Buenos Aires este printre cele mai apreciate destinaţii turistice la nivel mondial. Capitala Argentinei este recunoscută pentru superbele clădiri în stil arhitectural european şi pentru bogăţia vieţii culturale – oraşul care a oferit întregii lumi tangoul deţine cea mai mare concentraţie de teatre din lume. Însă nu turismul a fost motorul pieţei imobiliare, ci încrederea locuitorilor în siguranţa oferită de proprietăţile imobiliare.

26694-buenos_aires.jpgBuenos Aires este capitala şi cel mai mare oraş din Argentina, fiind clasificat drept Oraş Alfa – oraş global, un important nod în sistemul economic mondial. Cu circa 13 milioane locuitori în zona metropolitană, Buenos Aires este a doua mare conurbaţie din America de Sud şi a treia din America Latină. Conform analizelor internaţionale, Buenos Aires oferă cel mai competitiv mediu de afaceri, dar şi cea mai bună calitate a vieţii din America Latină.

Piaţa imobiliară din Buenos Aires a beneficiat atât de elementele pozitive, cât şi de cele negative ale situaţiei economice din Argentina

Argentina a avut o creştere economică solidă după anul 2003, dar în afară acestui factor, activitatea de pe piaţa imobiliară din Buenos Aires a fost susţinută de îngrijorarea argentinienilor în legătură cu stabilitatea sistemului bancar. Numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut simţitor deoarece cei mai mulţi argentinieni au preferat să îşi investească economiile în proprietăţi imobiliare, decât să încredinţeze banii instituţiilor financiare.  

În ultimii zece ani, preţul terenurilor a urcat cu peste 600%, iar cel al apartamentelor cu aproape 250%, conform datelor publicate de Ministerul Dezvoltării Urbane a Buenos Aires:

  • Terenuri – preţul mediu  a ajuns la 1.680 dolari/mp în decembrie 2011, de la 272 dolari/mp în 2011
  • Apartamente –  preţul mediu a ajuns la 2.168 dolari/mp la sfârşitul lui 2011, de la 891 dolari/mp în 2001

Cartierele Recoleta şi Puerto Madero sunt în topul preferinţelor cumpărătorilor străini, apartamentele de lux din aceste zone având preţuri între 4.000 şi 6.000 dolari/mp, dar existând şi locuinţe tranzacţionate cu 10.000 dolari/mp (în special în Recoleta). Palermo este un alt cartier extrem de căutat de clienţii cu buget ridicat, preţurile fiind uşor mai accesibile: între 3.000 şi 4.000 dolari/mp, pentru locuinţele premium.

Specialiştii imobiliari trag semnale de alarmă: numărul tranzacţiilor va scădea cu 60% în următoarele luni

Însă specialiştii imobiliari argentinieni estimează că această situaţie va lua o turnură bruscă şi dramatică. Rapoartele oficiale arată că, în Capitală, în luna iunie a acestui an, numărul autorizaţiilor de construcţie a scăzut la jumătate faţă de iunie 2011. În plus, se estimează că peste 70.000 angajaţi din construcţii şi-au pierdut locurile de muncă, iar peste 100 de agenţii imobiliare din Buenos Aires şi-au închis porţile în ultimul an. Drept urmare, tranzacţiile imobiliare ar putea scădea cu până la 60% în această toamnă, reprezentând cea mai gravă scădere din ultimii zece ani, conform portalului imobiliar iprofesional.com.

La această scădere generală a activităţii imobiliare se adaugă un alt factor-cheie: proprietarii nu acceptă plata în moneda naţională, de frica unei devalorizări iminente, datorate inflaţiei ridicate. Dar din cauza cererii mari, dolarul american a devenit dificil de găsit. A devenit interzisă achiziţia valutei străine, iar argentinienii care vor să cumpere dolari trebuie să depună o cerere la agenţia naţională de impozitare AFIP. În ultima vreme, datorită scăderii rezervelor de dolari americani şi a presiunii puse pe moneda naţională, a fost acceptat un număr foarte scăzut de cereri.

Luând în considerare scăderea activităţii de pe piaţa imobiliară, valoarea locuinţelor ar trebui să scadă. Însă preţul se încăpăţânează să rămână la un nivel ridicat deoarece vânzătorii nu sunt dispuşi să accepte plata în pesos, iar cumpărătorii rămân convinşi că proprietăţile imobiliare reprezintă cea mai puţin riscant mod de a-şi păstra sau investi banii.

CITEȘTE ȘI: Hamburg, unul dintre cele mai potrivite oraşe europene pentru investiţii imobiliare

 

29 September 2012