Ciudad de Mexico este atât capitala, cât şi cel mai important oraş din Mexic, dar şi din întreaga zonă. Oraş Alpha, de importanţă globală, Mexico este centrul economic, industrial, politic şi cultural al Americii Latine. În ciuda faptului că depinde de cumpărătorii americani, numărul tranzacţiilor imobiliare a început să revină încă de anul trecut.

23922-ingerul.jpgCea mai strălucitoare metropolă din zonă este şi cea mai aglomerată, cu peste 21 milioane locuitori pe o suprafaţă de aproape 1.500 kmp, ceea ce o poziţionează pe locul cinci între marile aglomerări urbane ale lumii. Deşi a fost făcută multă publicitate negativă referitor la poluare, gradul noxelor a fost redus substanţial în ultimii 20 ani.

Proiectele imobiliare sunt nenumărate în această metropolă de dimensiuni impresionante: sute de zgârie-nori şi de clădiri înalte sunt construite în toate cartierele, oferind un aer modern acestui oraş istoric. Arhitectura colonială este prezentă în mod deosebit în Centrul Istoric, unde sunt şi numeroase muzee, astfel că zona este mereu frecventată de turişti.

Piaţa locuinţelor din Mexic a avut o cădere, ca peste tot în lume, dar îşi revine, în ciuda faptului că cea mai mare cerere vine din SUA, care se recuperează destul de lent. Preţul locuinţelor a crescut cu aproape 5% în ultimele luni ale lui 2011 (conform Societăţii Federale Ipotecare), impulsionat de reluarea activităţii economice şi de scăderea şomajului.

Oferta de locuinţe de închiriat este variată, cu preţuri pentru toate buzunarele

23925-santa_feconj_mexico_city.jpgOferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este extrem de bogată în Mexico City, atât pentru chiriaşii în căutare de o nouă locuinţă, cât şi pentru investitorii care doresc să achiziţioneze o proprietate cu randament bun. Din cauza dimensiunii oraşului şi a numărului mare de locuitori, cerere pentru acest segment va exista întotdeauna, astfel că sunt oferite spre închiriere toate tipurile de locuinţe: garsoniere, apartamente mobilate sau nu, case micuţe sau cu grădină, tradiţionalele haciendas.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 500 dolari/lună; semicentral: 325 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.170 dolari/lună; semicentral: 750 dolari/lună

Preţul de închiriere al apartamentelor din Mexico variază de la foarte ieftin şi până la exorbitant de scump. Comparativ cu alte ţări, piaţa chiriilor din Mexico nu este reglementată prin lege, astfel că există variaţii semnificative, deoarece proprietarii măresc preţul după cum doresc. Chiriaşilor li se cere, în general, să plătească în avans pentru două luni. Conceptul de plată prin bancă nu este foarte răspândit în Mexic, astfel că proprietarii încasează bani gheaţă.

Locuinţele la un preţ acceptabil, într-un cartier bine cotat, sunt greu de găsit

23927-mexico.jpgCapitala Mexicului se întinde pe o suprafaţă uriaşă (este de şase ori mai mare decât Bucureşti), astfel că există nenumărate oportunităţi rezidenţiale. Cei mai mulţi locuitori caută să îşi găsească un cămin în apropierea locului de muncă, deoarece deşi calitatea aerului s-a mai îmbunătăţit în ultimii ani, nu la fel s-a întâmplat şi cu traficul. Câteva dintre cele mai apreciate cartiere sunt Ciudad Satélite, Valle Dorado, Coyoacán sau Polanco, situat lângă exclusivistul Chapultepec.

Preţul apartamentelor din Ciudad de Mexico, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.200 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.500 dolari/mp

În Mexico sunt multe cartiere exclusiviste, cu apartamente şi case superbe, cu intrare privată. De asemenea, sunt numeroase cartiere sărăcăcioase. Problema acestui oraş este că sunt greu de găsit locuinţele pentru clasa mijlocie: proprietăţi la un preţ rezonabil, într-un cartier decent.

CITEȘTE ȘI: Melbourne a revenit în atenţia publicului mulţumită noilor proiecte imobiliare


17 March 2012