Sub pretextul cutremurului din '77, regimul politic comunist a început reorganizarea centrului Capitalei. S-au dărâmat cartiere, spitale, pieţe, biserici. Toate au fost îngropate pentru a face loc unor vise comuniste: o piaţă unde să poată fi susţinute mitinguri, demonstraţii sau alte manifestări la care să participe sute de mii de oameni, precum şi blocuri pentru oamenii cheie din partid. Aşa au apărut toţi cei trei kilometri ai bulevardului Unirea, de care regimul comunist nu a mai apucat să se bucure.

18849-img_1526.jpgHanul lui Manuc - una dintre puţinele zone cruţate de demolări

Din vechea Piaţă a Unirii a mai rămas doar Hanul lui Manuc, iar numeroase străzi care intraseră în istoria Bucureştiului, au dispărut. În cea de-a doua etapă proiectul comunist a fost extins spre Piaţa Unirii, ceea ce a condus la demolări masive şi în această zonă. Astfel, au dispărut cartierul evreiesc, Institutul Medico-Legal construit de Mina Minovici, şi mai multe străzi care se întind până în zona Dudeşti. Din păcate, pentru concretizarea acestui plan urbanistic a fost necesară exproprierea şi demolarea unor imobile de pe un teritoriu de aproximativ 300 hectare. Toate acestea pentru a face loc unei artere de circulaţie care în prezent are o lungime de 3 km şi un front aproape continuu de blocuri de zece etaje.

Calitatea construcţiilor în zona Unirii nu este pusă la îndoială tocmai din cauza faptului că toate aceste blocuri au fost ridicate de Ceauşescu pentru apropiaţii lui. Porţiunea de la fântâni a fost construită pentru cei foarte apropiaţi, pentru cei din conducerea ţării. Activişti de partid, ofiţeri cu rang înalt... După Piaţa Unirii, blocurile din planul secund, tot pentru activiştii de partid au fost construite, dar cu rang inferior.", spune Cristi Stanciu, reprezentant Imoprest Invest.

Clienţii stau la coadă pentru a prinde un apartament în linia din faţă a blocurilor

În anul 1989, proiectul Bulevardului Unirii era finalizat doar parţial, o parte dintre construcţii nefiind terminate nici până astăzi. Un exemplu semnificativ în acest sens este clădirea Bibliotecii Naţionale. Dar la nivel de importanţă, zona nu a pierdut nimic din ce şi-ar fi dorit conducătorul comunist pentru ea. A rămas una dintre cele mai elitiste părţi ale Bucureştiului. Bulevardul Unirii este căutat de persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, cu venituri de peste 2.000 euro/lună.

În general se caută apartamentele mari, trei-patru camere, chiar şi cinci camere. Sunt clienţi care plătesc până la 300.000 euro, dar să fie un apartament pe măsura aşteptărilor, mare, spaţios. Sunt destul de multe duplexuri în zonă, ceva mai scumpe decât un apartament, tocmai pentru că au două niveluri. Dar sunt căutate pentru simplul fapt că jos ai toată zona de zi cu bucătărie şi living şi sus dormitoarele.", continuă Cristi Stanciu.

Clienţii din Unirii sunt pretenţioşi. Mulţi vor neapărat să se mute în primul plan de blocuri, pentru că sunt construcţii mai solide, din monolit, nu plăci de beton. Asta înseamnă izolare termică şi fonică mai bună, dar şi o rezistenţă mai mare la cutremure. Dat fiind acest lucru, şi acum există interes pentru apartamentele din zonă.

Clienţii care caută astfel de apartamente, nu se prea reorientează. Clienţii de bulevard principal rămân clienţi de bulevard principal. Ei aşteaptă până apar oferte. O ofertă poate să apară şi într-o zi, trei zile, şapte zile, e relativ.", completează Claudiu Bodolan, reprezentant Interpartes Active Services.

