Achiziția unei locuințe este un pas important, care presupune strategie și atenție. Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, atunci clientul ar putea ajunge să cumpere o locuință care îi aduce mai multe probleme decât avantaje. Colaborarea cu un agent imobiliar profesionist elimină cu certitudine riscurile, dar cumpărătorul trebuie să rămână implicat în întregul demers, pentru a observa buna desfășurare a lucrurilor. Astfel, IMOPEDIA.ro a întocmit o listă a celor mai comune greșeli care se pot petrece în momentul achiziției unei locuințe.

35925-capcane_contract.jpgContractul de vânzare-cumpărare poate fi un aliat sau un dușman al cumpărătorului. În condițiile în care puțini sunt cumpărătorii care au experiență imobiliară sau pregătire juridică, clauzele contractuale pot fi prea abstracte pentru a putea fi înțelese. Tocmai de aceea, este recomandat ajutorul unei echipe de specialiști, precum un agent imobiliar de încredere sau un avocat. În orice caz, drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți trebuie analizate cu atenție.

Cele mai multe probleme pornesc de la clauzele care lasă loc de interpretare. În general, atunci când vânzătorul este de rea-creadință, va evita folosirea unor termene clare, a unor sume fixe sau va abuza atunci când stabilește condițiile de plată a acestor sume. În cazul celor care vând locuințe în blocuri noi, am întâlnit cazuri în care se specifica în contract faptul că deținătorul urma să suporte toate costurile privind imobilul. În acest caz, cumpărătorul trebuie să afle cu exactitate care sunt aceste costuri și să se asigure că află sumele reale, nu doar niște sume ambalate tentant de către vânzător”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ionel Bălănescu, avocat specializat în drept civil.

Uneori, vânzătorii crează presiune pentru plata rapidă. Acesta este un semnal de alarmă

În general, atunci când vine vorba despre cheltuielile locuinței, vânzătorul se referă la cheltuielile de întreținere, impozitul pe proprietate, asigurarea de locuință sau costuri de management. Este important cuantumul acestora, dar și modalitatea de plată. De altfel, modalitatea de plată se poate dovedi a fi abuzivă în multe cazuri.

Există vânzători care prevăd încetarea automată a contractului în cazul în care clientul nu achită prețul integral sau o parte din preț, la o anumită dată. Acest lucru pune presiune psihologică asupra clienților care, grăbiți să nu piardă oferta, se dau peste cap să facă rost de suma respectivă. Un comportament sănătos ar fi acela ca achitarea acestei sume să fie condiționată de îndeplinirea unor condiții și din partea dezvoltatorului. De exemplu, ajungerea la un anumit stadiu de finalizare a construcției, dacă este vorba despre o clădire nouă”, continuă avocatul Bălănescu.  

O altă situație capcană, în scenariul mai sus menționat, este aceea că însuși dezvoltatorul nu acordă clientului documentele necesare pentru a obține creditul, deci îl forțează pe acesta să iasă din procesul de achiziție. Pentru asemenea cazuri, ar trebui să existe clauze stipulate în contract prin care să reiasă clar că respectivul contract nu va fi reziliat, dacă întârzierea la plată nu s-a făcut din vina directă a clientului.

Un contract bine pus la punct include termene și penalități pentru nerespectarea etapelor construcției. În cazul în care acestea lipsesc, clientul ar trebui să le solicite, dar să ia în calcul faptul că vânzătorul ar putea să nu fie de încredere. Cu siguranță că aceste informații nu au fost omise din greșeală, ci pentru un scop”, mai arată avocat Ionel Bălănescu.

Garanția de vicii ascunse nu funcționează atunci când vânzătorul este persoană fizică

Pentru cei care cumpără apartamente în blocuri anterior construite este importantă garanția de vicii ascunse. Este vorba despre clauza care acoperă cumpărătorul în cazul în care, după ce se mută în noua locuință, descoperă infiltrații de apă sau crăpături ascunse, pereți deteriorați etc. Aceasta clauză acoperă o perioadă cuprinsă între unu și trei ani, dar poate fi extinsă, cu acordul vânzătorului.

Este important de știut că, referitor la garanția de vicii ascunse, că aceasta poate fi inutilă dacâ vânzătorul este persoană fizică, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. De cele mai multe ori, persoanele fizice sunt greu de găsit sau găsesc metode prin care se dovedesc a fi insovabile și clientul ajunge să plătească singure pagubele, într-un final”, explică avocatul Bălănescu.

Ca o concluzie, este important ca un cumpărător să știe de la cine cumpără. Renumele și experiența dezvoltatorului sunt importante, dar oricum trebuie verificate posibilele sarcini care pot greva imobilul. În această categorie intră ipotecile, închirierile sau sechestrele. Pentru a afla aceste informații, clientul poate obține un extras de carte funciară a imobilului.

CITEȘTE ȘI:

8 December 2014