentru o tehnologie atât de avansată: 50.000 euro. De la această sumă va porni licitaţia pentru casa solară, chiar dacă valoarea ei reală este situată undeva la 125.000 euro, potrivit dezvoltatorilor.

25751-prispa-2.jpgCasa solară este un prototip şi scopul ei primar este să reprezinte România la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de arhitectură sustenabilă şi tehnologii integrate: Solar Dechatlon Europe 2012. Pentru cei 40 de studenţi români care au dus acest proiect la final, miza este mare: fondurile obţinute din licitaţie vor fi folosite pentru a transporta casa către Madrid, locul unde va avea loc competiţia. Tocmai de aceea, preţul de pornire este de 50.000 euro, chiar dacă întreaga construcţie a costat 125.000 euro. În plus, casa va fi livrată proprietarului cu tot cu mobilă, instalaţii, electrocasnice, ba chiar va fi transportată gratuit până la amplasament. Pentru clienţii interesaţi de proiect, dar care nu îl vor putea cumpăra la licitaţie, preţul va fi situat undeva între cele două marje.

25755-echipa-prispa.jpg„Ținând cont de faptul că a trebuit să demontăm casa, să alegem un anumit tip de tablă care să se declipseze, am construit nişte rosturi speciale, piesele de glisare între panourile structurale sunt şi ele speciale. Toate acestea au dus la creşterea costurilor prototipului la peste 120.000 euro, pentru o suprafaţă de 78 mp, iar dacă ar fi să adăugăm prispa şi spaţiile de depozitare, am ajunge la 100 mp. Altfel, preţul este cu câteva zeci de mii de euro mai mic”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Adriana Mihăilescu, arhitectul PRISPA.

Casa solară creează singură temperatura perfectă atât vara, cât şi iarna

25752-prispa-1.jpgCasa solară este menită să folosească energia astfel încât construcţia să creeze temperatura perfectă, atât vara, cât şi iarna. O asemenea tehnologie conduce deci la o viaţă fără facturi. Iar atunci când preţul de construcţie este egal cu cel al unei case convenţionale, este doar o chestiune de adaptare la noile realităţi în construcţii până când tot mai mulţi români vor dori să locuiască în case economice.

„Cred că e mai mult o obişnuinţă şi un exemplu al vecinului să folosim cât mai mult beton. Noi vrem să ne întoarcem la materialele tradiţionale: lemn, lut şi piatră. Lutul reglează umiditatea interioară: dacă e prea mult absoarbe, dacă e prea puţin, oferă. Importante sunt şi principiile pasive, axarea nord-sud: la nord avem minimul de vitraje, la sud, maximum, să intre cât mai multă lumină. Dar pentru ca vara să nu fie prea cald, avem o prispă umbrită care asigură cu patru grade mai puţin la interior, deci cheltuim mult mai puţin ca să climatizăm”, continuă oficialul PRISPA.

Producătorii de materiale încă nu sunt pregătiţi să lucreze la asemenea standarde

25753-prispa-3.jpgAsemenea proiecte sunt însă atât de rare în România, încât producătorii nu sunt pregătiţi să lucreze la asemenea standarde. Tocmai de aceea, echipa de construcţii s-a lovit de câteva provocări majore.

„Am căutat geamurile triplu vitrate, pentru păstrarea temperaturii, dar acestea se găsesc foarte rar în România. De asemenea, am avut probleme cu găsirea unor fabricanţi de lemn care să fie suficient de gros ca să permită introducerea unui termopan atât de lat. Puteam folosi un geam dublu vitrat, dar pierdeam mult din capacitatea de izolare termică. Am aflat deci şi care sunt problemele de pe piaţa românească, dar sunt convinsă că odată cu evoluţia acestui segment se vor multiplica şi ofertele în domeniu”, spune Adriana Mihăilescu.

Misiunea mai dificilă este încălzirea pe timp de iarnă, mai ales în condiţiile unor temperaturi extreme. Tocmai de aceea, calculele făcute de echipa PRISPA nu sunt niciodată luate în considerare de constructorii tradiţionali.

„Am pus piatră în locul în care este calculat unghiul razelor de soare în perioada iernii, astfel încât să putem stoca energie calorică ce este apoi degajată mult mai uniform decât ar face-o un calorifer. Radiatoarele încălzesc zona imediat apropiată lor, dar apoi, de la o anumită limită, este foarte frig. Ca sistem suplimentar de încălzire pe perioada iernii avem panourile radiante, care încălzesc de asemenea obiectele din jur şi ajută la degajarea uniformă a căldurii”, arată arhitectul PRISPA.

Casa solară poate fi modificată după nevoile clienţilor

25754-prispa-interior.jpgAcest proiect este unul demonstrativ, dar în momentul în care va fi implementat în regim privat, el va putea răspunde oricărei nevoi a clienţilor. Dacă aceştia vor să folosească totuşi şi metode convenţionale de încălzire, casa solară poate fi adaptată în această direcţie.

„Există foarte multe variante care pot fi folosite. Se poate folosi tâmplăria PVC de exemplu, sau sistemul de încălzire poate fi înlocuit cu unul de sobe, noi nu le-am folosit pentru că a trebuit să respectăm normele concursului. Se poate modifica dimensiunea casei. De asemenea, noi am folosit numai materiale locale, ceea ce ne-a făcut să fim poate cea mai ieftină casă din concurs. Dacă am folosi lemn din Norvegia, unde sunt într-adevăr alte esenţe, culori mult mai frumoase, totul ar fi fost mai scump. Dar nu există niciun motiv pentru care potenţialii clienţi să nu cumpere casa aşa cum este ea acum”, conchide Adriana Mihăilescu.

Casa solară poate fi vizitată până pe 7 august, în parcarea Leroy-Merlin, dar licitaţia se va desfăşura joi, 26 iulie, în acelaşi loc.

CITEŞTE ŞI: Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate

 

24 July 2012