Preţurile apartamentelor din Zona Unirii au crescut cu până la 20.000 euro în ultimele luni

Cererea mai mare decât oferta înseamnă scumpire, iar perioadele de criză nu fac excepţie. Preţurile apartamentelor din zona Unirii au crescut cu 20.000 euro în ultimele luni, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

Acum două-trei luni găseai apartamente de două camere pe bulevardul Unirii şi la 90.000-95.000 euro, acum sub 110.000-115.000 nu prea mai vezi. Clienţii preferă să dea nişte bani în plus decât să piardă zona. Destul de puţini se reorientează ţi acceptă altceva.", adaugă Claudiu Bodolan.

Şi mai puţin este numărul celor care se reorientează către ansamblurile nou construite în zonă, care oricum sunt mici şi foarte puţine. Se manifestă o lipsă de încredere generală la nivel de calitatea construcţiei comparativ cu edificiile comuniste, mai spun specialiştii imobiliari.

Sunt mulţi clienţi care îmi spun că multe dintre proiectele noi sunt făcute prost, nu sunt finisaje de calitate. Mulţi dintre ei refuză să vadă apartamente care au pereţii despărţitori dintre camere din rigips. Asta pentru izolaţia fonică e slabă, este neplăcut să vorbeşti în sufragerie şi să se audă în capătul celălalt, într-un dormitor.", spune oficialul Imoprest Invest.

În funcţie de toate aceste coordonate dar şi de situarea blocului, preţurile pot avea variaţii de câteva zeci de procente.

Dacă ne referim la toată Zona Unirea, există variaţii de preţ de 20-25%. În Octavian Goga şi Mircea Vodă, apartamentele cu două camere costă între 75.000 şi 85.000 euro. Trei camere se vând la 95.000 - 105.000 euro, iar patru camere se vând cu aproximativ 120.000 euro. Pe Nerva Traian, planul stradal, două camere se tranzacţionează cu 80.000 - 85.000 euro. Pe bulevardul Unirii, două camere se tranzacţionează cu 105.000 - 115.000 euro, iar trei camere costă între 135.000 - 150.000 euro.", afirmă Cristi Stanciu.

Există şi garsoniere pe Bulevardul Unirii, dar sunt destul de rare. Una dintre cele mai ieftine garsoniere din zonă a fost vândută cu 45.000 euro, dar fără îmbunătăţiri. Preţul lor poate să urce însă şi până la 75.000 euro.

La apartamente, preţul a scăzut cu 40-45% faţă de 2007-2008. Dar clienţii au fost şi vor fi întotdeauna. Vânzări s-au făcut şi pe timp de criză, se vor face mereu. Este adevărat, s-a simţit o scădere a tranzacţiilor, destul de mare. Însă în 2010 numărul clienţilor a mai crescut puţin, iar în 2011 faţă de 2010, încă puţin. Ne îndreptăm spre mai bine. Nu spre extraordinar, dar spre mai bine.", arată oficialul Imoprest Invest.

Apartamentele scoase la închiriat stau pe piaţă cu lunile, în aşteptarea clienţilor

Chiriile în zonă variază mult în funcţie de finisajele interioare şi de amplasament. Două camere se închiriază între 350 şi 500 euro, trei camere între 500-700 euro, iar apartamentele de patru camere se închiriază şi cu 1.000 euro/lună.

Închirierile merg foarte slab. Noi stăm cu apartamente pe Bulevardul Unirii de două camere cu 400 euro şi nu e nimeni care să le ia. Se adresează în general companiilor, care probabil că s-au dus spre clădirile de birouri.", spune Claudiu Bodolan.

Zona Unirii are o infrastructură socială completă şi de elită: şcoli, grădiniţe, centre medicale, cafenele, centre comerciale mari. Din punct de vedere al transportului în comun, cei care locuiesc aici au la dispoziţie cele două magistrale de metrou, dar şi mijloacele de suprafaţă.

Află cum stăteau lucrurile în zona Piaţa Unirii în plină criză imobiliară: Zona Unirii: Locuinţe între 1.000 - 2.000 euro/mp


2 June 2011