Mesajele din campaniile electorale sunt menite să mulţumească alegătorii mai mult decât să vizeze soluţii reale pentru problemele importante ale ţării. Se întâmplă la noi, la fel cum se întâmplă şi în alte ţări, către standardele cărora aspirăm. Atunci când economia globală e tulbure, asemenea mesaje pot avea un impact mai mare decât se doreşte, iar campaniile politice dintr-o singură ţară pot arunca un întreg continent în haos. Cu atât mai mult cu cât numele ţării este Grecia. 

24617-vot.jpgAlegerile din Grecia s-au transformat într-un motiv de îngrijorare pentru întreaga Europa. Tocmai când toată lumea credea că acordul de restructurare al datoriilor a marcat sfârşitul unei lupte contra datoriilor din Zona euro, situaţia s-a dovedit a fi alunecoasă. Actualul guvern al Greciei s-a angajat la măsuri dure de austeritate în schimbul sprijinului din partea UE şi FMI. Dar cum guvernanţii se schimbă, este de aşteptat ca şi regulile prestabilite să se modifice. Analiştii se aşteaptă ca guvernul rezultat în urma alegerilor să onoreze aceste angajamente, dar să încerce probabil renegocierea unora dintre prevederile acordului cu instituţiile internaţionale, pentru a linişti alegătorii nemulţumiţi de reducerea salariilor şi pensiilor.

O parte a problemei este că guvernul elen pare că rămâne rapid fără bani. Potrivit FMI, guvernul are din nou datorii către furnizori, astfel că necesitatea aplicării măsurilor de austeritate, pentru a primi fonduri prin programul internaţional, este acută", se arată într-o notă a băncii elveţiene UBS.

O altă problemă este aceea că nu există prea mult timp pentru noi negocieri. Noul guvern trebuie să aplice rapid măsurile de austeritate, în decurs de o lună de la alegeri, pentru a evita agitaţia din pieţe. Iar judecând după promisiunile electorale ale partidelor, acest lucru pare imposibil, spun analiştii.

Sarcinile noului executiv sunt descurajatoare

Noul Executiv are o sarcină descurajatoare, să reducă imediat cheltuielile bugetare cu peste trei miliarde de euro şi să pregătească economii suplimentare de 12 miliarde de euro pentru 2013-2014, în conformitate cu acordul de salvare, pentru a coborî datoria publică la circa 117% din PIB până în 2020.

Alegerile din Grecia vor avea ca rezultat formarea unui guvern care, cel puţin pe hârtie, va fi dedicat termenilor acordului de salvare. Dar cu economia în cădere liberă şi cu datoria publică la un nivel nesustenabil, criza din Grecia este departe de a se fi încheiat", consideră analiştii Capital Economics.

Pentru a evita un nou val de haos la nivel european, liderii lumii au făcut mai multe apeluri către oficialii greci. Aceştia cerea să se pună un accent mai mare pe creşterea economică.

CITEȘTE ȘI: UE alcătuieşte o „listă neagră” a ţărilor aflate în pericol de a călca pe urmele Greciei. Află care sunt acestea.


7 May 2012