Cei 40 de studenţi români care au creat casa ideală sunt pregătiţi să arate creaţia lor întregii lumi. Este vorba despre casa solară, fără facturi pentru electricitate sau căldură. Prototipul s-a vândut deja pentru 45.000 euro, bani care vor finanţa prezenţa echipei româneşti la una dintre cele mai prestigioase competiţii internaţionale de profil: Solar Decathlon 2012. Studenţii români au plecat azi spre Madrid, unde se desfăşoară competiţia, încrezători în şansele de câştig.

26134-prispa-1.jpgSolar Decathlon 2012 este o competiţie care reuneşte proiecte de case solare adunate de la studenţi din întreaga lume. Românii au ales un proiect adaptat perfect vremurilor pe care le traversăm: o casă încăpătoare, ieftină şi care nu presupune niciun cost, atunci când vine vorba despre electricitate sau încălzire. Toată energia este produsă de clădire. Dar pe cât de complicat sună, pe atât de simplu este să trăieşti într-o asemenea casă. Iar acest lucru este unul dintre avantajele pe care echipa românească se bazează, atunci când vorbeşte despre şansele de câştig la Madrid.

„Suntem încrezători în şansele noastre de a câştiga. Suntem văzuţi destul de bine până acum, chiar dacă sunt doar informaţii neoficiale, nu există un clasament preconcurs. Abordarea noastră a fost considerată îndrăzneaţă, mai ales pentru o echipă care participă pentru prima oară la concurs. Concurenţa noastră s-a bazat mult pe tehnologii ultra-moderne şi complexe, pe când noi am decis, din contră, să nu inovăm mult la nivel de tehnologie, ci să construim o casă în care se poate locui azi. Am folosit materiale autohtone, care se găsesc pe piaţă în mod normal, am ascuns complexitatea sistemelor solare”, a spus pentru IMOPEDIA.ro Alexandra Petraru, membru al echipei PRISPA.

Casa solară a fost vândută cu 45.000 euro, deşi valoarea ei reală este de 120.000 euro

Pentru a putea ajunge la concurs, echipa PRISPA a vândut casa solară cu 45.000 euro, chiar dacă valoarea ei reală este situată la aproximativ 120.000 euro. Clientul este din Moineşti, Bacău, şi va primi casa imediat după terminarea concursului. Studenţii care au dus proiectul la bun sfârşit au plecat chiar astăzi spre Madrid.

„Pe 29 seara ar treui să fim în Madrid, pe 30 avem timp să vedem situl şi să punem la punct ultimele detalii ale organizării de şantier. Pe 31 dimineaţa încep să sosească tirurile în care este încărcată casa, începem descărcarea şi asamblarea, proces care va dura până pe 12 septembrie seara. Pe 13 septembrie va fi deschiderea oficială a Solar Decathlon 2012, va începe toată perioada de expoziţie şi jurizare care va dura până pe 30 septembrie. Asta înseamnă că de pe 31 septembrie putem începe dezasamblarea şi avem 5 zile la dispoziţie să terminăm totul. Estimăm că ne vom întoarce în ţară până pe 7 octombrie, când vom merge direct spre noul proprietar al casei”, continuă Alexandra Petraru.

Casa solară poate fi construită pentru oricine, la preţul unei case convenţionale

Casa va fi livrată proprietarului cu tot cu mobilă, instalaţii, electrocasnice, ba chiar va fi transportată gratuit până la amplasament. Proiectul poate fi apoi cumpărat de oricine doreşte o casă complet independentă energetic. Pe scurt, casa solară este menită să folosească energia astfel încât construcţia să creeze temperatura perfectă, atât vara cât şi iarna. O asemenea tehnologie duce deci la o viaţă fără facturi, iar preţul de construcţie este egal cu cel al unei case convenţionale. De exemplu, o casă de aproximativ 100 mp cu aceleaşi tehnologii folosite pentru prototipul prezentat la concurs, preţul estimat este de 80.000-90.000 euro. Totuşi, proprietarii au libertatea de a alege tehnologiile şi materialele folosite pentru casa solară.

CITEȘTE ȘI: Cum funcţionează casa solară proiectată de studenţii români

 

27 August 2012